Tee oma rintapaneelisi

Runsaasti yksityiskohtia sisältävät korkeat koristeelliset rintapaneelit saattavat kuulostaa kalliilta, mutta eivät ole sitä, jos teet ne itse. Paneelit valmistetaan MDF-levyistä, ja ne koostuvat useista kerroksista, jotka luovat erityisen 3D-vaikutelman. Lopputuloksena on kauniit rintapaneelit, joiden syvyysvaikutelma on vaikuttava.

Vaikeusaste
Vie aikaa
80 työtuntia
Hinta
50 euroa/m

Johdanto

Rintapaneelit yhdistetään usein vanhoihin herrasväen kartanoihin. Näin ei tarvitse olla. Rintapaneelin valmistamiseen liittyy monia aikaa vieviä prosesseja, je se maksaa, mikäli valmistuksen jättää puusepälle. Ei kuitenkaan hätää: voit valmistaa paneelit myös itse. Eräs taitavista lukijoistamme on rakentanut hienoja rintapaneeleja, joissa laatu ja yksityiskohdat ovat etusijalla.

Hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää olla tarkka vinojen kulmien mittaamisessa ja sahaamisessa. Rintapaneeli ei ole mikään nopea ratkaisu, ja kaikkien vinojen leikkausten tekeminen täydelliseksi vaatii sekä kärsivällisyyttä että tarkkuutta.

Lisäksi tarvitaan kattava tasoitus- ja maalaustyö, joka korostaa kaikkia yksityiskohtia. Onneksi lopputulos on vaivan arvoinen. Lue lisää täältä ja katso, miten se onnistuu.

Ohjeet

01
Pohjalevyn asentaminen 4 Vaihe

12 millin MDF-levy muodostaa paneelin perustan. Siksi on tärkeää asentaa levy mahdollisimman suoraan. Se onnistuu helpoiten kiinnittämällä levy karmiruuveilla. Näin levyä on helppo säätää sekä ylä- että alaosastaan.

Pohjalevy leikataan vajaamittaiseksi siten, että lattian yläpuolelle jää noin 3 sentin ilmarako. Tämä helpottaa suoran yläreunan tekemistä. Pohjassa oleva ilmarako peitetään myöhemmin jalkalistalla.

1

Merkitse kaikki seinät. Merkitse joka kulmaan kohta 100 senttiä lattiasta. Yhdistä pisteet sitten liitulangalla. Liitulankaa on helppo käsitellä ja viivasta tulee tarkka.

2

Pohjalevy leikataan vajaamittaiseksi. Tämä helpottaa levyn asentamista vaakatasoon, vaikka lattia olisi hieman vino. Levyn yläreunan on oltava 100 senttiä lattian yläpuolella. Siksi levy leikataan 97 sentin korkuiseksi.

3

Pohjalevy kiinnitetään tiiliseinään päättömillä karmiruuveilla. Esiporaa reiät levyyn ja seinään 6 millin kiviporanterällä. Levyä voidaan myöhemmin säätää hieman ulosja sisäänpäin karmiruuveilla.

4

Tee vaakasuorat liitoskohdat seinän oviaukkojen kohtiin. Jos mahdollista, karmilistat on asennettava ensin, jotta paneeli voidaan asentaa listoja vasten.

02
Vinoneliöiden ja kolmioiden sahaaminen 6 Vaihe

Rintapaneelin syvyysvaikutelmaa luovat eri elementit koostuvat kolmioista, vinoneliöistä, ristikoista sekä ylä- ja alaosan listoista. Kaikki osat sahataan MDF-levyistä.

Vinoneliöt ja kolmiot sahataan ensin oikeaan muotoon. Sitten reunat viistetään, jotta pohjalevyn ja niiden välisistä liitoskohdista tulee mahdollisimman tasaisia. Jos osat sahataan pöytäsirkkelillä, kannattaa tehdä oikean kulman sisältävä sapluuna, joka kiinnitetään sahauspöytään.

1

Jaa suuri levy pienempiin osiin, jotta sitä on helpompi käsitellä tarkkoja kulmia sahattaessa. Jätä pienet levynpalat pari senttiä niiden lopullisia mittoja suuremmiksi.

2

Kiinnitä kiinteä sapluuna (A) pöytäsirkkeliin. Se auttaa sahaamaan kaikki vinoneliöt täysin samanlaisiksi. Vaihtoehtoisesti voit käyttää ohjainkiskolla varustettua upotussahaa.

3

Ala- ja yläosan pienet kolmiot on helpointa sahata pöytäsirkkelillä kiinteän sapluunan avulla.

4

Nosta sahan terää. Vinoneliöiden ja kolmioiden viistoja kulmia sahattaessa laitteistoa nostetaan pienellä, kohtisuoralla laatikolla (B), joka asennetaan alkuperäiseen laitteeseen.

5

Säädä pöytäsirkkelin terä 20-30 asteen kulmaan ja viistä sitten kaikkien vinoneliöiden ja kolmioiden reunat. Kiinnitä tarvittaessa sahattava kappale sapluunaan kiristyspuristimella.

6

Kun kaikki reunat on viistetty, pyöristä terävät reunat hiomapaperilla. Näin niihin saadaan viistereunat.

03
Nopea ja helppo asennus 4 Vaihe

Laserin ja liitunarun avulla saat kolmiot, vinoneliöt ja ristikot juuri oikeille paikoilleen.

Vinoneliön ylä- ja alakärki merkitään seinästä seinään liitulangalla. Tällöin kahden viivan väliin muodostuu ristikko. Tämä ristikko on pinnan keskikohdassa ja siten lähtökohta ensimmäiselle vinoneliölle.

1

Aloita tekemällä kaksi liituviivaa, jotka osoittavat vinoneliön ylä- ja alareunan. Näin muodostuu neljä uutta kohtaa. Yhdistä ne vinottain liitulangalla, niin saat aikaan suuren ristikon.

2

Suuren ristikon keskellä on myös ensimmäisen vinoneliön keskiosa. Ristilaserin viiva asetetaan juuri tähän kohtaan, jotta seuraavat vinoneliöt voidaan asettaa helposti samalle tasolle.

3

Levitä vinoneliöiden ja kolmioiden taakse sisäkäyttöön tarkoittua puuliimaa ja kiinnitä ne nauloilla.

4

Ylä- ja alaosaa varten sahataan kaistaleet 19 millin MDF-levystä. Sahaa myös MDF-kappaleita, jotka voivat muodostaa vinoneliöiden ja kolmioiden välisiä ristikoita. Kun ristikon sekä ylä- ja alaosan päätykappaleiden leveys on tiedossa, muista, että vinoneliöiden ja kolmioiden suuntaan jää 1 sentin väli joka puolella.

04
Listojen asennus ja maalaus 9 Vaihe

Jotta paneelit näyttäisivät hyviltä, on tärkeää, että pohjatyöt on tehty kunnolla. Siksi tasoitettavaa ja hiottavaa on paljon ennen ensimmäisen maalikerroksen levittämistä.

KAIKKI liitokset, naulat ja ruuvinreiät on tasoitettava ja hiottava muutaman kerran. Pääsääntöisesti on hyvä muistaa, että kaikki ennen maalaamista näkyvät epätasaisuudet näkyvät myös jälkikäteen.

Levyjä pohjamaalattaessa MDF-levyn pienet kuidut nousevat pystyyn. Siksi hionta on tarpeen myös ensimmäisen maalikerroksen jälkeen, jos haluat täysin sileän lopputuloksen.

1

Vinoneliöiden ja kolmioiden ympärillä olevaan rakoon asennetaan 13 x 13 millin neljänneslista. Se helpottaa maalaamista ja luo siistit liitoskohdat paneelin osien välille.

2

Asenna ylälista siten, että se on linjassa MDF-reunan eikä seinän kanssa. Jos listan ja seinän välissä on rako, se tiivistetään akryylimassalla.

3

Lattiaa vasten asennetaan esimaalattu 15 x 91 mm jalkalista. Se painetaan tukevasti lattiaa vasten ja kiinnitetään suoraan MDF-levyyn liimalla ja nauloilla.

4

Kaikki liitokset tasoitetaan puulle tarkoitetulla täyteaineella. Täyteaine on hiottava ja tasoitettava vähintään kaksi kertaa. Käsittele sitten kaikki puupinnat pohjusteella.

5

Rintapaneeli voidaan maalata saumauksen, tasoituksen ja pohjamaalauksen jälkeen. Suosittelemme maalia, jonka kiiltoaste on vähintään 40.

Tärkeät apuvälineet

Tässä projektissa pöytäsirkkelistä on paljon hyötyä, mutta voit käyttää myös ohjainkiskolla varustettua upotussahaa. Ristilaser tai linjalaser pääsee myös oikeuksiinsa, kun halutaan saada täysin suorat kulmat.

Liitulanka on toinen yksinkertainen mutta erinomainen työkalu, joka kannattaa hankkia tätä tarkoitusta varten. Se helpottaa merkintöjen tekemistä.

Pöytäsirkkeli on ihanteellinen vinoneliöiden ja kolmioiden sahaamiseen, koska sirkkelissä ja sahanterässä on monia säätömahdollisuuksia.

Ristilaserilla saat vaakasuoran ja pystysuoran viivan. Siitä on paljon apua eri elementtien asettelussa.

Liitunaru on yksinkertainen mutta erittäin tehokas työkalu pisteiden yhdistämiseen. Vatupassin kanssa käytettynä se on hyvä vaihtoehto ristilaserille.

Ohjauskiskolla ja terävällä sahanterällä varustettu upotussaha selviää melkein mistä tahansa. Myös se toimii erinomaisesti tässä projektissa pitkiä ja tarkkoja leikkauksia sahattaessa.

Materiaalit

  • Taustalevy, 12 mm MDF-levy
  • Vinoneliöt ja kolmiot, 12 mm MDF-levy
  • Välikappaleet/ristikko, 19 mm MDF-levy
  • Ylä- ja alakappale, 19 mm MDF-levy
  • Neljänneslista, 9 mm
  • Profiloitu ylälista, 15 x 35 mm
  • Profiloitu jalkalista, 14 x 91 mm
  • 25 mm ja 32 mm niittejä
  • Karmiruuveja, 7,5 x 62 mm
  • Pohjamaalia, täyteainetta, akryylimassaa ja puuliimaa
  • 2 kerrosta akryyliemalia

Erikoistyökalut

  • Ristilaser
  • Pöytäsirkkeli

Vie aikaa

Näiden rintapaneelien valmistukseen kului noin 80 työtuntia.

Hinta

Noin 50 euroa metriä seinää kohti.

Vaikeusaste

Tarkkojen leikkausten tekeminen vaatii kärsivällisyyttä, taitoa ja oikeita työkaluja.

Piirustus

3d-vaikutelman luova geometria

Paneelin kuvio muodostuu vinoneliöistä ja kolmioista. Jos et muista sitä koulun matematiikkatunneilta, kyseessä on nelikulmio, jonka kulmat ovat vinot. Nämä salmiakkikuviot asennetaan vierekkäin, ja kahden vinoneliön ylä- ja alaosaan muodostuvat raot täytetään pienillä kolmioilla.

3d-vaikutelman luova geometria

Video

Näin käytät pöytäsirkkeliä

Videolla kerrotaan, miten käytät sahaa. Sahassa on iso pöytä ja erilaisia säätömahdollisuuksia, joten sillä voi halkaista lautoja suorassa ja viistossa kulmassa sekä sahata puihin uria. Pöytäsirkkeli on erinomainen työkalu myös levyjen halkaisemiseen.

Näin käytät ristilinjalaseria

Videolla esitellään kaikki ristilinjalaserin toiminnot. Laser heijastaa ympärilleen pysty- ja vaakasuorat viivat, joten sitä voi käyttää apuna esimerkiksi laattojen asentamisessa, taulujen ripustamisessa, lamppujen ja hyllyjen asentamisessa ja korkojen merkitsemisessä.

Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Pidä irtokarvat pois maalista

Vähennä lämpöä, kun maalaat

Vinkit & niksit

Hyödynnä levy mahdollisimman tehokkaasti

Kun levyä käytetään optimaalisesti, 240 x 120 sentin levystä voi sahata 16 vinoneliötä ja 32 kolmiota.

Mittaus ja jaottelu

Vinoneliöt ja kolmiot jaetaan yksittäin jokaiselle seinälle. Näin varmistetaan, että etäisyys kulmiin pysyy samana.

Aloita asettamalla keskimmäinen ja kaksi ulointa vinoneliötä ja jaa loput niiden mukaan.

Koska vinoneliöiden ja kolmioiden välinen etäisyys vaihtelee hieman seinästä toiseen, ristikkoja ja päätypaloja ei tehdä vasta kuin aivan lopuksi.

Seinän ja kulman välinen etäisyys on noin 10 cm.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Paneelit