Nopeus testattiin 6 ja 12 millin terillä.

Nopeus testattiin 6 ja 12 millin terillä.

Tavallisella iskuporakoneella on helppo porata reikiä tiileen, mutta koneen voimat eivät tahdo riittää betonin poraamiseen. Iskuporakoneen istukka pyörii noin 3 000 kierroksen minuuttivauhdilla, ja kone iskee samassa ajassa noin 40 000 kertaa.

Poravasara toimii hitaammin, mutta sen iskut ovat paljon voimakkaampia. Se johtuu muun muassa SDS-istukasta, joka pitää terän lujasti otteessaan mutta antaa sen liikkua edestakaisin muutaman millin verran.

Painoa ja voimaa

Kaikki testikoneet porasivat kevyesti reikiä kovaan betoniin. Koneiden paino vaikutti selvästi siihen, kuinka nopeasti ne toimivat. Raskaat koneet ovat yleensä tehokkaampia kuin kevyet, sillä paino antaa iskulle voimaa. Sen vuoksi oli yllättävää, että testin kevein kone oli tehokkaampi kuin moni painavampi malli.

LUE LISÄÄ: Valitse oikea poravasara

Näin poravasarat testattiin

Poravasaran tärkein ominaisuus on nopeus. Testasimme koneiden nopeuden poraamalla reikiä kovaan betoniin 6 ja 12 millin terillä.

Iso ja voimakas moottori tekee koneesta yleensä raskaan, ja paino alkaa tuntua pitemmän päälle selässä ja käsivarsissaa. Punnitsimme kaikki testikoneet.

Hyvä tasapaino ja säädettävät kahvat vähentävät painon aiheuttamaa rasitusta. Sen vuoksi arvioimme myös koneiden ergonomian.

Lopuksi listasimme, mitä varusteita koneiden mukana tulee ja arvioimme, kuinka hyödyllisiä ne ovat.

Etsitkö akkuporavasaraa? Täältä löydät viimeisimmän akkuporavasaratestimme.

Testasimme nämä 7 poravasaraa

  • MAKITA HR2470
  • BOSCH PBH 2500 RE
  • STANLEY FME1250K
  • RYOBI RSDS600-K
  • BOSCH GBH 2-26 F
  • DEWALT D25033K
  • METABO KHE 2444

LATAA KOKO TESTI ja katso, mikä poravasara menestyi testissä parhaiten.