Itse tehdyt lattialistat

Voit säästää jopa eurosta kymmeneen euroon metriltä, kun sahaat ja jyrsit itse lattialistat sen sijaan, että ostaisit ne valmiina. Tavallisessa talossa se merkitsee jo pienoista omaisuutta ja listoista tulee juuri sen näköiset kuin haluat.

Vaikeusaste
Vie aikaa
3 tuntia / mdf-levy
Hinta
0,60 €/m

Pyörösahalla ja yläjyrsimellä voi itse valmistaa jalkalistat metreittäin. Profiilin päätät itse. Jo yksinkertaistenkin listaprofiilien teko itse säästää merkittävästi kustannuksia.

Johdanto

Jalkalistat viimeistelevät seinän ja lattiapinnan yhtymäkohdan. Listojen muodoissa on mistä valita aina yksinkertaisista pyöristetyistä ylä-reunoista upeasti kaartuviin talon-poikaisprofiileihin.

Listojen koristeellisuus nostaa niiden hintaa. Näyttävämmät listaprofiilit mak-savat jopa 5-15 euroa metriltä, kun ta-vanomaisia listoja saa muutamalla eu-rolla per metri. Pyörösahan ja yläjyrsi-men avulla saat listat kuitenkin paljon halvemmalla. Vaikka kotitekoisten listo-jen ulkonäkö poikkeaisi vain aavistuk-sen halvimmista valmislistoista, säästät joka tapauksessa paljon rahaa ja olet saanut itse suunnitella listan muodon.

Esittelemme muutaman vaihtoehdon listaprofiileista. Aloitamme mdf-levystä, pyörösahasta ja yläjyrsimestä.

Jos haaveilet korkeista jalkalistoista, ongelmana on ainoastaan listan hinta. Kuvan listamalli on omaa tuotantoamme eikä sitä voi ostaa valmiina. Se koostuu kahdesta 22 mm:n listasta ja yhdestä 6 mm:n mdf-listasta.

Ohjeet

01
Kaistaleiden sahaus 3 Vaihe

Työ käynnistyy mdf-levystä. Mdf-listan etu mäntylistaan verrattuna on se, ettei mdf-listan taakse tarvitse jyrsiä uraa. Mdf-materiaali ei nimittäin elä eikä sen myötä myöskään irtaudu paikoiltaan. Haittapuolena puolestaan on, että levyä saa vain rajoitetuissa kokoluokissa, yleensä 244 cm, joten liitoskohtia tulee väistämättä hieman enemmän.

Jotta listojen teossa säästäisi, lista-kaistaleet kannattaa sahata itse mdf-levystä. Liikkeessä sahaus maksaa usein pari euroa per kaistale, jolloin säästöt hupenevat. Jos haluat monimutkaisem-man profiilin kapeisiin jalkalistoihin, voit edelleen säästää itse tekemällä, vaikka sahauttaisitkin listat liikkeessä.

1

Kaikki listat on sahattava tarkalleen saman levyisiksi. Käytä vakaata ja täysin suoraa ohjainkiskoa ohjaimena. Merkitse mitat huolellisesti ja sahaa tarkasti lyijykynäviivaa pitkin.

2

Tavallinen 16 x 68 mm:n jalkalista on pyöristetty vain yläsärmästä. Listan muut särmät hiotaan kevyesti hiomapaperilla ennen maalausta.

3

Yläjyrsin on varustettu pyöristysterällä. Ohjainlaakerin avulla terä seuraa tarkasti listan reunaa pyöristäen sen koko ajan samalla tavalla - metri metrin jälkeen.

02
Kiinnitys seinään 2 Vaihe

1

Tiivis ja tarkka liitos syntyy sahaamalla molemmat listat samanaikaisesti. Tässä listat sahataan ”itseviritetyllä” jiirisahalla, mutta sahaus onnistuu yhtä hyvin jiirilaatikon tai jiiri-/katkaisusahan avulla.

2

Seinän laatu määrittelee kiinnitystavan. Sileään kipsilevy-seinään listat voidaan liimata kiinni, esim. asennusliimalla. Puu- ja kevytbetoniseiniin voi käyttää niittejä, ja tiili- tai betoniseinään esiporataan reiät tulppia varten.

Vie aikaa

1–3 tuntia / mdf-levy, profi ilista riippuen

Hinta

Alkaen n. 0,60 € / metri

Vaikeusaste

Yläjyrsimen avulla nämä listat on helppo valmistaa. Hieman näppäryyttä tosin tarvitaan.

Vinkit & niksit

Vain mielikuvitus on rajana

YKSINKERTAISIN JA TAVANOMAISIN
Hyvin yksinkertainen ja klassinen jalkalista sahattiin 16 mm:n mdf-levystä. Tässä listan leveys oli 68 mm, ja lista jyrsittiin ohjain-laakerillisella pyöristysterällä. Jyrsintäsyvyys oli 10 mm. Puutavaraliikkeistä löytyy tätä listaa myös 91 mm:n levyisenä. Tässä mallissa itse tekemällä saavutettava säästö on pienin verrattuna valmiina ostettaviin listoihin. Joskus voi pienellä vaivalla löytää tarjouksesta valmiiksi maalattuja mdf-jalkalistoja, jol-loin raskaiden levyjen kanto kotiin, sahaaminen ja jyrsiminen ei ehkä enää kannata. Toisaalta valmiit listat ovat tietyn korkuisia, ja jos vanhat jalkalistat ovat muutaman millimetrin korkeampia, kannattaa nähdä hieman vaivaa ja työstää listat itse. Näin niistä tulee samanlaiset ja yhtä upeat kuin vanhoistakin listoista. Itse tehdyissä listoissa on kuitenkin ainakin aavistus enemmän näyt-tävyyttä kuin vakiojalkalistoissa.

Yksinkertaisimmat ja eniten käytetyt jalkalistat on vain pyöristetty yhdestä särmästä. Siksi ne ovat myös edullisim- mat. Itse tekemällä säästät kuitenkin vajaan euron metriltä.

YKSINKERTAINEN JOHTOURALLA
Toinen tunnettu listaprofiili, jossa särmä on jyrsitty ohjainlaakerillisella neljännes-pyöröjyrsimellä. Jyrsintäsyvyys on 10 mm. Käytimme tässä 19 mm:n mdf-levyä, kos-ka halusimme piilottaa kovaäänisten joh-dot listan taakse. Johtokouru jyrsittiin 12 mm:n syvyyteen Ø 16 mm:n urajyrsimellä sivuohjaimen avulla. Johtojen pystyura jyrsittiin 8 mm:n uraterällä. Profiilin voi tietysti toteuttaa myös ilman kourua 16 mm:n mdf-levystä.

TÄRKEÄÄ: Vältä virtaa kuljettavia johtoja jalkalistoissa. Se voi olla vaarallista.

Mittaa ja valmista johtojen juoksutusurat ennen maalausta. Merkitse urien paikat, jotta et osu niihin kiinnittäessäsi listoja seinään.

Johdot sijoitetaan uriin ja kiinnitetään esimerkiksi maalarinteipillä. Näin listojen kiinnitys sujuu helpommin.

TYYLIKKÄÄT LIITOKSILLA
Puutavaraliikkeissä on rajallinen määrä perinteisiä profiili-listamalleja. Tämän mallin olemme keksineet itse ja työstäneet sen kolmella jyrsinterällä. Paneeli koostuu kolmesta 16 mm:n ja 22 mm:n mdf-kaistaleesta. Ne voi sovittaa toisiinsa kuten haluaa. Alin lista on 22 x 90 mm ja sen alaetureuna on jyrsitty neljän-nespyöröjyrsimellä. Puolipyöreä, sisäänpäin uppoava ura on jyr-sitty 1,5 cm:n päähän yläreunasta Ø 20 mm:n koverrusjyrsimellä. Ura on senttimetrin syvyinen. Ylätakareunaan jyrsittiin huulle-jyrsimellä 6 x 9 mm:n ura. Ylälistan mitat ovat 22 x 50 mm. Molemmat etureunat on jyrsitty neljännespyöröjyrsimellä, ja ala-takareunaan on niinikään jyrsitty ura huullejyrsimellä. Alimmainen ja ylimmäinen lista liitetään toisiinsa 16 mm:n mdf-kaistaleella, joka liimataan ylä- ja alalistojen huulteisiin kiinni. Tässä käytetty kaistale on 8 senttimetriä leveä/korkea.

Vain mielikuvitus on rajana erilaisten listaprofiilien valinnalle. Tässä olemme jyrsineet ja liittäneet toisiinsa kolme erilevyistä mdf-levystä sahattua listaa.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …