Palauta vanha ilme listoilla ja mdf-levyllä Jalkalistat

Jos haluat korkeat jalkalistat, ne on parasta valmistaa itse, jotta saa juuri sellaiset kuin haluaa. Mdf-levyä ja erilaisia listoja hyväksi käyttäen voi jäljentää vanhan, alkuperäisen listan mallin, jota ei enää saa valmiina.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
16 €/m

Johdanto

Korkeat jalkalistat ovat jälleen muodissa. Aikaisemmin niitä pidettiin kalliina ja hankalana ratkaisuna, mutta nyt ne tekevät taas paluuta. Toki ne ovat hieman tavallista hankalampi ratkaisu, mutta listat on paljon edullisempi valmistaa itse kuin jättää puusepän tehtäväksi.

Tavallisimmat perinteiset jalkalistat ovat malliltaan sellaisia, että niitä voi ostaa myös valmiina, yleensä 7–170 mm korkeina. Jos haluat uusista jalkalistoistasi vanhojen kaltaiset, voit joutua työstämään listat itse, jotta ne muistuttaisivat vanhoja mahdollisimman tarkoin. Joudut rakentamaan listat mdf-levystä ja erilaisista listamalleista, jotka toimivat ”rakennusosina”. Kun listat lopuksi maalataan, niistä ei huomaa, että ne koostuvat useista erilaisista listoista.

Jäljennä alkuperäinen

Kaikkia jalkalistoja ei saa valmiiksi varastosta vakiokokoisina. Tämän vuoksi valmistamme itse viisi erilaista jalkalistaa ja mdf-kappaleen.

Jos haluat jalkalistoista samanlai-set kuin vanhatkin, kannattaa säästää pätkä vanhaa listaa malliksi. Me käytämme mdf-levyn palaa ja viittä erilaista listaa ”rakennusaineksina” jäljentääk-semme tarkoin vanhojen listojen ulkonäön. Helpommalla selviät käyttämällä vain kahta listaa, kunhan hyväksyt sen, että jalkalistat eivät ole aivan alku-peräisten mukaisia.

Ohjeet

01
Esivalmistelut 3 Vaihe

Kun lähdet ostamaan listaa jalkalistoja varten, kannattaa ottaa pätkä vanhaa listaa mukaan. Voit tehdä myös mitta-piirroksen jäljitettävästä jalkalista-mallista. Näin on helpompi valita parhaiten sopivat listat, varsinkin, jos aiot työstää perinnelistoja.

Yleensä korkeat jalkalistat rakennetaan karmi- ja yläreunalistoista ja mdf-levyn kappaleesta, josta muodos-tuu listan sileä keskiosa ja joka ratkai-see listan korkeuden.

Vanhat listat sahataan kulmiin ennen uusien rakentamista, jotta liitoksesta saadaan siisti.

1

Mittaa vanhat jalkalistat. Mittaa-minen on tärkeää valittaessa listoja uusien jalkalistojen rakennusaineksiksi. Ostettavien listojen pitäisi muistuttaa alkuperäislistoja mahdollisimman paljon.

2

Sahaa listojen päät 45°:n kulmaan. Katkaisukohdasta - ja sen myötä liitoksesta - tulee siistein, kun käytät katkaisu-/jiirisahaa, mutta myös jiirilaatikkoa voi käyttää.

3

Sahaa vanhat jalkalistat 45°:n kulmaan nurkissa, jotta saat liitoskohdasta siistin. Me käytämme monitoimileikkuria, mutta voit käyttää myös terävää talttaa.

02
Rakenna jalkalistat 7 Vaihe

Kun ryhdyt asentamaan jalkalistoja, aloita aina hankalista kulmaliitoksista ja työskentele niistä poispäin.

Aloita mdf-levystä. Jos lattia on vino, sen voi joutua kiilaamaan, jotta sen saa täysin tasaiseksi. Varsinkin vanhempien talojen lattiat ovat usein vinoja. Mdf-levyt sekä liimataan että ruuvataan kiinni seinään, ja kun ne ovat paikoil-laan, kiinnitetään myös listat liimalla ja uppokantanauloilla.

Lopuksi jalkalistat tasoitetaan ja maalataan niin, että naulojen reiät katoavat ja liitoksista tulee siistit.

1

Asenna mdf-levyt. Tässä ne joudutaan kiilaamaan, jotta ne saadaan vaateriin, sillä lattia ei ole aivan tasainen. Tee mdf-levyistä 20 mm liian kapeat, niin voit korjata lattian vinouksia. Alin lista peittää raot.

2

Sivele asennusliimaa levyn taakse ja ruuvaa levy kiinni ylhäältä ja alhaalta niin, että ruuvit jäävät listojen alle piiloon.

3

Kiinnitä listat puuliimalla ja uppokantanauloilla ja kokoa jalkalistasi. Käytä 1,2 mm:n uppokanta-nauloja. Naulauspistooli on lähes korvaamaton tässä työssä.

4

Sahaa tarvittaessa leveämpiä listoja peitelistoja vasten ennen kuin asennat ne. Jos ylä- tai karmilista on paksumpi kuin peitelista, sahaa se ovea vasten 20°:n kulmaan takaapäin. Näin ei synny ulospäin työntyvää terävää kulmaa.

5

Viimeiset profiililistat sahataan ja asennetaan ison neljännespyörö-listan alle liimalla ja nauloilla. Nyt kaikki listat ovat paikoillaan.

6

Laita akryylisaumamassaa vanhan ja uuden listan väliseen liitokseen, jotta liitoksesta tulee täysin tiivis. Akryylisaumamassa on kätevää, sillä sen pinnan voi maalata.

7

Tasoita ja maalaa jalkalistat lopuksi kahteen kertaan, jos et ole esimaalannut listoja. Jälkimmäisessä tapauksessa riittää, että maalaat liitokset ja naulojen reiät yhteen kertaan.

03
Siistit kulmaliitokset 4 Vaihe

Jos seinät eivät ole täysin suorat, joudut ottamaan tämän huomioon, kun yhdistät jalkalistoja kulmissa. Esittelemme tässä malli-asennuksen, jossa liitos koostuu valmiina ostetusta jalkalistasta.

Seinät voivat erityisesti vanhemmissa taloissa olla vinot, ja tämä on tärkeää huomoida, kun jalkalistoja asennetaan. Et voi vain sahata listoja 45°:n kulmaan vinoilla seinillä, sillä tällöin kulma-liitoksista ei tule siistejä. Sinun täytyy mitata ja sahata seinän vinouteen ”räätälöiden”. Katso, miten tämä tehdään.

1

Sahaa koristelista 45°:n kulmaan yläprofiilin kohdalta. Listan sileä kappale sahataan yli 10 mm pidem-mäksi takareunastaan.

2

Aseta lista paikalleen kulmaan. Kun lista on irti vinosta seinästä, irrota ylin, näkyvä profiloitu osa.

3

Aseta lattialle suora-kulma ja pidä sitä listaa vasten, jotta voit mitata, kuinka vinoon toinen lista pitää sahata. Kopioi mitat toiseen listaan.

4

Sahaa toinen jalkalista mittaan. Ylin profiloitu lista on sahattu 45°:n kulmaan. Sileä osa on sahattu mittojesi mukaiseen vinouteen.

Materiaalit

Mdf-levyä, 12 mm
• Lista, 15 x 68 mm
• Neljännespyörölistaa, 9 x 9 mm
ja 21 x 21 mm
• Holkkalista, 12 x 12 mm
• Reunalista, 9 x 15 mm

Lisäksi:
• Uppokantanauloja, 1,2 x 38 mm
• Ruuveja, 4,2 x 55 mm
• Puuliimaa ja asennusliimaa
• Maalia ja tarvitt. akryylisaumamassaa

Erikoistyökalut
• Multicutter
• Naulauspistooli

Vie aikaa

Noin päivä / 6 metriä jalkalistaa

Hinta

Noin 12-16 €/m

Vaikeusaste

Yleisesti ottaen helppo tehtävä, mutta ole tarkkana liitoksissa, jotka ovat tehtävän vaikein vaihe.

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …