Nerokas kaappi portaiden alle

Kengät, nelihenkisen perheen saappaat ja takit, laukut, maalipurkit, naulat ja ruuvit, työkalupakit, harrastusvälineet ja talouspaperisäkit. Tässä portaiden alle rakennetussa erikoiskaapissa on tilaa kaikelle mahdolliselle. Sen avulla tavarat pysyvät helposti järjestyksessä ja poissa silmistä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
Puoli päivää kaappia kohti.
Hinta
250 euroa

Portaiden 80 sentin leveys on hyödynnetty rakentamalla portaiden korkeaan osaan vaatetanko. Kaapissa on tilaa myös kolmelle hyllylle.

Johdanto

Portaiden alla oleva tila sopii erinomaisesti tavaroiden säilyttämiseen, mutta parhaan mahdollisen kaapin rakentaminen voi olla vaikeaa. Tämän rivitaloasunnon kaappitila ratkaisee nerokkaasti koko perheen säilytyspulmat.

Asukkaat kyllästyivät kenkien, takkien ja kaikenlaisten tavaroiden sekasotkuun ja rakensivat yläkerran portaiden alle säilytystilan, jossa on neljä syvää kaappia. Lopputulos näyttää huikean hyvältä.

Vetokaapit

Säilytystila rakennettiin portaiden mittojen mukaan. Asukkaat selvittivät, kuinka paljon kirvesmies laskuttaisi säilytystilan rakentamisesta ja päättivät rakentaa kaapit itse. Aluksi kaapit luonnosteltiin, suunniteltiin ja mitattiin huolellisesti.

Säilytystilassa on neljä kahvatonta vetokaappia. Kaksi suurinta kaappia liikkuvat pyörillä.

Lue lisää: 25 fiksua säilytysideaa

Kaksi pienintä laatikkoa kulkevat kiskoilla. Kiskot ovat tyylikäs mutta pyöriä monimutkaisempi ratkaisu. Kiskojen tueksi pitää rakentaa sokkeli ja kiskot pitää kiinnittää rimoihin, jotta kiskot kestävät täysien laatikoiden painon.

Ohjeet

01
Mittaa ja rakenna sokkeli ja hyllyt 6 Vaihe

Vetokaapit tarvitsevat tuekseen kunnon sokkelin. Sokkeli tehdään höylätyistä mäntyrimoista (A ja B), jotka kiinnitetään lattiaan ruuveilla sisemmän riman (B) läpi.

1

Selvitä portaiden kaltevuus vinokulmalla. Sahaa sokkelin rimat kulman mukaan, jotta ne sopivat tiiviisti kiinni portaiden reisi-lankkuun. Kiinnitä sokkeli lujasti reisilankun etureunan linjaan.

2

Asenna tukisokkelin rimoihin (C) 12 millin vanerista tehdyt palaset liimalla ja 4x25 millin ruuveilla. Kiinnitä rimat (C) sokkelirimaan (A) 4x25 millin ruuveilla.

3

Säädä rimat (C) pystysuoraan ja kiinnitä ne ruuveilla molemmista päistä. Kiinnitä rimat portaiden reisilankun ja sokkelin etureunan linjaan. Sahaa riman yläpää portaiden kallistuskulman mukaan.

4

Piirrä portaiden kulma peitelevyyn. Nosta levy 4 senttiä korkean riman päälle. Tarkista, että levy on suorassa ja yltää molemmilta puolilla yhtä pitkälle runko-rimojen päälle (C).

5

Mittaa ja rakenna kaapit. Kiinnitä pääty-osat (T) taustalevyn (P) reunoihin liimalla ja 3,5x40 millin ruuveilla. Tee sama pohjalle, päätylevylle ja kahdelle hyllylle (Q). Poraa ruuvinreiät valmiiksi.

6

Rakenna tukisokkeli rimoista (D) ja (F). Asenna rimat (E) rungon sisä-puolelle ja kiinnitä ne lattiaan. Tukisokkelin pitää olla tarkasti vaakatasossa ja samassa linjassa sokkelin (A) ylä-reunan kanssa.

02
Kiinnitä alemmat vetokiskot 4 Vaihe

Kiskot asennetaan toisiinsa kiinni-tettyihin rimoihin. Pystyrima (G) kiinnitetään vaakarimaan (H), joka kiinnitetään sokkeliin. Kulmarimat (G) ja (H) ovat 65 senttiä pitkiä. Vetokisko kiinnitetään pystyrimaan.

1

Ruuvaa teleskooppikisko kiinni kulma-rimaan siten, että kisko on samassa linjassa riman (G) yläreunan ja päädyn kanssa. Teleskooppikiskossa on asennusreiät kaapin kiinnittämistä varten.

2

Kiinnitä kulmarimat vetokiskoineen kaapin pohjalle neljällä 4x16 millin ruuvilla molemmilta puolilta. Kiskon etureuna on tarkasti samassa linjassa kaapin etureunan kanssa.

3

Työnnä kaappi paikalleen sokkelin ja tuki-sokkelin päälle siten, että kaapin etureuna on samassa linjassa sokkelin etureunan kanssa ja taustalevyn ja listan (C) väli on 10 senttiä.

4

Kiinnitä kulmarimat sokkeliin ja tuki sokkeliin 4x50 millin ruuveilla. Kaapin päädyn (T) pitää olla samassa linjassa rungon rimojen (C) kanssa.

03
Vakauta kaappi yläkiskolla 6 Vaihe

Näiden kaappien yläosaan asennetaan varmuuden vuoksi lisäkiskot, jotka tukevat ja vakauttavat kaappia. Kaappiin asennetaan lisäksi kulmarauta, joka tekee kiskosta vakaamman.

Katso tästä, miten viimeistelet kaapin runkoon (C) ja seinään kiinnitettävillä listoilla.

1

Kiinnitä rima (K) kaapin tausta levyn (P) yläreunan linjaan. Käytä liimaa ja 4x35 millin ruuveja. Pari puristinta helpottaa työtä.

2

Varmista, että rima (L) on vaakatasossa. Tarkista, että listat (L) ja (K) ovat tarkalleen samassa suunnassa. Kiinnitä rima seinään pienillä kulmaraudoilla ja etuosaan ruuveilla.

3

Kiinnitä teleskooppikiskon kulmakisko rimaan (K) parilla ruuvilla. Aseta pätkä 21 millin rimaa teleskooppikiskon viereen ja tarkista apuriman ja riman (L) välinen etäisyys.

4

Tee kulmarima osista (M) ja (N). Kiinnitä kisko riman (N) alareunan tasoon metallikulmalista ylöspäin. Kiskon etureunan pitää olla täsmälleen samassa linjassa riman (N) kanssa.

5

Asenna teleskooppikiskon kulmasiipi väliaikaisesti kaapin päällä olevaan rimaan (K). Kiinnitä kulmarimat (M) ja (N) ruuveilla rimaan (L). Puristin auttaa pitämään osat yhdessä ruuvauksen aikana.

6

Vedä kaappi ulos ja kiinnitä tukirauta kaappiin riman (K) päälle. Työnnä kaappi paikalleen ja tarkista, että kaapin pääty on pystysuorassa ja samassa linjassa rimojen (C) etureunan, sokkelin etureunan ja reisilankun kanssa.

04
Asenna kaappiin etulevy 3 Vaihe

12 milliä paksusta MDF-levystä tehty peitelevy (R) toimii kaapin peitelevynä. Hio levyn reunat pyöreiksi sahaamisen jälkeen esimerkiksi yläjyrsimellä tai hiomapaperilla.

1

Peitelevy (R) pysyy oikeassa paikassa, kun se asennetaan tukiriman päälle. Tukirima pitää levyn irti lattiasta ja tukee levyä asentamisen aikana.

2

Kiinnitä peitelevy (R) ruuveilla päätyyn (T). Poraa reiät valmiiksi ja upota ruuvinkannat pinnan tasolle, jotta voit tasoittaa ne piiloon ennen maalaamista.

3

Valmis kaappi kulkee edestakaisin tukevien kiskojen varassa. Jos haluat maalata kaapin, tee se ennen kiinnittämistä.

Materiaalit

21x55 mm mäntyrimaa:

 • 1 sokkelirima, n. 130 cm (A)
 • 1 pystyrima, n. 60 cm (C)
 • 1 pystyrima, n. 115 cm (C)
 • 2 tukisokkelin rimaa á 50 cm (D)
 • 2 tukisokkelin rimaa á 16 cm (F)
 • 2 kulmarimaa á 65 cm (G)

21x21 mm höylättyä rimaa:

 • 1 sokkelirima, n. 130 cm (B)
 • 2 tukisokkelin rimaa á 50 cm (E)

21x32 mm höylättyä rimaa

 • 2 kulmarimaa á 65 cm (H)

21x45 mm höylättyä rimaa:

 • 1 rima 63,2 cm (K), kaapin taakse
 • 1 rima (M), jonka pituus vastaa seinän ja osan (C) välistä etäisyyttä.

21x70 mm listaa:

 • 1 lista (L), jonka pituus vastaa seinän ja osan (C) välistä etäisyyttä.
 • 1 samanpituinen lista (N)

16 mm MDF-levyä:

 • 2 päätyä á 30x90 cm (T), yläpää viistosti
 • 1 taustalevy 60x90 cm (P)
 • 4 hyllylevyä á 28,4x60 cm (Q)

12 mm MDF-levyä:

 • 1 peitelevy 60x120 cm (R), yläpää sahataan viistoksi

Lisäksi:

 • 3 kpl kiskoja: Teleskooppikiskoja (kantavuus 45 kg)
 • 3 kpl pitkiä kulmarautoja
 • Ruuveja: 4x50 mm, 4x35 mm, 4x25 mm, 3,5x40 mm, 5x80 mm

Vie aikaa

Puoli päivää kaappia kohti.

Hinta

200-250 euroa / kaappi.

Vaikeusaste

Työ on varsin helppoa. Kaikki rimat ja listat pitää asentaa tarkasti pysty- ja vaakasuoraan.

Piirustus

Rakenna tukeva sokkeli

#Kaapit rakennetaan perinteiseen tyyliin sokkelin (A+B) varaan. Kaap-pien väliin asennetaan rimat, jotka erottavat kaapit toisistaan ja pitävät peitelevyt oikeassa asennossa. Sokkeli tukee samalla vetolaatikoiden kiskoja.

Kaksi pienintä laatikkoa rakennetaan kiskojen varaan.

Tämän asunnon portaiden alla on tilaa neljälle 60 senttiä leveälle kaapille.

Rakenna tukeva sokkeli

Reisilankku

Piirroksen kulmat ja mitat sopivat tässä jutussa rakennettavaan kaappiin. Muokkaa mittoja omien portaidesi mukaan. Tämä kaappi rakennetaan erikokoisista höylätyistä rimoista ja listoista.

Reisilankku

3D-malli

3D-malli

Kaappi portaiden alle

Erikoisrakenteinen kaappi vinoon tilaan

Avaa 3D-malli

3D-malli

Tukeva sokkeli

Sokkeli tehdään rimoista.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kaappi tehdään mittojen mukaan

Päätyosat sahataan vinoiksi portaiden mukaan.

Avaa 3D-malli

3D-malli

Liukukiskot

Alhaalla olevat liukukiskot asennetaan rimoihin

Avaa 3D-malli

3D-malli

Kaapin ovet

MDF:stä tehty peitelevy toimii kaapin ovena.

Avaa 3D-malli

Video

VINKIT: Mittaa tarkasti kolmen pisteen avulla

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

TYÖKALUT: Näin käytät käsisirkkeliä

Videolla kerrotaan käsisirkkelin käyttömahdollisuuksista, teristä ja toiminnoista. Käsisirkkeli on väkivahva työkalu, jolla voi tehdä sekä siistiä että karkeaa työtä ja sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa. Eri terillä voi sahata puuta, metallia, kevytbetonia ja muovia.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …