Kumpi kannattaa valita: Sähkö- vai vesikiertoinen lattialämmitys?

Lattialämmityksessä on paljon hyviä puolia. Kannattaako lattia lämmittää vedellä vai sähköllä?

Monen talonomistajan mielestä lattialämmitys on ylivoimainen lämmitystapa. Siihen on monta käytännöllistä syytä.

Lattialämmitys helpottaa huoneiden sisustamista, kun pattereita ja lämmitysputkia ei tarvitse ottaa huomioon. Lattialämmitys tulee usein patterilämmitystä halvemmaksi, sillä iso lattiapinta lämmittää tasaisesti. Se vähentää jaloissa tuntuvaa vetoa, ja huonelämpötila voi olla jopa pari astetta tavallista matalampi, kun jalkoja ei palele.

Toisaalta lattialämmitys reagoi hitaasti säätilan vaihteluun. Huoneet lämpiävät ja jäähtyvät hitaammin kuin pattereilla tai ilmalämpöpumpulla.

Sähkömatot tulevat kalliiksi

Lähes kaikkiin uudisrakennuksiin ja remonttikohteisiin voi asentaa lattialämmityksen. Heti lattialämmityksen suunnitteluvaiheessa pitää ratkaista, toimiiko lattialämmitys vedellä vai sähköllä.

Sähköllä lämmittäminen on ainakin kaksi kertaa kalliimpaa, joten vesikiertoinen lämmitys on yleensä ainoa järkevä valinta.

Toisaalta sähkömattojen asentaminen on lähes poikkeuksetta helpompaa ja tulee halvemmaksi. Lisäksi sähkökaapeli mahtuu matalampaan tilaan kuin vesiletku.

Lataa juttu ja katso kaikki hyödyt ja haitat

Sekä sähkö- että vesikiertoisella lattialämmityksellä on omat hyötynsä ja haittansa, jotka pitää ottaa huomioon lämmitysmuodon valinnassa. Näissä tee se itse -ohjeissa käydään läpi molempien lämmitystapojen ominaisuudet, jotta voit valita lattialämmityksen, joka sopii parhaiten omiin tarpeisiisi.