Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valitse oikeat terät ja kärjet

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Porakoneet ja ruuvinvääntimet eivät ole mitään ilman teriä ja kärkiä. Parhaatkin koneet tekevät huonoa jälkeä, jos niihin kiinnitetään kehno ruuvauskärki tai surkea poranterä. Kerromme, miten valitset parhaat kärjet ja sopivimmat terät kuhunkin työhön.

poranterät

1. KESKITYSKÄRKI: Poranterän päässä oleva kärki kertoo, mihin tarkoitukseen terä on tehty. Pitkä keskityskärki kertoo, että terä on tarkoitettu puulle.

2. KIERRE: Poranterässä on usein kaksoiskierre. Kierteiden reunojen pitää olla terävät, jotta reiästä tulee tasalaatuinen.

poranterä

3. KIERTEEN TYVI: Kierteen tyven ei kuulu leikata, vaan kuljettaa lastut pois reiästä.

4. VARSI: Varsi kertoo, millaiseen porakoneeseen terä sopii. Sileävartiset terät on tarkoittu pora- ja iskuporakoneille, ei poravasaroille.

poranterät

5. METALLI: Hyvä kärki on tehty vähintään kahdesta eri metallista. Ulkopinnan kova metalli estää kärkeä murenemasta ja sisällä oleva taipuisa metalli huolehtii siitä, ettei kärki katkea.

6. NIMI: Kärkien tyypit ja koot merkitään kirjaimilla ja numeroilla, jotta oikea kärki on helppo löytää.

STANDARDI: NELJÄ TAVALLISTA PORANTERÄÄ

poranterät

PUUTERÄ
Kaikissa puuporanterissä on pitkä keskityskärki. Kärki pitää terän paikallaan porauksen alussa, jotta terä ei lipsahda väärään paikkaan. Yleisimmät puuporanterät ovat perinteisiä kierreteriä, joita ei voi käyttää muihin materiaaleihin kuin puuhun.

poranterät

METALLITERÄ
Metalliterät ovat usein mustia. Ne on tehty siten, että lastut punoutuvat kierteelle. Toisin kuin puuterä, metalliterä aloittaa reiän tekemisen keskeltä. Terä on erikoiskovaa metallia, ja sitä voi käyttää myös muihin materiaaleihin, kuten puuhun ja muoviin.

poranterät

KIVITERÄ
Kiviterällä voi porata reikiä tiileen, betoniin ja kiveen. Kiviterän kärkeen on juotettu kiinni pieni ja kova levy. Hyvän terän kärki on niin kovaa terästä, ettei se murene käytännössä koskaan. Loppuosa on pehmeämpää metallia, jotta terä ei katkea.

poranterät

YLEISTERÄ
Yleisterässä yhdistyvät muiden terien ominaisuudet. Siinä on kiviporan kova kärki ja terävät reunat. Terällä voi porata monia erilaisia materiaaleja, myös keraamisia laattoja. Terää käytetään yleensä ilman iskutoimintoa.

LUE LISÄÄ: Tämän takia puuterä on tärkeä!

ERIKOISTAPAUKSET: KOLME TERÄÄ ERIKOISTAPAUKSIIN

poranterät

KIERRETERÄ: Kierreterän ruuvikärki uppoaa puuhun ja vetää terän perässään. Terää käytetään esimerkiksi tarkkojen tapinreikien tekemiseen. Koot: 6–32 mm.

poranterät

Luku kertoo terän koon milleissä.

LATTATERÄ: Lattaterää käytetään isojen reikien poraamiseen. Työ käy nopeasti, mutta jälki ei ole yhtä tarkaa kuin kierreterällä. Koot: 6–40 mm.

poranterät

BETONIPORA (SDS-KIINNITYS): Poravasara on paras työkalu kiven ja betonin rei’ittämiseen. Sen terissä on erityinen SDS-kiinnitys. Tavalliset, sileävartiset terät eivät käy poravasaraan.

LUE LISÄÄ: Milloin pitää käyttää betoniporanterää?

LÄHIKUVASSA: YLEISIMMÄT RUUVINKANNAT JA KÄRKIMALLIT

poranterät

TALTTAPÄÄ
Talttapää on vanhin kärki- ja ruuvinkantamalli. Harvinainen uusissa tuotteissa.

poranterät

RISTIPÄÄ (PH)
Tähdenmuotoinen kärki. Ristipäämeisseliä käytetään tähän ruuvimalliin.

poranterät

RISTIPÄÄ (PZ)
Tässä mallissa on kaksi päätä. Toinen pää on iso ja toinen suhteellisen pieni.

poranterät

TORX-PÄÄ
Nykyään laajimmalle levinnyt kärkimalli. Käyteteen etenkin ulkoruuveissa.

poranterät

KUUSIOKOLO
Tunnetaan myös nimellä Unbraco. Usein huonekaluissa, pyörissä ja työkaluissa.

VINKKI: OSTA KOKO SARJA

Sekä kärkiä että teriä voi ostaa valmiina sarjoina. Etenkin kärjet kannattaa ostaa sarjoina. Hyvälaatuiset sarjat tulevat pitemmän päälle halvemmiksi kuin halvat, joiden kärkiä voi käyttää vain muutaman kerran.

LÄHIKUVASSA: ISTUKAT

poranterät

LUKITTAVA PIKAISTUKKA
Istukka lukitsee kärjen paikoilleen. Kun kärki halutaan vaihtaa, musta rengas vedetään eteen. Pikaistukka lukitsee kärjen kiinni lujasti.

poranterät

MAGNEETTINEN PIKAISTUKKA
Magneetti pitää kärjen paikoillaan työskentelyn aikana mutta ei silloin, kun porakone vedetään pois. Magneetti-istukat ovat usein halpoja.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin