Kirjoituspöytä kätevin yksityiskohdin

Mdf-levystä voi rakentaa kunnon kirjoituspöydän, joka näyttää yksinkertaiselta mutta on täynnä hienouksia. Siinä on upotettu kirjoitusalusta, johdoille kotelo ja tieto koneen kovalevylle oma hylly. Ja mikä parasta, hinnaksi tulee vain 50 euroa.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
50 euroa
Upea kirjoituspöytä, jossa kaikki johdot on saatu piiloon, tietokoneelle on tehty oma hyllypaikka ja pöytälevyyn on upotettu kirjoitusalusta.

Upea kirjoituspöytä, jossa kaikki johdot on saatu piiloon, tietokoneelle on tehty oma hyllypaikka ja pöytälevyyn on upotettu kirjoitusalusta.

Johdanto

Kirjoituspöydän voi ostaa muutamalla kymmenellä eurolla, mutta yleensä tämänhintaisen pöydän laadulle ei voi asettaa kovin suuria odotuksia. Samalla summalla voi ostaa mdf-levyn, josta voi rakentaa 800 x 1220 mm:n pöydän, jos levyn saa hyödynnettyä jokaista senttiä myöten. Lisäksi tarvitaan vain pyörötanko, kourallinen ruuveja ja muutama mukava työtunti verstaalla.

Jos päätät rakentaa mallimme mukaisen pöydän, saat muutakin kuin laadukkaan kirjoituspöydän. Lisänä on tietokoneen kovalevylle tarkoitettu hylly ja käytännöllinen kotelo johdoille, muuntajille ja kaikelle muulle, joka yleensä roikkuu pöydän reunalta. Pöydän voi sijoittaa paitsi seinän vierelle myös vapaasti keskelle lattiaa.

Vältä maalausurakka

Työpöydän voi rakentaa tavallisesta ruskeasta mdf-levystä. Tällöin pöytä on kuitenkin pohjustettava ja maalattava. Jos ostat värjätyn mdf-levyn, pelkkä pintakäsittely huonekaluvahalla riittää hyvin suojaamaan levyä.

Rakenna pöytä mdf-levystä

Jos levyn osaa hyödyntää tarkkaan, vankan pöydän voi rakentaa yhdestä 1220 x 2440 mm:n mdf-levystä.

Ohjeet

01
Leikkaa levy 4 Vaihe

Hanki vakiomittainen 1220 x 2440 mm:n mdf-levy. Levypaksuuden on hyvä olla 25 mm, jotta pöydästä tulee vankka ja tukeva. Jos teet pöydän värjätystä levystä, levy kannattaa tilata liikkeestä etukäteen. Mustat mdf-levyt eivät välttämättä ole aina hyllytavaraa.

Tee oma kaavapiirros tarvittavine levyjakoineen tai käytä meidän kaava-piirrostamme. Merkinnät on helpointa tehdä osa ker-rallaan. Tällöin ei joudu huomioimaan laskuissa sahausuran viemää levytilaa.

1

Leikkaa levy kaavan mukaan. Merkitse osa kerrallaan ja mieti sahausjärjestys, jotta voit sahata aina levyn reunasta reunaan. Käytä pyörö sahaa, joka on varustettu ohjauskiskolla tai -laudalla.

2

Poraa reunalevyihin (C ja D), hyl-lyyn (G) ja kannattimeen (H) reiät liitostappeja varten. Tee reiät 35 mm:n pää-hän päädystä ja 20 mm:n päähän reunasta. VINKKI: Tee levystä poraohjain, jossa reiät sijaitsevat toivotuin etäisyyksin toisistaan.

3

Poraa reiät spiraaliporalla tai sarana-poralla. Poran koko riippuu liitostappien (K) koosta. Niiden pitäisi olla Ø 25-35 mm. VINKKI: Poraa alustaa (esim. lautaa) vasten, jotta reiän takareuna ei rispaannu.

Käytimme 28 mm:n poraa reikien ja liitos ­ tappien tekoon.

4

Sahaa liitostapit (K) 28 mm:n pyörökepistä. Tappien on oltava 2 mm pidempiä kuin levy on paksu. Sahaa tapit katkaisusahalla, jotta katkaisukohdasta tulee varmasti suora.

Käytä tarvittaessa kapulaa rajoitti­ mena, jotta tapeista tulee yhtä pitkät.

02
Kokoa osat 5 Vaihe

Mdf-levyllä on monta hyvää ominaisuutta, mutta sen reunat eivät kestä ruuvaamista. Jos ruuvaat suoraan reu-naan, levy todennäköisesti halkeaa eikä ruuveja saa kiristettyä tiukkaan. Tämän vuoksi vahvistamme liitoksia männystä tehdyillä liitostapeilla (K). Ne sijoitetaan muutaman senttimetrin päähän reunasta, jotta ruuvit voidaan kiristää liitostappeihin. Kun mdf-levy varus tetaan liitostapeilla, ruuvit voidaan kiristää tiukkaan ja pöydän liitoksista tulee vahvat ja vakaat.

1

Ruuvaa ensin takareuna (C) sivuun (B) kiinni. Sivut ja reunat asetetaan syrjälleen tasaiselle alustalle. Takareuna (C) asetetaan millimetrin verran sivun (B) takareunan sisäpuolelle.

Esiporaa 5 mm:n poralla reiät sivun (B) ja reunakappaleen (C) liitostappeja varten.

2

Aseta liitostapit (K) reikiin esi porat tuasi tappeihin ensin reiät 3 mm:n poralla. Aseta ruuvit sivun (B) reikiin ja kiristä ne tappeihin. Laita reuna-kappa leeseen (C) ja sivuun (B) hieman liimaa, sillä se vahvistaa liitosta.

3

Sivut (B) ja etureuna (D) kootaan samalla tavalla tapeilla ja liitosruuveilla. Etureuna asetetaan aivan sivujen keskelle. VINKKI: Suuren tasaisen pöydän avulla saat nostettua kirjoituspöytäaihion mukavalle työskentelykorkeudelle.

Kourunreuna (F) liimataan pohjaan (E) kiinni mutta yhdistetään sivuihin tapeilla ja ruuveilla.

4

Käännä pöytä ylösalaisin, kun reunat, sivut ja kouru on yhdistetty. Hyllynkannatin (H) asennetaan toisen sivun sisäpintaan. Se sijoitetaan pystyyn noin 25 cm:n päähän etureunasta ja kiinnitetään sivuihin ruuveilla ja liitostapeilla.

5

Aseta hylly (G) vaateriin hyllyn­ kannat timen päälle - ja keskelle sitä. Hylly asennetaan kannattimen tapaan kahdella ruuvilla sivun (B) läpi. Hylly varus tetaan liitostapeilla ja kiriste-tään tiukasti paikalleen.

Kun sivut, reunat, kouru ja hylly on asennettu, tapit hiotaan kevyesti, jotta niistä tulee siistit ja tasaiset.

03
Aseta pöytälevy 5 Vaihe

Pöytälevy asetetaan alustalleen irral-leen, jotta sen voi tarvittaessa työntää sivuun tai kokonaan pois, jos kourun johtoihin on päästävä käsiksi. Jotta pöy-tälevy pysyisi tukevasti paikallaan, sen alapintaan kiinnitetään palikkaparit (J). Palikat kiinnitetään niin, että levyä voi vetää hieman eteenpäin, jotta kaapeli-kouruun yltää hyvin päältäpäin.

Kun pöytä on vahattu kertaalleen, se voidaan ottaa käyttöön. Ennen vahausta varustimme pöydän kuitenkin vielä muutamalla yksityiskohdalla. Pyöris-timme pöytälevyn reunat ja porasimme siihen erilaisia johtoja varten reiät, joista kourussa kulkevat johdot vedetään.

1

Poraa neljään palikkaan (J) reiät - kaksi 4 mm:n reikää jokaiseen. Aseta pöytälevy alapinta ylöspäin ja nosta pöydänrunko ylösalaisin levyn päälle. Suorista osat niin, että levy tulee tarkasti oikealle paikalleen.

2

Kiinnitä palikat (J) 4 mm:n ruuveilla ja liimalla. Kumpaankin päätyyn tulee kaksi palikkaa, pitkittäin le-vyn reunaan sivua (B) vasten. Takim mai set palikat asetetaan leveää takareunaa vasten ja etummaiset palikat etureunaa (D) vasten.

3

Tee kourun pohjan (E) molempiin päätyihin isot reiät reikäsahalla. Näin virta-, verkko- ja muut johdot on helppo vetää johtokouruun.

4

Poraa myös pöytälevyyn (A) reikä. Teimme jokaiseen kulmaan yhden reiän, jotta näytön, näppäimistön, hiiren, lampun, laturin ja muiden sähkölaitteiden johdot saadaan vedettyä alas kouruun.

5

Pyöristä pöytälevyn (A) reunat yläjyrsimellä. Tämä pieni yksityiskohta vaikuttaa paljon pöydän lopulliseen ulkonäköön. Myös reikien ympärykset pyöristetään.

04
Tee kirjoitusalusta 7 Vaihe

1

Merkitse ensin alustan sijainti. Aseta sitten yläjyrsimeen linoleumiin sopiva jyrsintäsyvyys (yleensä 3 mm). Jyrsi yläjyrsimellä reunojen ympäri käyttämällä apuna ohjainta.

2

Jyrsi loput materiaalista pois reunojen sisäpuolelta. Aloita reunasta ja työskentele rauhallisesti pitkin pintaa. VINKKI: Jos työskentelet sisätiloissa, voit vähentää pölyn määrää liittämällä yläjyrsimen pölynimuriin.

3

Mittaa linoleumin koko. Voit merkitä leikkuurajat asettamalla linoleumin jyrsityn alueen päälle ja tunnustelemalla sormella alueen reunoja. VINKKI: Lämmitä linoleumia varoen kuumailmapistoolilla, jotta siitä tulee taipuisaa.

4

Leikkaa linoleumi takapuolelta, johon olet tehnyt lyijykynällä merkkiviivat. Leikkaa tarkasti viivoja pitkin terävällä taittoteräveitsellä. Käytä ohjausapuna metalliviivoitinta.

5

Liimaa linoleumi kiinni, kun olet tarkistanut, että alusta varmasti sopii pöytälevyyn jyrsittyyn alaan.

Käytä tavallista lattialiimaa, ja levitä se hammaslastalla tasaisesti jyrsitylle alueelle.

6

Lopuksi pöytä ja linoleumi käsitellään mehiläisvahalla. Tämä kannattaa tehdä ennen kuin pöytä otetaan käyttöön. Mehiläisvaha suojaa mdf-levyä vedeltä ja kosteudelta ja tekee pöydästä helpommin huollettavan.

7

Johtoihin ja kaapeleihin pääsee helposti käsiksi. Kun pöytälevyä vedetään hieman taaksepäin, kouru tulee näkyviin.

Materiaalit

Mustaa mdf-levyä, 25 x 1220 x 2440 mm:
• 1 pöytälevy (A), 800 x 1220 mm
• 2 sivua (B) á 700 x 780 mm
• 1 takareuna (C), 250 x 1150 mm
• 1 etureuna (D), 70 x 1150 mm
• 1 kourun pohja (E), 100 x 1150 mm
• 1 kourun reuna (F), 70 x 1150 mm
• 1 pc-hylly (G), 300 x 450 mm
• 1 hyllynkannatin (H), 220 x 220 mm (sahataan viistoon)
• 4 palikkaa (J) á 50 x 100 mm

28 mm:n pyörökeppiä, mäntyä:
• 12 liitostappia (K)

Lisäksi:
• 12 huonekaluruuvia, á 6,3 x 80 mm
• 4 x 40 mm:n ruuveja
• Pva-liimaa
• Linoleumia
• Lattialiimaa
• Mehiläisvahaa

Erikoistyökalut

• Pyörösaha
• Ohjauskisko
• Katkaisusaha
• Reikäsaha
• Spiraalipora/saranapora
• Yläjyrsin

Vie aikaa

1-2 päivää rakentamiseen, lisäaikaa maalaamiseen.

Hinta

Noin 50 €.

Vaikeusaste

Pöytä on helppo rakentaa, mutta lopputuloksesta tulee hyvä vain, jos levyt on leikattu tarkasti.

Piirustus

Näin osat kootaan

Kaksi sivua (B) toimivat jalkoina ja ne on yhdistetty toisiinsa kahdella reunakappaleella (C ja D). Leveä takareuna (C) jäykistää pöytää ja kapea etureuna (D) pitää sivut linjassa. Pöytä-levy on irrallaan sivujen ja reuna-kappaleiden päällä. Palikat (J) pitä vät levyn A paikallaan.

Näin osat kootaan

Video

TYÖKALUT: Näin käytät yläjyrsintä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät yläjyrsintä. Yläjyrsimeen voi yhdistää lukemattomia teriä, joilla voi tehdä kaikkea koristeleikkauksista levyliitoksiin ja saranoiden koloihin. Esittelemme erilaiset jyrsinterät ja näytämme, miten niitä käytetään.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

Video

VINKIT: Stoppari katkaisusirkkelille

Video

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Video

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Pöydät