Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tee hyllyt mittojen mukaan

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Joskus on aivan mahdotonta löytää hyllykkö, joka sopisi sille tarkoitettuun huoneeseen tai tilaan. Rakentamalla hyllyn itse sen voi räätälöidä omaan kotiin sopivaksi. Tehtävä ei ole lainkaan niin vaikea kuin voisi ehkä kuvitella.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
67 euroa

Mdf-levy on vielä kokonaisena ja valmis käytettäväksi seinälle kiinnitettävään, pieneen eteiseen tarkoitettuun hyllykköön.

Johdanto

Tämä hyllykkö tehdään melko ohuesta 10 mm:n mdf-levystä. Sen voi tehdä myös vahvemmasta 12, 16, 19 tai 22 mm:n mdf-levystä, mutta ohuempien levyjen käytöllä on se etu, että hyllyköstä tulee suhteellisen kevyt. Sen sijaan 10 mm:n levyyn on tehtävä merkinnät ja poraukset erittäin tarkasti, sillä muuten levy saattaa haljeta tai kupruilla, kun siihen kiinnitetään ruuveja. Kannattaakin käyttää pylväsporakonetta, mikäli vain mahdollista.

Vaikka huone on ahdas, seinätilaa voi hyödyntää räätälöidyllä hyllyköllä.

Ohjeet

Tee osat valmiiksi

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Työtehtävä käynnistyy sahaamalla hyllykön kaikki osat pyörösahalla. Ohjainkiskon käyttö pyörösahan kanssa helpottaa työtä merkittävästi.

1

Poraa ensin reiät hyllykön sivuihin (A1 ja A2) kohtiin, jossa pohja (B2), keskihylly (B1) ja yläkappale (C) sijaitsevat. Käytä 2,5 mm puuporaa ja hyödynnä pylväsporakonetta, mikäli mahdollista.

Vedä viiva 5 mm:n päähän ylä- ja alareunasta. Esiporaa keskelle reikä ja reiät sen molemmille puolille 25 mm:n päähän sivureunasta.

2

Käytä pistopuikkoa pienen esireiän tekemiseksi kohtaan, johon ei voi porata pylväsporakoneella. Poraa tämän jälkeen tavallisella porakoneella niin suoraan kuin mahdollista.

Kokoa hyllykkö

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun kaikki reiät on porattu kahteen sivuun (A1 ja A2), hyllykkö voidaan koota. Asenna ensin keskihylly (B1), pohja (B2) ja yläkappale (C) pystyyn ja aseta ensimmäinen sivu (A1) näiden päälle. Kiinnitä sivu liimalla ja ruuveilla.

Käännä hyllykkö ja kokoa toinen sivu (A2). Tämän jälkeen pyöristetään yläkap-paleen (C) uloke, ja tarkistetaan ristik-käismittojen avulla, että osat ovat suorassa kulmassa. Kun kulma on oikea, kiinnitetään taustalevy (D) nitojalla.

Puulistat (E), jotka kannattelevat irto-hyllylevyjä, liimataan kiinni. Kun liima on kovettunut, neljä irtohyllyä voidaan asettaa paikoilleen.

1

Säädä keskimmäinen hyllylevy (B1), pohja (B2) ja yläkappale (C) pystyyn ja aseta sivu (A1) niiden päälle. Sivele osien reunoihin liimaa, ennen kuin painat sivulevyn niiden päälle.

2

Poraa esiporattujen reikien läpi sivuun (A1) ja edelleen keski-hyllyyn, pohjaan ja yläkappaleeseen reiät 2,5 mm poralla. Kiinnitä ruuvit ja käännä hyllykkö ympäri. Kiinnitä toinen sivu (A2) samalla tavalla.

3

Tarkista ristimitat, ennen kuin kiinnität taustaverhoilun (D). Jos kaksi ristimittaa ovat yhtä pitkät, hyllykkö on suo-rakulmainen ja sen reunoihin voidaan sivel-lä liimaa ja asettaa taustalevy paikalleen.

4

Kiinnitä taustalevy (D) nitojalla. Muista, että etupuoli pitää kääntää alaspäin. Pidä taustalevyä tarvittaessa paikallaan ruuvipuristimien avulla.

5

Liimaa nyt pienet puiset kanna-tinlistat (E) kohtiin, joihin haluat hyllylevyt. Puulistoja ei tarvitse naulata tai niitata. Liiman pitää kuitenkin olla täysin kovettunut, ennen kuin hyllyt asennetaan.

6

Kun liima on kuivunut, voidaan asentaa hyllyt. Kuvan hyllykköön tulee kaksi irtohyllyä (B) kiinteän keskihyllyn (B1) molemmin puolin, mutta hyllylevyjen määrän ja sijainnin voi päättää vapaasti.

7

Pyöristä pistosahalla yläkappale (C). Käytä tarvittaessa maalipurkin kantta tai muuta vastaavaa muotoa apuna pyöristyksen teossa. Muista irrottaa hyllyt (B) ennen kuin sahaat.

Viimeistely ja valot

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

1

Tukilista (F) asennetaan nyt yläkappaleen (C) alareunaan. Hyllykkö kiinnitetään seinään, ja listaa käytetään siihen, että seinäruuvit saadaan ruuvattua vakaan ja tukevan materiaalin läpi.

2

Hyllysivuilla (A1 ja A2) ruuvin-reikien jäljet tasoitetaan ja hiotaan, kun tasoite on kuivunut. Hyllykön reunat hiotaan hienolla hiomapaperilla. Nyt hyllykkö voidaan maalata.

3

Hyllykkö nostetaan oikealle korkeudelle kirjapinon tms. avulla. Se säädetään vesivaa’alla suoraan ja kiinni-tetään ruuveilla seinään. Ruuvit valitaan seinämateriaalin mukaan. Kuvassa käytetään 6 x 60 mm:n puuruuveja.

Hyllykön kohdevalo valaisee koko tilan

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Tämän kaltainen pieni eteinen voi tuntua pimeältä, koska isoja ikkunoita ei yleensä ole. Tässä eteisessä isketään kaksi kär-pästä yhdellä kertaa asentamalla hyllyk-köön kohdevalo, joka valaisee sekä kirjoja että huonetta.

Kohdevalot ostettiin kolmen sarjassa, joka toimii 12 V:n muuntimella.

Etuna on, että asennuksen saa tehdä itse eikä sähkö-asentajaa tarvitse kutsua paikalle. Kuvan hyllykössä päätettiin käyttää kaksi kolmesta lampusta niin, että yksi lampuista kiinni-tettiin päällyskappa-leen yläpuolelle ja toi-nen sen alapuolelle.

1

Pidä kohdevaloa paikallaan ja merkitse sen sijainti.

2

Poraa reikä niin, että yläkappaleen läpi voidaan vetää johto.

3

Vie johto yläkap-paleen läpi ja kiinnitä lamppu.

Materiaalit

10 mm mdf-levyä: (1 kpl)

 • 2 sivua (A1 ja A2) á 20 x 180 cm
 • 6 hyllyä (B, B1 ja B2) á 20 x 52 cm
 • 1 yläkappale (C), 30 x 52 cm, pyöristetään haluttaessa
 • 1 tukilista, 4,5 x 52 cm (F)

6 mm profiloitua paneelilevyä:

 • taustalevy (D), 54 x 180 cm

10 x 10 mm listaa:

 • Hyllyn kannatinlistat (E), yht. noin 2 m

Lisäksi:

 • Puuliimaa
 • 3,2 x 35 mm ruuveja

Erikoistyökalut

 • Pistepuikko
 • Nitoja
 • Pylväsporakone
 • Tarvittaessa kaavin

Vie aikaa

Työhön menee viikonloppu kuivausaika mukaan lukien.

Hinta

Mdf-levy, profiloitu paneelilevy taustaverhoilua varten ja listat maksavat noin 40 €. Kolmen spottivalon sarja maksaa noin 20 €. Maali noin 7 €.

Vaikeusaste

Poraaminen ja ruuvaaminen tarkasti mdf-levyn keskelle niin, että levyt eivät murru, voi tuntua haastavalta.

Piirustus

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Tee hyllyt mittojen mukaan
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
  • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
  • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
  • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin