Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kumpi kannattaa valita: Sähkö- vai vesikiertoinen lattialämmitys?

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ilman pattereita on kätevä sisustaa. Sähkömattojen asentaminen on helppoa, mutta vesikiertoinen lattialämmitys tulee ajan kuluessa halvemmaksi. Käymme läpi molempien lattialämmitystapojen hyödyt ja haitat läpi tässä jutussa.

Kumpi kannattaa valita: Sähkö- vai vesikiertoinen lattialämmitys?

Lattialämmityksessä on paljon hyviä puolia. Kannattaako lattia lämmittää vedellä vai sähköllä?

Klikkaa linkkiä ja pääset suoraan myöhemmin jutussa olevaan kappaleeseen.

Monen talonomistajan mielestä lattialämmitys on ylivoimainen lämmitystapa. Siihen on monta käytännöllistä syytä.

Lattialämmitys helpottaa huoneiden sisustamista, kun pattereita ja lämmitysputkia ei tarvitse ottaa huomioon. Lattialämmitys tulee usein patterilämmitystä halvemmaksi, sillä iso lattiapinta lämmittää tasaisesti. Se vähentää jaloissa tuntuvaa vetoa, ja huonelämpötila voi olla jopa pari astetta tavallista matalampi, kun jalkoja ei palele.

Toisaalta lattialämmitys reagoi hitaasti säätilan vaihteluun. Huoneet lämpiävät ja jäähtyvät hitaammin kuin pattereilla tai ilmalämpöpumpulla.

Sähkömatot tulevat kalliiksi

Lähes kaikkiin uudisrakennuksiin ja remonttikohteisiin voi asentaa lattialämmityksen. Heti lattialämmityksen suunnitteluvaiheessa pitää ratkaista, toimiiko lattialämmitys vedellä vai sähköllä.

Sähköllä lämmittäminen on ainakin kaksi kertaa kalliimpaa, joten vesikiertoinen lämmitys on yleensä ainoa järkevä valinta.

Toisaalta sähkömattojen asentaminen on lähes poikkeuksetta helpompaa ja tulee halvemmaksi. Lisäksi sähkökaapeli mahtuu matalampaan tilaan kuin vesiletku.

Lämpimät huoneet

Lämmitystavan valintaa kannattaa harkita myös sen perusteella, kuinka paljon energiaa lattialämmityksen pitää tuottaa.

Käyttökustannukset ovat ratkai­ seva tekijä, jos lattialämmityksellä on tarkoitus lämmittää koko talo tai isoja huoneita. Isoon lattiaan tarvitaan monta neliötä sähköllä toimivaa lattialämmitysmattoa, jonka käyttö tulee kalliiksi. Vesikiertoinen lattialämmitys on lähes aina halvempi vaihtoehto. Lisäksi sen voi asentaa kokonaan itse, kun sähkölämmityksen asentamiseen tarvitaan sähköasentajan apua.

Toisaalta sähkölämmitys voi olla hyvä valinta pieneen kylpyhuoneeseen tai eteiseen, sillä vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on kallis ja monimutkainen ratkaisu yhden huoneen lämmittämiseen. Sähkölämmitys on helppo kytkeä päälle, se lämmittää laatat nopeasti ja toimii myös kesällä, kun keskuslämmitys on pois päältä.

Ympäri vuoden toimiva lattialämmitys on niin kätevä, että vedellä lämpiäviin lattioihin asennetaan nykyään myös sähkökaapeleita. Vedellä ja sähköllä lämpiävässä lattiassa on kaikki lattialämmityksen parhaat puolet.

4 vaihtoehtoa

Lattialämmityksen voi asentaa sekä valettuun lattiaan että kevyeen puurakenteeseen. Molemmissa tapauk-sissa on tärkeää eristää lattia lämmityksen alapuolelta, jotta lämpö ei karkaa maahan. Lämmön pitää jakautua mahdollisimman tasaisesti, jotta lattiaan ei jää kylmiä kaistaleita.

Vesiputket betonilattiassa

Lämmin vesi kiertää putkissa paksun betonilaatan sisällä. Betoni jakaa lämpöä niin tehokkaasti, ettei letkuja tarvitse asentaa kovin tiheään. Toisaalta vesikiertoinen lattia lämmitys reagoi hitaasti säätilan muutoksiin, sillä paksun betonilaatan lämpeneminen ja jäähtyminen kestää kauan. Betonilattian päälle voi asentaa laatat, parketin tai kelluvan puulattian.

Paksu betonilaatta lämpenee hitaasti, mutta jakaa lämmön tasaisesti.

