Valitse oikea poravasara

Poravasara on taivaan lahja kovien kivien, betonin ja tiilten poraamiseen. Korkean kierrosnopeuden ja SDS-liitännän ansiosta poravasaran terä uppoaa kiveen kuin veitsi voihin. Katso tästä, mitä ominaisuuksia hyvässä poravasarassa on.

Poravasara: Valitse oikea poravasara

Poravasara on paljon tehokkaampi työkalu kivien ja betonin poraamiseen kuin iskuporakone.

Poravasaran pikaopas

Tiedätkö kaikki poravasaran ominaisuudet, mihin töihin poravasara sopii täydellisesti ja mitä varusteita poravasaran kanssa tarvitaan? Lue vastaukset poravasaran pikaoppaasta.

Klikkaa linkkiä ja pääset pidemmälle jutussa.

Poravasaran yksityiskohdat

Napsauta alla olevan kuvan numeroita ja lue lisää.

 1. ISTUKKA/ SDS-LIITÄNTÄ. Terien ja talttojen kiinnittämisen pitää olla helppoa.
 2. VALITSIN. Käytetään toiminnon vaihtamiseen tavallisesta porauksesta vasaratoimintoon. Joissakin malleissa pyörimisen voi kytkeä pois päältä, jolloin konetta voi käyttää piikkaamiseen.
 3. SUUNNANVAIHDIN. Nappia pitää voida käyttää helposti samalla, kun konetta pidellään käsissä.
 4. KÄYNNISTYS- JA SAMMUTUSNAPPI. Napin pitää olla helppokäyttöinen, ja nopeuden säätelyn pitää olla yksinkertaista.
 5. TAKAKAHVA. Kahvan pitää olla tarpeeksi iso, jotta siinä on tilaa kädelle ja työhanskalle.
 6. AKKU JA LATAUSTILAN MERKKIVALO. Akun irrottamisen ja kiinnittämisen pitää olla helppoa. Koneessa pitää olla selkeät valot ja asteikot, jotka näyttävät, kuinka paljon akussa on virtaa.
 7. ETUKAHVA. Jämerä etukahva on välttämätön, kun poraamiseen tarvitaan voimaa. Tarkista, että kahva on kunnolla kiinni koneessa ja siitä on hyvä pitää kiinni.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Lue suuri poravasaratesti täältä

3 TAVALLISTA PORAVASARALLA TEHTÄVÄÄ TYÖTÄ

KIVEN PORAAMINEN
Porausasetuksella poravasara sopii loistavasti erilaisten kivien poraamiseen.

LAATTOJEN JA BETONIN PURKU
Vasaratoiminnolla poravasara on tehokas purkutyökalu.

ISOJEN REIKIEN TEKEMINEN
Isojen reikien poraaminen tiileen vaatii voimaa. Poravasara sopii työhön hienosti.

3 ERILAISTA PORAVASARAA

PIENI ISTUKKA
Poravasara, jossa on SDS-plus-liitäntä, riittää tavalliseen betonin, tiilen ja kiven poraamiseen. Sekä akkumalleja että verkkovirralla toimivia koneita.

VAIHDETTAVA ISTUKKA
Joissakin poravasaroissa on irrotettava vasaraistukka, jonka voi vaihtaa nopeasti tavalliseen istukkaan. Siten konetta voi käyttää myös porakoneena.

ERITTÄIN ISO MALLI
Isoon urakkaan tarvitaan isot työkalut. Betoniseinän purkamiseen sopii piikkauskone tai vahva poravasara, jossa on SDSMax- kiinnitys. Molempia voi vuokrata.

PORAVASARA: KÄTEVÄT TOIMINNOT

Kantohihna.
Monet valmistajat ovat tehneet poravasaran yläosaan reiän kantohihnaa varten. Kantohihna on kätevä, kun poravasaraa liikutellaan tikapuilla tai paikoissa, joissa koneesta ei voi päästää irti.

Etukahva.
Koneen sivulle kiinnitettävästä kahvasta on iso apu silloin, kun poraamiseen tarvitaan paljon voimaa. Syvyysrajoittimella voi tehdä tarkkaa työtä.

Valitsin.
Vasaraporauksen ja iskuporauksen valinnan pitää olla helppoa ja merkintöjen selkeitä. Valitsimen pitää olla hyvässä paikassa ja helppo käyttää myös hanskat kädessä.

Työvalo.


Porauskohtaan pitää nähdä kunnolla, joten hyvä valo on todella tärkeä. Valon pitää valaista kunnolla, eikä koneen runko, istukka tai käsi saa tulla valon tielle.

PORAVASARA: 3 HINTATASOA (AKKUMALLEJA, HINNAT SISÄLTÄVÄT KAKSI AKKUA JA LATURIN)

KALLIS
Iso, jämerä ja erittäin voimakas puoliammattilaismalli.

Akku: 18 V/4,0 Ah
Latausaika: 70 minuuttia
Maks. syvyys (betoni/puu): 24/26 mm
Maks. iskuja/min: 4500
Energiaa/isku: 2,1 joulea
Paino akun kanssa: 3,1 kg
Hinta: 659 euroa

VÄLIMALLI
Pieni ja kevyt poravasara, jossa on yllättävän paljon voimaa.
Akku: 12 V/4,0 Ah
Latausaika: 80 minuuttia
Maks. syvyys (betoni/puu): 13/13 mm
Maks. iskuja/min: 6575
Energiaa/isku: 1,1 joulea
Paino akun kanssa: 1,9 kg
Hinta: 359 euroa

HALPA
Pieni kone, joka sopii parhaiten kevyeen työhön.
Akku: 18 V/2,5 Ah
Latausaika: 50 minuuttia
Maks. syvyys (betoni/puu): 10/10 mm
Maks. iskuja/min: 5000
Energiaa/isku: 0,6 joulea
Paino akun kanssa: 1,4 kg


Hinta: Noin 200 euroa

LUE LISÄÄ: Testissa pylvasporakoneet

Poravasaran tarvikkeet

Poravasara on nopea ja tehokas työkalu betonin ja erilaisten kivien poraamiseen. Poravasaran piikkaustoiminnolla ja oikealla terällä voi tehdä monenlaisia remontteja sekä ulkona että sisällä.

Poravasaran tarvikkeet

TEHOKKUUTTA: Purkaminen sujuu paljon nopeammin taltalla ja poravasaralla kuin vasaralla ja meisselillä.

Standardi: Poravasaranterät

Betonin, luonnokivien ja kovien tiilten poraamiseen tarvitaan poravasara ja poravasaranterä.

Poravasara iskee harvemmin mutta paljon raskaammin kuin iskuporakone. Poravasaran kanssa ei voi käyttää sileävartista poranterää, vaan poraamiseen tarvitaan poravasaranterä, joka sopii SDS-istukkaan. Kiinnitystapa varmistaa, ettei terä irtoa kesken työn.

Kaupoissa on paljon erikokoisia poravasaranteriä viisisenttisistä yli metrin pituisiin teriin. Terien halkaisija vaihtelee 3,5 millistä 26 milliin.

Terässä on kaksi, kolme tai neljä kärkeä. Kaikki vaihtoehdot ovat hyviä, mutta terä uppoaa paremmin raudoitettuun betoniin, jos siinä on enemmän kuin kaksi kärkeä. Kaksikärkinen terä on halvempi ja poraa nopeammin raudoittamatonta betonia.

Kaikkein halvimmat terät kannattaa jättää ostamatta.

Poravasaran terä

Poravasaran terässä voi olla kaksi kärkeä (kuten kuvassa) kolme kärkeä tai neljä kärkeä.

2 vaihtoehtoa: Kiinnitys

SDS-istukka tarttuu lujasti kiinni poravasaranterän uriin, mutta antaa terän liikkua muutaman millin eteen ja taakse. Poravasarassa voi olla joko SDS-Plus- tai SDS-Maxistukka. Molemmat mallit toimivat yhtä hyvin. Niiden suurin ero liittyy kokoon. SDS-Plus-istukka riittää mainiosti tavallisiin tee se itse -töihin. Laajaan purku-urakkaan kannattaa kuitenkin hankkia poravasara, jossa on SDS-Max-istukka.

Poravasaran kiinnitys

Kuvassa on SDS-Plus-kiinnitys.

Poravasaranteräsarja

Jatkuvaan käyttöön tai isoon urakkaan kannattaa hankkia sarja, jossa on kaikki yleisimmät teräkoot. Yleensä sarjaan kuuluu lisäksi pari talttaa kuten piikkitaltta ja tasataltta. Niillä pääsee jo pitkälle.
TEHOKASTA PURKAMISTA: 7 TALTTAA

PIIKKITALTTA
Piikkitaltta keskittää poravasaran iskuenergian yhteen pisteeseen eli taltan kärkeen. Piikkitaltta on tehokas työkalu, joka murskaa kaiken tielleen tulevan. Kaupoissa on sekä pyöreäreunaisia että teräväkulmaisia malleja.

TASATALTTA
Tasataltta muistuttaa piikkitalttaa, ja molemmat on tarkoitettu etupäässä purkamiseen. Tasatalttaa on kuitenkin helpompi ohjata tiettyyn suuntaan. Siitä on hyötyä esimerkiksi oviaukon laajentamisessa.

KOURUTALTTA
Kourutalttaa sanotaan myös roilotaltaksi, sillä sen kourumainen muoto sopii roilojen kovertamiseen sähköjohtoja ja vesiputkia varten. Taltalla voi tehdä roiloja sekä tiileen, betoniin että kevytbetoniin.

LAPIOTALTTA
Lapiotalttaa voi käyttää moneen tarkoitukseen. Sen leveä pää sopii esimerkiksi pintojen tasoittamiseen ja kalkkeutumien poistamiseen. Talttaa voi käyttää myös laattojen purkamseen.

KULMALAPIOTALTTA
Kulmalapiotaltta sopii täydellisesti seinä- ja lattialaattojen purkamiseen. Sillä voi poistaa myös rappausta ja laastia. Taltan pää painuu helposti laattojen alle taitetun kärjen ansiosta.

SAVILAPIOTALTTA
Tässä taltassa on terävä kärki, joka sopii savisen tai kivisen maan kaivamiseen. Talttaa voi käyttää kaikkien sellaisten pintojen kaivamiseen, joita on vaikea kaivaa tavallisella lapiolla.

LEVYTALTTA
Levytaltta on tarkoitettu liimattujen mattojen irrottamiseen ja muovilaattojen purkamiseen. Taltta on ohut ja joustava, joten se pysyy tiukasti kiinni alustassa.

HUOM!
Monissa poravasaroissa on piikkaustoiminto. Taltta kiinnitetään istukkaan ja kone säädetään piikkaukselle. Piikkausasetus pitää istukan paikallaan ja estää sitä pyörimästä ympäri.

Erikoisvaruste: Sovitin tavallisille terille

SDS-sovittimen päässä on istukka, joka sopii tavallisille poranterille. Sovittimen toisessa päässä on SDS-varsi, joka sopii poravasaran istukkaan. Sovittimen ansiosta poravasaran kanssa voi käyttää tavallisia puu- ja kiviteriä. SDS-sovitin maksaa noin 30 euroa.

Poravasaran erikoisvaruste: sovitin

Tämä istukka on kiinni SDS-Plus-varressa.

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Porakone-ruuvinväännin