MDF levy: Mihin mdf-levyjä käytetään?

Mihin mdf-levyjä käytetään?

Tavalliset MDF-levyt saattavat imeä kosteutta, joten ne soveltuvat vain sisäkäyttöön. Ne eivät myöskään sovi esimerkiksi keittiön pöytätasoiksi tai kylpyhuoneeseen. MDF-levyjä saa toisaalta myös kosteutta ja vettä kestävinä.

Oivallinen hyllymateriaali

Jos haluat hyödyntää vinokaton tai portaiden alla olevan tilan, voit rakentaa siihen MDF-levyistä hyllykön tai hyllyjärjestelmän. Näin saat mittatarkan kalusteen.

MDF levy:

MDF-levyt ovat kovia ja muotonsa pitäviä. Ne soveltuvat hyvin hyllyihin, joiden on kestettävä monien kilojen painoa.

Mainioita kaapistojen rungoissa

Levyistä voi hyvin rakentaa kalusteita, esim. vaatekaappeja ja hyllyköitä. Työ sujuu helposti, eikä saumoja tarvitse tasoittaa ennen kaapin maalaamista.

MDF levy: Mainioita kaapistojen rungoissa

Erinomaisia jalkalistoina ja paneeleina

MDF-levyissä on kiinteät ja kovat reunat, joihin voi jyrsiä profiilin toisin kuin esimerkiksi lastulevyjen hauraisiin reunoihin. Voit jyrsiä myös levyn päällyspintaan kuvion. Tästä on iloa, kun rakennat kalusteita, työstät peitelevyjä tai suunnittelet omia paneeleita ja jalkalistoja.

MDF levy: Erinomainen jalkalistoina ja paneeleina

Sahaa MDF-levy ”kaistaleiksi” ja jyrsi siihen profiilit, niin saat upeat ja edulliset jalkalistat. Muotoilua ei rajoita muu kuin oma mielikuvituksesi.

Miten MDF-levyä työstetään?

MDF-levyä on helppo sahata ja jyrsiä. Toisaalta levyt ovat kovia ja raskaita työstää, ja ne kuluttavat sahan- ja jyrsimenterää. Muista käyttää hengityssuojainta työskentelyn aikana, sillä levyt on valmistettu puukuidusta, josta syntyy sahattaessa hienoa pölyä.

MDF-levy: Miten MDF-levyä työstetään?
MDF-levy: Miten MDF-levyä työstetään?

MDF-levyn suurin etu on se, että sen reunaan voi jyrsiä esim. uran tai pintaan profiilin. Jos työstät MDF-levyä ensi kertaa, kokeile levypalaan ennen kuin ryhdyt varsinaiseen työhön. Jyrsi levyyn vaikkapa pyöristetyt reunat ja reunaan ura, tai tee erilaisia profiileja pidemmälle levyn pintaan. MDF-levyä voi koota liimalla ja ruuveilla tai lamelliliitoksilla – esimerkiksi hyllykön voi koota litteillä lamelleilla.

Lue lisää: puuulevy

Tarjolla on monia eri levynvahvuuksia

Erikoisvalmisteisia MDF-levyjä saa eripaksuisina, mutta valikoima on pienempi kuin vakiomalliston MDF-levyissä. Voit käyttää mm. seuraavia paksuuksia näin:

  • 3 mm: kaapin takapinnan verhoiluun.
  • 6 mm: seinäpintaan asennettaviin paneeleihin
  • 9 mm: välikappaleeksi koristelistoin varustettuihin jalkalistoihin
  • 12 mm: peite- ja suojalevyiksi
  • 16 mm: ikkuna- aukkojen sisäverhoiluun.
  • 19 mm: kaapin sivuihin, hyllyihin ja oviin
  • 22-25 mm: itse rakennettavaan kirjoituspöytään
  • 40 mm: esim. tukeviin pöytälevyihin