Paleleeko varpaita, vaikka lattialämmitys on päällä?
Et ole ainoa, sillä monesta tuntuu, ettei lattialämmitys toimi niin kuin sen pitäisi.
Voit selvittää ongelman syyn itse, kun tiedät jonkin verran lattialämmityksen toimintaperiaatteesta ja yleisimmistä vioista.
Lattialämmitysjärjestelmän perusteet
Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja katso, miten lattialämmityksen toimii.
- Huonetermostaatit (HT) pitävät huolen siitä, että joka huoneeseen tulee tarpeeksi lämpöä.
- Vastaventtiili antaa veden virrata toiseen suuntaan mutta ei päästä sitä takaisin.
- Kattila lämmittää veden. Se voi toimia esimerkiksi kaukolämmöllä, öljyllä tai maalämmöllä.
- Ohjausyksikkö ottaa vastaan termostaattien signaaleja ja säätelee veden lämpötilaa.
- Suntti sekoittaa veden sopivan lämpöiseksi, ennen kuin pumppu (P) panee sen virtaamaan lattialämmitysletkuihin.
- Jakotukki yhdistää lattialämmitysletkut sunttiin ja pitää huolen siitä, että vesi virtaa järjestelmässä oikein. Myös termostaatit (T) ovat jakotukissa.
Lattialämmityksen sydän on jakotukki ja niin sanottu suntti.
Jakotukki
Jakotukki yhdistää lämpimän veden lattialämmitysletkuihin. Lämmin vesi virtaa letkuihin kuvassa ylemmässä rivissä olevien liittimien kautta, ja viilentynyt vesi palaa takaisin alemmass rivissä olevien liittimien kautta.
Termostaatit ovat paluuvesipuolella jakotukin alapuolella. Tämän jakotukin virtausmittari on ylemmässä rivissä. Se mittaa, kuinka monta litraa vettä järjestelmään virtaa minuutissa. Mitä nopeammin vesi virtaa järjestelmän läpi, sitä enemmän sillä voi lämmittää.
Suntti
Suntti säätelee letkuihin virtaavan veden lämpötilaa. Siksi suntissa on sekä oikean lämpötilan varmistava termostaattiventtiili että kiertovesipumppu. Pumppu kierrättää vettä letkuissa. On tärkeää, että pumppu ja letkut on mitoitettu oikein, sillä pumpun kapasiteetin pitää sopia letkujen pituuteen ja kokoon. Jos letkut ovat liian pitkät, pumppu ei pysty kierrättämään vettä tarpeeksi nopeasti.
Silloin vesi jäähtyy liikaa ennen kuin ehtii putkien päähän asti ja takaisin suntille, joka huolehtii siitä, että vesi lämpenee uudestaan. Se tekee vedestä haaleaa ja lattiasta puolikylmän. Pienissä lattialämmityspiireissä kuten lisäsiiven tai eteisen lattiassa voidaan käyttää tavallista pienempää järjestelmää eli niin sanottua minisunttia.
VIKA 1
Lattia on kylmä – lämmitys ei toimi.
- Onko lämpö päällä? Öljykattilan katkaisija voi olla väärässä asennossa tai kaukolämpövesi ei tule taloon.
- Onko huonetermostaatin paristo loppunut?
- Toimiiko kiertovesipumppu? Jos pumppu on pysähtynyt, sammuta ja käynnistä se uudestaan. Jos se ei auta, vaihda pumppu itse tai soita putkiasentajalle.
- Tarkista lattialämmityksen termostaatit. Niiden pitää avautua ja sulkeutua. Jos ne ovat juuttuneet, termostaatit pitää irrottaa ja niiden neulaa pitää painella samalla tavalla kuin patterissa. Neulan pitää liikkua vapaasti.
- Tarkista kiertovesipumppu. Se voi olla liian heikko lattialämmitysjärjestelmälle. Pane käsi jakotukin päälle ja sammuta pumppu. Jos jakotukki lämpenee, vika ei ole lattialämmitysjärjestelmässä vaan keskuslämmityksessä ja liian heikossa pumpussa.
LUE LISÄÄ: Säästä lämpöä uusilla älytermostaateilla
LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta
VIKA 2
Lattia on puolikylmä - vesi ei lämmitä kunnolla.
- Vika voi johtua laitteistossa olevasta virheestä, jota ei voi korjata asentamatta kaikkea uusiksi. Letkut voivat olla esimerkiksi liian pitkät, eikä vesi kierrä putkistossa kunnolla. Sen vuoksi järjestelmä jaetaan yleensä pieniin osiin.
- Myös jakotukin liittimet voivat olla liian ahtaita. Jakotukin liittimien ei pitäisi koskaan olla alle 22-millisiä, vaikka vesiputket ovat 16-millisiä.
- Letkut voivat olla liian kaukana toisistaan. Sen voi huomata kokeilemalla lattiaa paljaalla jalalla. Jos letkut ovat liian harvassa, lattia ei lämpene tasaisesti vaan tuntuu paikoin kylmältä, paikoin lämpimältä.
LUE LISÄÄ: Lattialämmityksen asentaminen betonilattiaan
VIKA 3
Lämmitys toimii hyvin yhdessä huoneessa mutta ei toisessa.
- Kyse on luultavasti säätövirheestä. Jokaisella valmistajalla on omille laitteilleen sopivat ohjeet, joita noudattamalla lattialämmityksen voi saada toimimaan uudelleen. Jotkut laitteet säätelevät itse itseään, eikä niitä voi käyttää manuaalisesti. Silloin pitää soittaa putkiasentajalle.
- Vika voi johtua myös siitä, että lattialämmitys on asennettu virheellisesti esimerkiksi siten, että toinen lämmityspiiri on paljon pitempi kuin toinen. Vesi menee lyhempää reittiä, jolloin lyhyempi piiri kuumenee liikaa kun toinen odottaa lämmintä vettä. Yhdistetyistä piireistä kannattaa tehdä suunnilleen yhtä pitkät.
LUE LISÄÄ: Näin kiertovesipumppu toimii
Vika voi olla myös näissä
Kylmät lattiat eivät aina johdu lattialämmityksen ongelmista. Vika voi olla myös eristyksessä, liian isoissa ikkunoissa tai lattian paksuudessa.
- Talo on huonosti eristetty. Nyrkkisäännön mukaan lattialämmitys tuottaa lämpöä 40–50 wattia neliötä kohti. Vanhassa, huonosti eristetyssä talossa lämmöntarve voi olla reilusti yli sata wattia neliötä kohti. Lattialämmityksen alla pitää olla hyvät eristeet.
- Paksu lankkulattia ei johda lämpöä kunnolla. Yleensä lattia johtaa lämpöä sitä paremmin, mitä ohuempi pinnoite siinä on. Myös pintamateriaalilla on väliä. Laatat johtavat lämpöä paremmin kuin puu mutta voivat tuntua siitä huolimatta kylmemmiltä.
- Isoista ikkunoista voi tulla sisään niin paljon auringon lämpöä, että lattialämmitys menee pois päältä. Kun aurinko laskee, lattialämmitys käynnistyy uudelleen ja lämmittää lattiaa hitaasti. Lattian lämpeneminen voi kestää jopa kymmenen tuntia.
- Jos lattialämmitysletkut ovat keittiökaappien alla, suuri osa lämmöstä menee hukkaan. Kaapit sitovat lämpöä niin, ettei huone välttämättä lämpene kunnolla.