Maa-ankkurin avulla vakaat aidantolpat

Aidantolppien on oltava täysin suorassa ja vakaita. Tukeva asentaminen on hankalaa, jos maa on kovin irtonaista tai hiekkaista.

Niin sanotun maa-ankkurin avulla tolpat voi kiinnittää niin tulevasti, etteivät ne pääse liikkumaan edes kovalla tuulella. Maa-ankkuri rakennetaan neljästä laudanpätkästä, jotka ruuvataan kiinni aidantolppaan. Tässä käytetään 19 x 100 mm:n painekyllästettyä mäntylautaa, joka sahataan 40 cm:n pätkiksi.

Mitä pidempiä laudanpätkät ovat, sitä vahvempi maa-ankkuri niistä syntyy. Maahan kaivettavan kuopan on tieysti oltava vastaavan kokoinen. Tolpan on mentävä ainakin 90 cm maan sisään, ja ankkuri kiinnitetään sen alapäähän. Tolppaan ruuvataan kaksi samansuuntaista poikkilautaa 80 cm:n syvyyteen ja kaksi muuta lautaa toiseen suuntaan vain muutaman sentin päähän tolpan alareunasta.

Ruuvaa laudat 4,5 x 50 mm:n ruostumattomilla nauloilla. Jos käytät läpikyllästettyä lautaa, joka on hyväksytty käytettäväksi maassa, lauta säilyy hyvänä vuosikausia. Maa-ankkuri on valmis asennettavaksi. Pylvään ja maa-ankkurin kuopan on oltava ainakin 90 cm syvä niin, että se ulottuu routarajan alapuolelle.

Pistolapiolla alimmaisten maa-ainesten kaivaminen vaatii voimia ja kärsivällisyyttä. Kun ankkuri on paikallaan, maa-aines lapioidaan takaisin kuoppaan. Välillä kannattaa tarkistaa, että tolppa on pystysuorassa. On tärkeää myös tampata maata täytettäessä kuoppaa. Sitä varten on valmistettu tamppaaja kiinnittämällä paksuun lankkuun pyöreästä puupalikasta tehty kahva. Nyt tolppa pysyy paikallaan.

    Muut lukevat juuri nyt …