Vesiputket puulattiassa

Letkut asennetaan omaksi kerroksekseen joko sopivan kokoisten lautojen päälle tai lastulevyissä oleviin uriin. Putkien päälle asennetaan kelluva puulattia kuten esimerkiksi lattialaminaatit. Puu johtaa lämpöä paljon huo-nommin kuin betoni, joten vesiputki asennetaan ohueen alumiinilevyyn, jota kutsutaan lämmönluovutus- tai lämmönjakolevyksi. Vesi lämmittää levyä, joka siirtää lämpöä sivusuunnassa ja ylöspäin.

Alumiinilevyt levit-tävät lämpöä tasaisesti puulattian alla.

Sähkökaapelit valetussa lattiassa

Johdot valetaan kiinni ohueen lattiatasoitekerrokseen ennen lattialaattojen tai muun pinnoitteen asentamista. Johdot kannattaa valaa kiinni eristävään levyyn, joka estää lämpöä karkaamasta maahan ja on niin tukeva, että se kantaa lattian painon. Samaa rakennetta voi käyttää ponttilautalattiassa.

Lämmitysjohto on valettu kiinni tasoitteeseen.

Sähkökaapelit ohuessa rakenteessa

Kahden alumiinilevyn väliin liimattu lämmitysjohto on helpoin tapa asentaa lattialämmitys vanhaan puulattiaan. Ohuet alumiinimatot levitetään vanhalle lattialle, ja mattojen päälle asennetaan esimerkiksi lattialaminaatit. Lämmitysmattojen alle asennetaan kolme milliä paksu solumuovi. Se tarkoittaa, että lattian rakennepaksuus kasvaa vain viisi milliä ja uuden laminaatin verran.

Puulattian alle asennettava alumiinimatto levittää lämpöä tasaisesti.

Vesikiertoinen lattialämmitys

Vesi kiertää lattiassa olevissa putkissa, mutta lämmön pitää levitä tasaisesti. Lisäksi on tärkeää, että lattian lämpötilaa voi säädellä.

Lattialämmitys toimii joko lämpimällä vedellä tai sähköllä.

Vesikiertoiset järjestelmät toimivat keskus­ lämmityksellä, joka voi perustua mihin tahansa lämmitys muotoon. Sähköllä toimiva lattialämmitys pitää vain kytkeä talon sähköverkkoon.

Molempia säädellään huonetermostaatilla kuten lämpöpattereita. Lattia lämmitystermostaatteja tarvitaan yksi joka huoneeseen. Lämmön pitää jakautua mahdollisimman tasaisesti, mutta betoniin valettu vesikiertoinen lattialämmitys on usein niin hidas, ettei se ehdi mukautua säätilan muutoksiin kovin nopeasti.

Nykyaikaiset lattialämmitysjärjestelmät sopivat yhteen ja keskustelevat toistensa kanssa langattomasti. Kaikkein fiksuimpia järjestelmiä säädellään puhelimella.

Tämän saat tehdä itse

Vesikiertoisen lattialämmityksen voi asentaa itse. Järjestelmä maksaa tapauksesta riippuen noin 60-90 euroa neliöltä.

Tällä aukeamalla näytetään, mitä kaikkea vesikiertoiseen lattialämmitykseen tarvitaan.

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

Sähkölattialämmitys

Lattialämmitysmatot voi liimata kiinni lattiaan tai asentaa sellaisenaan lattialautojen alle.

Lattialämmitysmatot koostuvat verkosta ja niihin kiinnitetyistä lämmitysjohdoista. Matot on helppo levittää lattialle ja upottaa tasoitteeseen tai laatoituslaastiin. Lämmitys-matto pitää mitoittaa lattian koon ja lämmitystarpeen mukaan. Sähkölämmitysmaton hinta on yleensä 40-70 euroa neliöltä. Termostaatti pitää ostaa erikseen.

Ohut lattialämmityskalvo on erinomainen ratkaisu, jos lattialämmitys asennetaan suo- raan parketin alle. Lämmitys-johdot on liimattu kahden alumiinikalvon väliin, jotka luovuttavat lämpöä tasaisesti.

Kalvot asennetaan ohuen levyn päälle, joka varastoi lämpöä. Koko rakenne vie tilaa vain 5-8 milliä. Se maksaa yleensä 60-100 euroa neliöltä lattialämmityksen tehosta riippuen.

Lattialämmitysmaton asentaminen

Lattialämmitysmatot on helppo leikata sopiviksi ja asentaa lattiaan. Mattojen asentaminen on sähköasentajalle kuuluvaa työtä. Käytännössä moni sähköasentaja neuvoo, miten matot asennetaan ja kytkee maton verkkoon jälkeenpäin.

1

Liimaa lämpömittari kiinni. Sen pitää olla johtojen välissä.

2

Levitä verkko ja kaada sen päälle tasoitetta. Matot on leikattu sopiviksi. (johtoja ei saa katkaista!)

3

Levitä tasoite. Kun tasoite on kuivunut, voit asentaa laatat tai laudat.

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin