Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pelasta laho tolppa

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Jos rakennuksessa on alaosastaan laho tolppa, ei koko tolppaa tarvitse välttämättä uusia. Usein riittää, kun laho osa poistetaan ja korvataan uudella puulla.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
12 euroa
Korjaa lahonnut tolppa

Johdanto

Jos rakenteessa on tolppa tai jokin muu puuosa, joka on lahonnut, ei sitä välttä-mättä tarvitse kokonaan uusia. Joskus riittää, että poistaa lahonneen kohdan, ja korvaa sen uudella puulla.

Tämän piharakennuksen kulma-tolppa on vain seitsemän vuotta vanha, mutta täysin lahonnut alareunasta. Laho johtuu siitä, että tolppa on seissyt bitu-mihuopapalan päällä, joka estää betonisen sokkelin kosteuden tunkeutumista puuhun, mikä sinällään on hyvä asia.

Ongelmana on se, että bitumihuopa ulottuu tolpan ulkopuolelle. Tällöin se kerää vettä ja johtaa sen puuhun, joka lahoaa nopeasti. Ongelman voi ratkaista pienellä korjauksella.

Ohjeet

Poista laho puu

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Merkitse, kuinka ylös lahonnut osa yltää. Pistele puuhun ensin esimerkiksi ruuvitaltalla, jotta näet, miten pitkälle laho yltää ja puu on pehmeää. Piirrä viiva suora-kulmaimen avulla, niin sahauslinjasta tulee suo ra. Näin uusi osa on helpompi sovittaa.

2

Sahaa merkkiviivaa pitkin. Helpointa on käyttää monitoimityö-kalua, jonka terä viiltää puun suoraan viivaa pitkin. Pidä laitetta hieman vinossa, niin terälle ei kerry niin paljon purua. Voit käyttää myös talttaa monitoimityökalun sijasta.

3

Poista laho puu taltan avulla. Poista vähän kerrallaan, jotta et vahingossa poista liikaa puuta. Tässä puuta poiste taan noin 20 mm:n syvyyteen, mikä vastaa hyvin vakiopaksuista 21 mm:n lautaa.

4

Puuta on poistettava lisää, koska lahoa löytyy lisää poistetun puuosan yläpuolelta. Tolppa on viillettävä uudestaan hieman ylempää, kunnes terve puupinta löytyy. Viimeinen laho-osa poistetaan jälleen taltalla.

5

Työstä terveestä puupinnasta mahdollisimman tasainen. Käytä lopuksi taltan takapintaa, jotta saat puupinnasta helpommin tasaisen. Korjauskoh-taan ei saa jäädä lahoa ja kosteaa puuta.

Sovita uusi puuosa

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt sahaamme uudet puupalat ja asennamme ne tolpan alareunaan. Käytäm -me kahta puupalaa, jotka sahataan höylätystä laudasta. Käytä katkaisuun katkaisu/jiirisahaa, jossa on hyvä, hie-nohammastettu terä, niin saat sahaus-pinnoista siistit ja korjauskohdasta lähes huomaamattoman. Kumpikin pala saha-taan myös 45°:n viistoon palat yhdistä-vältä pitkältä sivulta.

Jotta tolpan alle ei enää pääsisi vettä, myös molempien palojen alareunat on tärkeää viistää. Tällöin vesi valuu ala-reunoista alas maahan, eikä kulkeudu tolpan alle kuten aikaisemmin.

1

Pohjusta puupalat pari päivää ennen käyttöä, jotta saat niistä mah dol li sim man vastustuskykyiset laholle ja ho meel le. Pohjusta kahdesti vuorokauden välein.

2

Sahaa palat katkaisu/jiirisahalla. Viistä toinen pitkä sivu 45°:n kulmaan, jotta saat puupalat siististi sovitettua yhteen. Aloita viistämällä ja sahaa pala korkeuteen, leveyteen ja alareunastaan viistoon myöhemmin.

3

Tarkista, sopiiko pala taltattuun kohtaan. Aseta pala paikalleen ja ota mitta toista palaa varten. Sahaa toinen pala. Viistä molempien palojen alareunat, jotta vesi valuu alas eikä pääse tolpan alle.

4

Hio puupalat, kun olet viistänyt ne ja tarkistanut, että ne sopivat tehtyihin koloihin. Tässä käytämme hiomapaperi-karkeutta 150. Harjaa palat puhtaiksi hiomapölystä.

5

Sivele molempiin paloihin puuliimaa. Levitä liimaa sekä isolle poinnalle, viistoreunaan että yläreunan vaakareunaan, jotta liitoksesta tulee tiivis.

6

Naulaa laudat kiinni neljällä naulalla. Tässä käytetään 1,6 x 40 mm:N dyckert-nauloja, joita lopuksi upotetaan hieman. Kulmat naulataan yhteen 1,2 x 25 mm:n dyckert-nauloilla. Liitoskohta hiotaan lopuksi huomaamattomaksi.

7

Maalaa lopuksi tolpan alaosa. Tässä käytetään täysin peittävää puunsuoja-ainetta, kuten verhoilun muuhun osaan on käytetty. Maalaa kahteen tai mielellään kolmeen kertaan, niin korjauskohtaa on vaikea enää huomata.

Materiaalit

21 x 170 mm:n höylättyä lautaa:
• 2 korjauspalaa

Lisäksi:
• Hiomapaperia, karkeus 150
• Puuliimaa (ulkokäyttöön)
• Galvanoituja dyckert-nauloja (tässä 1,2 x 25 og 1,6 x 40 mm)
• Pohjustusöljyä ja puunsuoja-ainetta

Erikoistyökalut

• Monitoimityökalu

Vie aikaa

½-1 päivä

Hinta

Noin 12 €

Vaikeusaste

Tehtävä soveltuu useimmille. Mittaa tarkasti, niin saat uuden puun hyvin paikalleen.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät monitoimityökalua

Videolla esitellään työkalun kätevät toiminnot ja tarvikkeet, joilla voi sahata, veistää, lyhentää, jyrsiä ja hioa paikoissa, joihin muut työkalut eivät mahdu. Konetta voi käyttää muun muassa puun, muovin, metallin ja laattasaumojen kanssa.

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

VINKIT: Johda vesi maahan laudan päästä

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Korjaukset: Pelasta laho tolppa
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin