Kaappi mittojen mukaan

Valmiina ostettavat kaapit ovat tietyn kokoisia, eikä kaapin paikka välttämättä vastaa vakiokokoja. Kun rakentaa kaapin itse, siitä saa täsmälleen sopivan kokoisen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
70 euroa

Johdanto

Hinnoissa on vaikeaa kilpailla halpaketjujen myymien koottavien kaappien kanssa. Kaappeja on olemassa vain vakiokokoja. Jos vakiomit-taiset kaapit sopivat kodin tiloihin, on järkevää valita valmis kaappi.

Kaapin paikka ei kuitenkaan aina vastaa vakiokokoja. Silloin on taloudellisesti järkevää sovittaa kaappi tilan mittoihin valmistamalla se itse.

Esittelemme kaikista yksinkertaisimman tavan nikkaroida kaappi. Työskentelyn lopputulos on 54 cm leveä, 190 cm korkea ja 60 cm syvä (seinästä oven etu-osaan) kaappi. Mitat soveltuvat juuri tähän kaappiin ja mitoituksen tulee tietenkin vastata tarvetta. Käytimme 16 millimetrin kuitulevyjä, mutta voit käyttää haluamaasi huonekalulevyä.

Koska asunnon katto on viettävä, peitimme lopuksi kaapin yläosan ja katon väliin jäävän aukon. Jos tarvitset katosta riippuvaa kaappia, on sen valmistamisen periaate aivan sama vain sillä erotuksella, että sinun täytyy tietenkin valmistaa ripustus.

Ohjeet

01
1. Mittaa ja luonnostele 2 Vaihe

Mittaa ensimmäiseksi tila, johon kaappi tulee. Jos se on syvennys kahden seinän välissä kuten tässä tai tyhjä tila vaikkapa seinän ja kaapin välissä, on tärkeää muistaa mitata sekä korkeus että syvyys useammasta paikasta. Ympärillä olevat seinät saattavat olla vinot ja se on huo-mioitava kaappia suunniteltaessa. Käytä vesivaakaa tarkistaaksesi kallistuvatko seinät suuntaan tai toiseen.

Teet itsellesi suuren palveluksen, jos luonnostelet kaappisi ensin. Luonnoksen avulla pystyt hahmottamaan millainen valmiista kaapista tulee ja säästät itseäsi tyhmiltä laskuvirheiltä, joista voi seu-rata se, että joudut ostamaan kaappiin uudet materiaalit.

Me annoimme rakennustarvikeliikkeen sahata osat valmiiksi, koska se oli helpointa. Rakennustarvikeliikkeen sahuria voi kuitenkin olla vaikeaa saada leikkaamaan tarkoituksella vinosti. Siinä tapauksessa, että et saa häntä ylipuhuttua, tilaa levyt leveimmän mittaisina ja kavenna niitä sitten sopiviksi kotona.

1

Mittaa ovatko seinät pystysuoria. Jos näin ei ole, täytyy kaapista tehdä vino tai peittää katon ja kaapin yläosan väliosa.

2

Mittaa tarkasti. Mittaa sekä ylhäältä että alhaalta, syvennyksen sisältä ja ulkoreunasta. Seinien vinous on hyvä olla tiedossa ennen kuin aloittaa kaapin luonnostelun.

02
2. Valmista osat ja kokoa ne 10 Vaihe

Tarkista ennen kaapin kokoamista, että kaikki kotiin tuodut osat ovat oikean kokoisia. Piirrä viivat sahaamista varten tarkasti, koska niistä riippuu kuinka hyvin saat kaapin koottua.

Käytä lyijykynää ja tuumamittaa, joilla merkitset katon, pohjan ja mahdollisten kiinteiden hyllyjen paikat ennen kuin otat käteesi sähkötyökalut.

Käytä viivojen merkitsemiseen kulmamittaa tai suorakulmaista levyä. Voit vetää aivan suorakulmaisia viivoja, kun kuitulevy ja kulmamitta tai levy ovat täysin linjassa toistensa kanssa.

1

Poraa reiät ruuviliitokselle sivulevyjen läpi neljän millin poralla. Poraa keskelle viivoitusta, jolloin ruuvi osuu keskelle hyllylevyjen sivua. Jokaiselle liitokselle esiporataan kolme reikää lähestulkoon samalle etäisyydelle.

2

Kaikki ruuvien kannat upotetaan. Upotukseen voi käyttää käsikäyttöistä upotusporaa tai porakoneeseen asetettavaa upotusterää kuten tässä.

3

Mahdollisuus hyllyjen siirtelyyn eri korkeuksille tekee ratkaisusta joustavan. Voit käyttää irrotettavia hyllynkannattimia, jotka painetaan porattuihin, halkaisijaltaan 5 mm:n reikiin. Piirroksesta näet hyllyjemme paikat.

4

Ensin kiinnitetään kattolevy (B) suorassa kulmassa yhteen kaapin sivuista (A). Kattolevy on täsmälleen linjassa kaapinsivun ylä-, etu- ja takareunan kanssa. Katto, pohja ja kiinteä hylly asennetaan ensin puuliimajuovalla merkityn levyn paksuuden sisäpuolelle.

5

Ruuvaa kaapinsivun ulkopuolelta esiporattuihin reikiin niin, että ruuvit osuvat reunan keskelle. Levyn etu- ja takareunan on oltava linjassa sivun etu- ja takareunan kanssa. Käytä kaikkiin liitoksiin kolme 4 x 40 mm:n ruuvia.

6

Vastakkainen kaapinsivu kiinnitetään liimalla ja ruuveilla. Tarkista, että levy-kappaleet kiinnittyvät viivoitusten mukaisesti ja ovat suorassa kulmassa sivuilta. Ylimääräinen liima kuivataan pois.

7

Sokkeliosa (C) kiinnitetään sivujen etureunoihin sahattuihin loviin (katso piirros). Sokkelinkorkeus ja syvyys voidaan sovittaa yhteen jo olemassa olevien muiden kaappien sokkelien korkeuteen.

8

Poraa 5 cm:n päähän yläreunasta ja 0,8 mm sivuista ja liitä osat liimalla ja yksittäisellä 4 x 40 mm:n ruuvilla sivuilta. Hio päätypuu samaan tasoon sivujen kanssa hienolla hiomapaperilla.

9

Takaseinä sahataan tarkasti mittaan suorakulmaisin nurkin, jos sillä on tarkoitus viimeistellä kaapin suoristus. Kiinnitä takalevy pohjalevyn takareunaan ja tarkista, että se on linjassa muiden takareunojen kanssa.

10

Takaosa kiinnitetään kaapin takareunoihin. Voit käyttää valkoisena saatavaa neljän mm:n kovalevyä tai ohutta vaneri- tai kuitulevyä. Kiinnitä takaseinä liimalla ja 25 mm:n niiteillä 10 cm:n välein, jos käytät ohutta levyä.

03
3. Kiinnitä ovi 4 Vaihe

Ovi kiinnitetään joustavilla kaappisaranoilla. Tässä käyttämämme saranan kaltainen käännettävissä oleva sarana on mainio valinta. Tappi voidaan irrottaa ja laittaa sisään vastakkaiselta puolelta, kun siiveke on käännetty. Saranaa voidaan käyttää sekä oikeaettä vasenkätisiin kaapinoviin aina tarpeen mukaan.

Jos haluat koristella oven, ovi on irrotettava vielä kertaalleen asennuksen jälkeen. Sen voi toki jättää ihan vain maalatuksi pinnaksi, mutta näytämme myöhemmin myös kuinka yksinkertaista on tehdä ovesta hieman jännittävämmän näköinen. Annamme sinulle kolme erilaista esimerkkiä inspiraation lähteeksi.

1

Saranan kiinteä osa kiinnitetään kaapinsivun sisäpuolelle ja ovi kiinnitetään liikkuvaan siivekkeeseen. Kuten kuvasta näkyy voi kaksi kaappia mainiosti sijoittaa vierekkäin. Saranoita on olemassa 17 mm ja 20 mm paksuihin oviin.

2

Tarkista, että ovi on tarkalleen kaapin etureunassa. Kiinnitä se ruuvilla saranan liikkuvan siivekkeen selkäpuolen läpi ovireunaan.

3

Kaapin voi nyt nostaa pystyyn ja tarkistaa, että ovi on paikoillaan. Oven voi irrottaa maalaamista ja koristelua varten ennen kuin se kiinnitetään lopullisesti.

4

Ovipinnan voi somistaa esimerkiksi koristeellisella kehyksellä, joka on valmistettu 5 x 21 mm:n listasta. Nämä listat ovat 7 cm:n päässä levyn reunoista, sovitettu pituuteen ja sahattu liitoksissa 45 asteen kulmaan. Listat kiinnitettiin liimalla ja pienillä niiteillä.

Materiaalit

16 mm mdf-levyä:
• 2 sivua (A) á 58 x 190 cm
• 3 pohja/katto/kiinteä hylly (B) á 51,3 x 58 cm
• 1 sokkelin etuosa (C), 10 x 54,5 cm
• 2 irtohyllyä (D) á 50,8 x 58 cm
• 1 ovi (E), 54 x 179,5 cm

5 x 21 mm listaa:
• 2 listaa (G) á165,5 cm
• 2 listaa (H) á 40 cm

4 mm kovalevyä:
• 1 takaseinän levy (F), 54,5 x 180 cm

Lisäksi:
• 3 kaappisaranaa ulkopuolelle asennetulle ovelle, 4 mm:n tapilla oikea/vasen
• 1 kahva
• 1 magneettisalpa
• 12 hyllynkannatinta
• 25 mm niittejä
• 4 x 40 mm ruuveja

Hinta

Noin 70 euroa

Piirustus

Takalevy tasapainottaa ja suoristaa kaappia, jonka vuoksi sen on oltava suorassa kulmassa ja sovittava mittoihin täydellisesti.

Vinkit & niksit

Oven koristelu

Koristelu jyrsityillä urilla. Ota mitat toivottuun määrään uria ja jyrsi käsiyläjyrsimellä suoran teräsmitan avulla. Tässä urat ovat 5 mm syvät, tehty viistejyrsimellä ja maalattu valkoiseksi.

Keinokohote. Kohote on tehty 6 mm:n kuitulevystä, jota on kavennettu 7 cm kaikista reunoista. Kulmiin on sahattu puoliympyrän muotoinen kuvio. Levy liimataan oveen ja maalataan.

Koristelistat. Pohjustuksen ja maalauksen jälkeen ohuet listat somistavat ovea yksinkertaisesti ja hienostuneesti. Voit valita myös profiloidun listan ja vaikka jakaa oven useisiin alueisiin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …