Valitse poravasaraan sopiva taltta

Autamme sinua löytämään tehtävään sopivan SDS-plus-taltan, olitpa sitten purkamassa seinää, irrottamassa mattoa tai tekemässä kaapeliuraa kevytbetoniin.

Valitse poravasaraan sopiva taltta

Poravasara pystyy muuhunkin kuin vain reikien tekemiseen. Sopivan SDS-plus-koon taltan avulla voit esimerkiksi irrottaa laattoja, leikata linoleumilattiaa tai purkaa seinän.

SDS-talttojen kanssa yhteensopiva poravasara on todella monipuolinen työkalu. Sillä voi purkaa väliseiniä, poistaa laastisaumoja ja veistää isoja koloja tappiliitoksia varten.

Kolme ylivoimaista talttaa

1: Purkaminen

Monet poravasaran taltat on tarkoittu karkeaan purkamiseen, jossa ei ole tarkoitus säästellä voimaa tai rakenteita.

 • Miltä ne näyttävät?
  Purkutaltan pitää tehdä reikiä ja rikkoa isoja kiviä pienemmiksi. Siksi ne ovat teräviä tai melko kapeita.

 • Milloin niitä käytetään?
  Purkutalttoja käytetään pienen poravasaran kanssa ohuiden betonilaattojen ja keveiden betoniseinien purkamiseen.

2: Irrottaminen

SDS-plus-kaavintyökalut ovat tehokkaita silloin, kun esimerkiksi laatat pitää irrottaa hajottamatta alla olevaa rakennetta.

 • Miltä ne näyttävät?
  Tasataltassa on leveämpi pää kuin purkutaltassa. Jotkut ovat raskaita, jotkut on tehty ohuesta teräksestä, joka leikkaa paremmin kuin paksu terä.

 • Mihin niitä käytetään?
  Kaapimet sopivat laastin, laattojen, korkin, mattojen ja laattaliiman irrottamiseen.

3: Erikoistyöt

Markkinoilla on paljon erikoisen muotoisia talttoja, jotka on tarkoitet tu tiettyyn työhön.

 • Miltä ne näyttävät?
  Erikoistalttojen muoto paljastaa yleensä sen, mitä niillä tehdään. Niillä voi kovertaa kovia materiaa leja eli esimerkiksi tehdä roiloja kevytbetoniin.

 • Mihin niitä käytetään?
  Erikoistalttoja käytetään etenkin silloin, kun jotain muurataan keveistä kivi materiaaleista.

1. Purkaminen

Purkutaltta:
Ensimmäinen taltta, jonka useimmat ostavat. Taltta sopii erinomaisesti ensimmäisten reikien tekemiseen esimerkiksi väliseinään.

Tasataltta:
Hieman leveämpi taltta sopii purkamiseen sen jälkeen, kun aloitusreikä on tehty ja seinästä pitää saada irti isompia paloja.

2. Irrottaminen

Leveä taltta:
Yksinkertaisessa irrotustaltassa on leveä ja terävä pää, jolla on helppo kaapia esimerkiksi laastia irti seinästä.

Laattataltta:
Laattatalttaa tai laatanpurkutalttaa kannattaa käyttää silloin, kun alustan pitää pysyä ehjänä. Laattataltta on oikeastaan samanlainen kuin leveä taltta, mutta taite estää työkalua uppoamasta alustaan.

Kulmasta on hyötyä myös siksi, että talttaa voi käyttää hyvässä työasennossa katon tai lattian rajassa.

Kaavin:
Jos haluat irrottaa pehmeitä materiaaleja kuten muovimaton tai korkkimaton, siihen kannattaa käyttää kaavinta. Toisin kuin monissa muissa taltoissa, teräs on niin ohutta ja joustavaa, että se leikkaa elastista liimaa. Kaapimen sivuilla on terät, joilla maton voi leikata ohuiksi suikaleiksi.

3. Erikoistyöt

Urataltta:
Jos haluat tehdä pienen uran sähköjohtoa tai vesiputkea varten kevytbetoni­seinään, voit käyttää uratalttaa. Tiiliseinään kannattaa käyttää roilojyrsintä, joka tärisee vähemmän eikä riko tiiliseinää liikaa.

Urataltta siivekkeillä:
Jos roilosta pitää tehdä tarkasti oikean syvyinen, voit käyttää uratalttaa, jossa on siivekkeet. Ne toimivat syvyysrajoittimina.

Veistotaltta:
SDS-plus-veistotalttaa ­käyttävät yleensä ammattilaiset, joiden pitää tehdä isoja loviliitoksia esimerkiksi kattorakenteisiin remontin yhteydessä.

Saumataltta karbidihampailla:
Tämä taltta on tarkoitettu kaivautumaan tiilten väliin rikkomatta muurausta. Siksi taltassa on kovametallihampaat, jotka jauhavat laastin ja poistavat sen saumoista

  Muut lukevat juuri nyt …

  Lisää samasta aiheesta Porakone-ruuvinväännin