Johdanto
Ohjeet
Teräslankaverkko irrotettiin paaluista kulmahiomakoneella. Kipinöinnin takia on käytettävä asianmukaisia suojavarusteita.
Paaluista poistetaan ruoste. Työkaluksi sopii kulmahiomakone ja teräsharjat, mutta puhdistus onnistuu myös käsivoimin.
Aitarimojen sahaus ja maalaus on järkevä rationalisoida sarjatyönomaiseksi. Ensin rimat maalataan molemmin puolin.
Maalin kuivuttua rimat katkotaan. Niiden alapäät katkaistaan 15° kulmaan, jolloin vesi tippuu niistä nopeasti pois.
Maalauksen jälkeen sahatut rimojen päät on maalattava erittäin hyvin. Pää-typuu maalataan kolmeen, mielellään jopa neljään kertaan. Maalausvaihe kannattaa rationalisoida niputtamalla suuri määrä lautoja yhteen joko pystyyn tai vaakasuoraan.
Teräspaaluihin kiinnitetään rimat (A) 30 mm yleisruuveilla, joille pitää porata reiät teräkseen. Jos puutavara on painekyllästettyä, ruuvien pitää olla ruostumatonta (A2) terästä.
VINKKI: Paaluun kiinnittetäävän riman ala -pää nostetaan 10-20 cm korkeudelle maasta.
Paallun uuden tukiriman pystysuunta tarkistetaan. Alaruuvi kierretään ensin kiinni ja lauta säädetään vesivaa’an avulla pystysuo-raan. Vasta sitten kiinnitetään toinen ruuvi. Laudat kiinnitetään kaikkiin teräspaaluihin paitsi portinpylväisiin.
Portinpylväiden verhouslaudat kiinnite-tään sydänpuoli ulospäin. Niitä ovat kaksi 38 x 75 mm lautaa (B) ja kaksi 22 x 125 mm lautaa (D). Niiden alapäät on sahattu vinoon poikki. Näistä laudoista tulee lähes tasasivui-nen nelikulmainen pylväs.
Pylvään kolme sivua naulataan yhteen. Näin muodostunut kouru kiinnitetään teräs-pylvääseen kuten aitapaalujen puiset laudat.
VINKKI: Kiinnitysruuveille pitää porata teräs-profiiliin niin suuret reiät, etteivät kiinnitys-ruuvien kierteet vahingoitu.
Pylvään lautapäällysteen neljäs lauta naulataan tai ruuvataan kiinni. Pylväälle tehdään hattu, joka suojaa sitä ja parantaa ulkonäköä. Pylvään hattu kiinnitetään mieluiten ruuveilla kaikilta neljältä sivulta.
Nyt on vuorossa naulausjuoksujen (C) mittaaminen ja katkominen. Jokaisen paalu parin väli on mitattava ennen naulausjuoksujen katkomista. Mitta otetaan paalun keskeltä seuraavan paalun keskikohtaan.
Naulausjuoksut kiinnitetään päistään kah -della ruuvilla. Niiden väli on helppo säätää mittakapulalla. Alempi juoksu säädetään ensin vesivaa’alla tai vaakitusletkulla vaaka suoraan ja vähintään 30 cm korkeudelle maasta.
Naulausjuoksut kiinnitetään portinpyl-väisiin pää pylvään sisäsivua vasten. Laudan pää maalataan ja se kiinnitetään pylvääseen kulmalevyllä (koko esim. 50 x 50 x 35 mm) ja sinkityillä yleisruuveilla.
Materiaalit
38 x 75 mm lautaa
• x lautaa (A), haluttu pituus (75 cm)
• 4 lautaa (B), tarvittava pituus (90 cm)
• x naulausjuoksut (C), tarvittava pituus
Lisäksi
• 4 kpl 22 x 125 mm lautoja (D), 90 cm
• 2 kpl 30 x 160 x 160 mm kansia (E)
• 25 x 50 mm rimaa (F), 78 ja 85 cm
• 50 tai 55 mm nauloja tai yleisruuveja
• 30 mm sinkittyjä yleisruuveja
• 50 x 50 x 35 mm naulauslevyjä
• ulkomaalia
Hinta
noin viisi euroa metri.
Vinkit & niksit
Aitakin voi vaatia luvan
Kaupunkien pientaloalueilla ja monissa taajamissakaan aitoja ei saa tehdä noin vain. Niitä koskevat julkisivumääräykset. Kannattaa siis etukäteen tarkistaa rakennusviranomaisilta, tarvitseeko ajateltu aita luvan - ja tarvitaanko siihen esimerkiksi rajanaapurin suostumus.
Aidan malli ja rakenne ovat makuasioita, mutta pari nyrkkisääntöä kannattaa pitää mieles-sä. Aidan pitää sopia talon tyyliin.
Talo on rakennettu 1920-luvulla, joten siihen sopi varsin perinteinen säleaita. Hyvä ajatus on myös tutkia ja vertailla naapureiden aidat. Muista kovin paljon poikkeava rakennelma näyttää helposti vähän luonnottomalta ja huo-nosti ympäristöönsä sopivalta. Värikään ei ole mitätön asia. Aitaan sopivat talon päävärit.
Lehtiversio
Lataa lehtiversio
Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

