Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tämä pitää tietää, ennen kuin asennat lattialämmityksen

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lue vastaukset kaikkiin kysymyksiin lattialämmityksestä, ennen kuin asennat vesikiertoisen ja sähköisen lattialämmityksen. Kuinka paljon lattialämmitys saa viedä tilaa? Miten se toimii? Miten lattialämmityksen voi asentaa itse?

Tämä pitää tietää, ennen kuin asennat lattialämmityksen

Heitä kengät pois ja astu lämpimälle lattialle. Lattialämmitys tuntuu mukavalta, ja se on tavallinen asia lähes kaikissa nykyaikaisissa taloissa.
Vanhemmissa taloissa on toisin, sillä useimmat huoneet lämpiävät pattereilla ja tulisijoilla.

Kannattaako lattialämmitys pattereiden sijaan?

Jos kyse on mukavuudesta, lattialämmitys on selvä voittaja. Lämpimät laatat tuntuvat mukavammilta kuin pattereista hohkaava lämpö.
Myös muut asiat puhuvat lattialämmityksen puolesta:

  • Öljylämmitys on tulossa tiensä päähän, ja talon lämmönlähde vaihdetaan yleensä jonkinlaiseen lämpöpumppuun. Ne toimivat sitä paremmalla hyötysuhteella, mitä kylmempää vettä niiden pitää tuottaa. Lattialämmitys on tavallaan kuin iso patteri, joka toimii viileämmällä vedellä.

  • Jos asut vanhassa, rossipohjaisessa talossa, voit lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja eristää lattian paremmin samalla, kun asennat lattialämmityksen.

Haluatko vesikiertoisen vai sähköisen lattialämmityksen?

Lattialämmityksen voi toteuttaa sähköllä toimivilla lämpömatoilla tai muoviletkuilla, joissa kiertää lämmin vesi.

Sähkö:

Sähköisen lattialämmityksen paras puoli on, että sähkömatot vievät vain muutaman millimetrin tilaa korkeussuunnassa. Se tarkoittaa, että ne mahtuvat ovien alle. Sähkömatoilla on helppo lämmittää kylpyhuoneen tai eteisen lattia.
Huono puoli on hinta: Nykyisillä hinnoilla sähköllä lämmittäminen tulee kalliiksi.

Vesi:

Vesikiertoisen lattialämmityksen suurin etu verrattuna sähkölämmitykseen on hinta. Veden lämmittäminen millä tahansa tulee halvemmaksi kuin suora sähkölämmitys.
Toisaalta vesikiertoisen lattialämmityksen asentaminen on vaikeaa. Vesiletkut vievät paljon tilaa korkeussuunnassa.

Vesikiertoinen lattialämmitys

Kuinka paljon lattialämmitys vie tilaa?

Lattialämmityksen suunnittelussa kannattaa muistaa, että se vie tilaa. Vesiletkuille pitää tehdä tilaa joko laskemalla lattian rakenteita tai korottamalla pintaa.
Korkeampi lattia tarkoittaa korkeampia kynnyksiä, mahdollisesti ovien lyhentämistä tai nostamista. Jos lattialämmitys asennetaan vain osaan huoneista, lattiat jäävät eri tasoille.
Ohuimmat vesikiertoiset lattialämmitykset vievät tilaa vain pari senttiä, mutta sekin on liikaa useimmissa tapauksissa.

Kaiva ja eristä ennen asentamista

Lattialämmitystä ei kannata asentaa huonosti eristettyy lattiaan. Jos vanhassa lattiassa ei ole kunnolla eristeitä, betonikansi pitää rikkoa, lattian alle pitää tehdä kapillaarikerros ja lämmöneristys. Se on työlästä.

Myös rossipohja kannattaa eristää kunnolla ennen lattialämmityksen asentamista, jotta lämpö ei karkaa alaspäin.

Isolering krybekælder

Miten sähköinen lattialämmitys asennetaan?

Sähkölattialämmitys koostuu matoista, joissa on lankamainen sähkövastus. Matto asennetaan yleensä laattojen alle kipsilevynpalojen ja tasoitteen sekaan. Päälle asennetaan laatat.
Matoissa on anturi, jonka sähköasentaja kytkee seinässä olevaan termostaattiin. Sähköasentaja yhdistää maton myös sähköverkkoon. Virallisesti myös maton asentaminen on sähköasentajalle kuuluvaa työtä, mutta käytännössä moni sähköasentaja neuvoo, miten matto asennetaan ennen lattian laatoittamista ja käy kytkemässä maton verkkoon jälkikäteen.

Lataa ohjeet vaihe vaiheelta: Sähkölattialämmitys - näin asennat sen

Miten asennan vesikiertoisen lattialämmityksen?

Vesikiertoisen lattialämmityksen voi asentaa periaatteessa kahdella tavalla: betonin sisään ja ilman betonia.

Betoniin valettu lattialämmitys
Lattialämmitys koostuu yleensä vesiletkuista, jotka valetaan betonilaatan sisään. Letkuissa kiertävä lämmin vesi lämmittää betonin ja tekee siitä eräänlaisen patterin.
Betonilattia on tukeva alusta, jonka päälle voi asentaa puu-, vinyyli- tai epoksi- tai laattalattian. Betonilattia lämpenee hitaasti.

Støbt gulvvarme

Vesikiertoinen lattialämmitys vaihe vaiheelta: Lattialämmityksen asentaminen betonilattiaan

Lattialämmitys ilman betonia

Vesikiertoisen lattialämmityksen voi saada myös ilman betonia. Lämmitysletkut voi asentaa lattiapinnoitteen alle levyihin, joissa on urat vesiletkuja varten.
Ne voi asentaa suoraan esimerkiksi rossipohjan tai styroksieristeiden päälle. Silloin betonia ei tarvita ollenkaan, eikä sen kuivumista ja lattian viimeistelyä tarvitse odottaa kuukausia.

Gulvvarme uden beton

Näin vesikiertoinen lattialämmitys toimii

Koko talon tarpeisiin asennettavassa lattialämmitysjärjestelmässa on yleensä:

Säätöventtiili säätelee letkuissa kiertävän veden lämpötilaa. Lämpötilan pitää olla tasainen ja sopia huoneen lämmöntarpeeseen ja lattian pinnoitteeseen.

Pumppu työntää vettä letkuihin sen mukaan, kuinka paljon taloa pitää lämmittää.

Jakotukki jakaa lämpimän veden eri lämmityspiireihin. Pienissä huoneissa on yleensä omat piirinsä, isoissa huoneissa voi olla kaksi tai useampia.

Tuleeko lattialämmitys halvemmaksi kuin patterit?

Se riippuu monista asioista. Jos lattia on eristetty hyvin ja talo lämpiää esimerkiksi maalämmöllä, viileämpi lämmitysvesi tulee halvemmaksi.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin