Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Apua! Millainen kone kannattaa ostaa?

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Mikä on hiiliharjaton moottori? Kannattako ostaa 12 vai 18 voltin akkuporakone? Ajaako pora koneen iskutoiminto saman asian kuin oikea poravasara? Kysymykset nousevat esiin, kun uusi talonomistaja valitsee ensimmäistä porakonettaan tai parikymmentä vuotta vanha pora kone menee rikki. Onneksi testitoimittajalla on kaveri, joka ei pelkää esittää tyhmiä kysymyksiä.

hjaelp1

1. Mitä akkuporakone oikein tarkoittaa?

Akku tulee latinan kielen sanasta accumulare, joka tarkoittaa kokoamista. Akku porakone toimii akkuun ladatulla sähköllä.

2. Ostaisinko akulla vai verkkovirralla toimivan koneen?

Nykyaikaiset akkukoneet ovat niin vahvoja ja energia tehokkaita, että ne riittävät melkein kaikkiin tee se itse -töihin. Poravasarat ja nauha ruuvinvääntimet toimivat paremmin verkkovirralla, sillä ne kuluttavat akkua nopeasti.

3. Mitä eroa porakoneella ja ruuvinvääntimellä on?

Porakoneella tarkoitetaan yleensä verkkovirralla toimivaa konetta, jota käytetään vain poraamiseen. Ruuvinvääntimet ovat akkukoneita, jotka oli tarkoitettu alunperin vain ruuvaamiseen. Nykyään akkukoneet ovat kuitenkin niin vahvoja, että niillä voi myös porata. Siksi monet työkalunvalmistajat sanovat uusia akkukoneita porakoneruuvinvääntimiksi

4. Kannattaako ostaa porakone, jossa on iskutoiminto?

Iskuporakoneesta on hyötyä tiilen poraamisessa, mutta sen voimat eivät riitä betonin poraamiseen. Siihen tarvitaan poravasaraa.

5. Pitääkö koneen olla 12 vai 18 V?

Nykyaikaiset akut ovat usein kalliimpia kuin työkalut. Se tarkoittaa, että 12 voltin akut tulevat halvemmiksi. Monet 12 voltin työkalut ovat yhtä voimakkaita kuin 18 voltin koneet olivat muutama vuosi sitten. Kone riittää lähes kaikkiin tavallisiin töihin, jos sen vääntömomentti on noin 30 newtonmetriä (Nm).

6. Mitä newtonmetrit ovat?

Ruuvinvääntimen vääntömomentti ilmoitetaan newtonmetreinä. Vääntömomentti vastaa voimaa, joka syntyy, kun metrin pituista tankoa painetaan alaspäin. Yhden kilon alaspäin suuntautuva paino vastaa 9,8 newtonia.

30 Nm:n vääntömomentti vastaa tilannetta, jossa metrin pituisen tangon päähän ripustetaan hieman yli kolmen kilon paino. Sama voima saadaan, jos 20 sentin pituista jakoavainta painetaan 15 kilon voimalla.

7. Mikä poravasara on?

Poravasara on voimakas porakone, joka hakkaa reikiä betoniin. Kone iskee harvemmin kuin porakoneruuvinväännin, mutta poravasaran iskut ovat paljon voimakkaampia. Poravasara sopii betonin poraamiseen, mutta sitä pitää käyttää varovasti tiiliseinän poraamisessa. Muuten tiilet voivat haljeta.

7. Mitä ampeeritunnit ovat?

Ampeeritunteja voi ajatella akun tankkina. Mitä enemmän ampeeritunteja akussa on, sitä pitempään sillä voi työskennellä ennen lataamista.

9. Kuinka monta ampeerituntia tarvitaan?

2 ampeeritunnin akku riittää lähes kaikkiin tavallisiin töihin. Kahdesta akusta on hyötyä, sillä toinen voi olla koko ajan laturissa.

10. Mitä akun pienet valot tarkoittavat?

Valodiodit näyttävät akun varaustason. Valoista on helppo nähdä, kuinka paljon virtaa akussa on.

11. Mitä High Energy, ProCore, LiHD ja vastaavat termit tarkoittavat akuissa?

Aiemmin kaikki akut tehtiin samanlaisista akkukennoista, joten kaikkien valmistajien akut olivat suunnilleen yhtä tehokkaita. Viime vuosina markkinoille on tullut uusia akkuja, joiden kennot ovat aiempaa vahvempia. Boschin pora koneruuvinväännin toimi testissämme noin 5–8 prosenttia nopeammin Procore-akulla, ja neljän ampeeritunnin Procore akku kesti kolmanneksen pitempään kuin tavallinen 5 Ah akku. Metabon uusi 4 ampeeritunnin LiHD-akku on vahvempi, sata grammaa kevyempi ja paljon pienempi kuin Metabon aiempi 4 ampeeri tunnin litiumioniakku.

12. Mitä hiiliharjaton moottori tarkoittaa?

Uusimmissa ja kehittyneimmissä koneissa on hiiliharjaton moottori, jonka sisällä ei ole pieniä hiiliharjoja. Se vähentää moottorin sisäistä kitkaa, estää ylikuumenemista, pidentää koneen käyttöikää ja tekee moottorista noin 25 prosenttia tavallista tehokkaamman.

Vanhanaikaisessa hiiliharjatekniikkaan perustuvassa moottorissa on keskiakseli, jossa olevat elektromagneetit pyörivät ympäri. Hiiliharjoja tarvitaan luomaan yhteys akun ja akselin välille.

Nykyaikaisessa hiiliharjattomassa moottorissa elektromagneetit ovat kotelossa pyörivän akselin ympärillä. Se vähentää kitkaa huomattavasti, sillä moottorin sisällä olevaan akseliin ei ole fyysistä kontaktia.

13. Mitä brushless tarkoittaa?

Brushless tarkoittaa englanniksi harjatonta eli samaa kuin hiiliharjaton. Sana brushless lukee useimpien hiiliharjattomien koneiden kyljessä.

14. Kuinka monta akkua tarvitsen?

Yksi akku riittää, jos ruuvaat pari ruuvia silloin tällöin tai poraat reiän pari kertaa vuodessa. Kahdesta akusta on hyötyä etenkin isossa urakassa, kun töitä ei tarvitse keskeyttää akun lataamisen ajaksi.

15. Onko vyökoukku pakollinen varuste?

Vyökoukkua ei ole tarkoitettu siihen, että konetta roikutetaan jatkuvasti vyöllä. Koukusta on hyötyä esimerkiksi tikapuilla, kun kone pitää ripustaa johonkin hetkeksi. Vyökoukun ansiosta hankalissa paikoissa voi työskennellä kaksin käsin.

16. Onko pikalaturi välttämätön?

Pikalaturista on paljon hyötyä esimerkiksi silloin, kun lyhyessä ajassa pitää porata paljon reikiä. Esimerkiksi Dewaltin peruslaturi (DCB107) käyttää tunnin 1,3 Ah akun lataamiseen, mutta pikalaturi (DCB115) lataa saman akun 20 minuutissa.

17. Pitääkö koneessa olla työvalo?

Led-valo ei ole välttämätön, joten voit säästää rahaa ostamalla valottoman koneen. Toisaalta työvalo auttaa näkemään työskentelykohdan ja helpottaa poraamista huomattavasti.

18. Miksi joissakin koneissa on Bluetooth?

Monissa nykyaikaisissa ammattilaiskoneissa on Bluetooth-toiminto, jolla voi tarkistaa esimerkiksi sen, kuinka kauan konetta on käytetty ja milloin akku on tyhjenemässä. Ominaisuudesta on hyötyä ammattilaisille, joilla on paljon erilaisia työkaluja ja akkuja, mutta tavalliselle tee se itse -rakentajalle ominaisuus on tarpeeton.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
null: Apua! Millainen kone kannattaa ostaa?
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin