Vaihda valokate viikonlopussa

Kaikki valokatteet haurastuvat ajan kuluessa. Levyt alkavat vuotaa ja muuttuvat rumiksi, eikä valo pääse niiden läpi yhtä hyvin kuin ennen. Uusi valokate pitää veden pois terassilta ja päästää valon katoksen alle.

Johdanto

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten vaihdat valokatteen.

Jutussa kerrotaan erilaisista valokatteista ja näytetään, miten:

 • purat vanhan valokatteen
 • tarkistat kattopalkkien ja ruoteiden kunnon. Mahdolliset vauriot pitää korjata.
 • mittaat ja asennat uudet levyt
 • suojaat otsalaudat

Ohjeet

01
Pura vanha katto 3 Vaihe

Ohueen poimulevykattoon tarvitaan paljon ruuveja. Ruuvit pitävät levyt paikoillaan ja estävät niitä kolisemasta kovalla tuulella.

Vanhojen ja ruostuneiden ruuvien irrottaminen voi olla vaikeaa. Ruuvaus­ kärki menee helposti pilalle, ja osa ruuveista katkeaa. Jotkut ruuvit pitää katkaista kulmahiomakoneella tai pihdeillä.

1

Irrota aluksi mahdolliset peitelaudat. Varmista, että kaikki naulat ja ruuvit lähtevät irti.

2

Ruuvit irtoavat parhaiten, jos ruuvin­ vääntimessä on uusi ruuvauskärki ja täyteen ladattu akku.

3

Kaikki katkenneet ruuvit jäävät kiinni palkkeihin. Voit leikata ruuvit poikki kulma­ hiomakoneella tai nitkuttaa ruuvit poikki pihdeillä.

02
Tarkista katoksen kunto 4 Vaihe

Katoksen kantavat rakenteet kannattaa tarkistaa siinä vaiheessa, kun kaikki ruuvit ja vanhat katelevyt on irrotettu. Lahonneet puut pitää vaihtaa uusiin ennen uusien levyjen asentamista. Tämän katoksen kattopalkit olivat niin kaukana toisistaan, että niiden väliin asennettiin uusi palkki. Lisäksi vaihdoimme yhden lahonneen ruoteen uuteen.

1

Asensimme uuden palkin ruoteiden alle. Palkin toinen pää työnnettiin valokatteen poikkipalkin päälle ja kiinnitettiin siihen ruuveilla ja kulmaraudoilla.

2

Tarkista, että vanhat ruoteet ja muut rakenteet ovat kunnossa. Painele puuta piikillä tai pienellä ruuvi­ meisselillä. Vaihda puut uusiin, jos niissä on pehmeitä kohtia kuten kuvassa.

3

Sahaa ruoteen lahonnut osa pois. Katkaise ruode palkin keskeltä, jotta uuden ruoteen pää ei jää tyhjän päälle. Uudesta ruoteesta kannattaa tehdä niin pitkä, että se yltää vähintään kolmen palkin päälle.

4

Asenna uusi ruode paikalleen ja ruuvaa se kunnolla kiinni. Ruuvaa ruoteen päätyruuvit vinoon, jotta ruoteet painuvat tiiviisti yhteen.

03
Mittaus ja asennus 6 Vaihe

Katos on nyt valmis uusien levyjen asentamista varten. Levyt kannattaa asentaa täyspitkinä. Jos levyt ovat liian lyhyitä ja niitä on pakko jatkaa, liitos kannattaa tehdä ruoteen kohdalle ja limittää levyjä 15 sentin verran.

Limitä katelevyjä sivusuunnassa vähintään yhden poimun verran. Levyt kiinnitetään pehmustetuilla katto­ ruuveilla aallon harjan läpi.

1

Mittaa katos, jotta tiedät, kuinka monta ja kuinka pitkiä levyjä siihen tarvitaan. Levyt ovat yleensä enintään kuusi metriä pitkiä ja noin metrin levyisiä.

2

Ohuet valokatteet on helpointa leikata kulmahiomakoneella ja ohuella katkaisu­ laikalla. Voit käyttää myös pienihampaista sahaa, mutta sahaaminen on vaikeampaa ja siihen tarvitaan hyvä tuki.

3

Leikkaa levyt sopiviksi vasta katolla, jotta vältyt turhilta virheiltä. Ellei katolla ole tilaa, levyt on pakko leikata maassa.

4

Nosta katolle 2-3 levyä ja limitä niitä sopivasti, ennen kuin alat ruuvata levyjä kiinni. Levyt on helppo säätää suoraan kulmaan, kun ne ovat irti rakenteesta mutta toistensa päällä.

5

Leikkaa levyt sopiviksi kulmahioma­ koneella ja uudella katkaisulaikalla. Tee levystä niin pitkä, että vesi valuu räystäs­ kouruun. Käytä ohjaimena esimerkiksi lautaa, jotta levyn reunasta tulee suora.

6

Vaahtomuovitulpat pitävät tuulen, lumen ja lehdet pois valokatteen alta. Tulpat kannattaa työntää paikalleen alhaaltapäin ennen alimpien ruuvien kiinnittämistä.

Materiaalit

 • Valokatelevyjä
 • Asennusruuveja
 • Terassilautoja
 • Peitelautoja
 • Vaahtomuovitulppia
 • Erilaisia kiinnikkeitä ja ruuveja

Lisäksi korjaamiseen tarvittiin:

 • Kestopuulankkua 50x100 mm
 • Lisäpalkki
 • Seinäpalkki

Vie aikaa

Viikonlopun.

Hinta

Noin 250 euroa/10 m².

Vaikeusaste

Työn vaikein osa on asentaa ruuvit siten, etteivät ne paina levyjä mutkalle. Vanhojen valokatteiden irrottaminen voi olla vaikeaa.

Vinkit & niksit

Muista suojata otsalaudat

Otsalaudan ja valokatteen välisen raon voi peittää monella eri tavalla. Voit asentaa raon päälle perinteisen peitelaudan tai käyttää reunapeltiä. Reunapelti on tiiviimpi ja kestää käytössä lautaa pitempään.

Raon peittämisen tarkoitus on estää veden valuminen terassille otsalaudan ja valokatteen välistä. Paras vaihtoehto vaihtelee katoksen mukaan ja riippuu esimerkiksi siitä, miten kate levyn poimut sopivat otsalaudan viereen.

Perinteinen peitelauta asennetaan siten, että kaksi kolmasosaa laudasta on katon päällä.

Reunapelti ja tippanokka suojaavat otsalautaa sekä johtavat veden katolle ja maahan.

Säädettävä reunapelti ulottuu pitkälle ja voi ohjata veden esimerkiksi toisen poimun pohjalle.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Kattopelti