Linjakas ja kestävä bambuaita

Bambusta tehty aita on kevyt ja ilmava ja pysyy siistinä monta vuotta. Voit rakentaa sen täysin ilman heloja ja liittää kepit yhteen narulla. Näin aita on helppo sovittaa oman pihan olosuhteisiin.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
150 euroa

Rakenteeltaan yksinkertaiset bambuaidat sopivat upeasti japanilaiseen puutarhaan.

Johdanto

LUE LISÄÄ: Pidennä aidan käyttöikää tolpanhatuilla

Sen lisäksi, että bambuaita tuo tuulahduksen etelän eksotiikkaa, bambu soveltuu monien hyvien ominaisuuksiensa vuoksi erinomaisesti aitamateriaaliksi.

  • Joustava rakenne
  • Pitkä käyttöikä
  • Ei näkyviin jääviä heloja
  • Yksinkertaiset liitokset

Ohjeet

01
Tolpat 1 Vaihe

1

Selvitä ensin tolppien paikat. Reikien teko sujuu helpoiten maakairalla, mutta voit kaivaa kuopat myös lapiolla. Tolpat on upotettava roudattomaan syvyyteen asti, jotta ne seisovat vakaasti, eikä routa työnnä niitä paikaltaan. Iske tolpat maahan. Tolppavasaralla saat tehtyä reiät nopeasti. Se ei myöskään vau rioita tolppien päitä kovin helposti, mitä tapahtuu usein esim. lekalla iskettäessä. Jos kuitenkin käytät lekaa tolppien maahan iskemiseksi, ole tarkkana, että osut sillä tarkasti ja suoraan tolpan päähän.

02
Mittaus 1 Vaihe

1

Mittaa vaakabambukeppien paikat, ne kiinnitetään pystytolppien reikiin. Tässä kiinnitämme pystytolppiin sauma-narun noin 20 cm:n maanpinnan yläpuolelle, mikä vastaa alimman vaakakepin korkeutta maasta. Vaaka- ja pystykeppien väli on tässä kohteessa 23 cm, jolloin aitaan muodostuu neliömäinen kuvio. Voit sijoittaa kepit aivan kuten haluat ja työstää halua masi kuvion. Poraa bambukepeille tolppiin reiät lapio-poralla. Reikien tulee olla noin 2 cm syviä. Reiät on porattava tarkasti vaakaan, jolloin bambukepit on helpompi työntää paikoilleen. Voit tarvittaessa sitoa tolppiin väliaikaisesti apukepin vaaka-asentoon, jonka mukaan voit ohjata vaakaan porausta reikiä tehdessäsi.

03
Kepit 1 Vaihe

1

Aseta ensin vaakakepit paikoilleen tolppiin. Sahaa ne haluamaasi pituus-mittaan + 4 cm, jotta voit työntää niitä 2 cm tolppien sivulle molemmissa reunoissa. Bambut voivat rispaantua hieman sahat-taessa. Tämän takia keppien päät kannattaa hioa, ennen kuin ne työntää tolppien reikiin. Aseta keppi ensin toisen tolpan reikään, taivuta keppiä hieman ja paina sen toi-nen pää toisen tolpan reikään. Tämän jäl-keen asennetaan pystykepit. Ne sijoitetaan vuorotellen aidan molemmille puolille, jotta kummatkin puolet näyttävät samanlaisilta. Kun sahaat bambuja, sahaa viillot suoraan kepin nivelen kohdalle. Keppi on tässä koh-dassa nimittäin ”suljettu”, joten voit kääntää sen puolen ylöspäin. Näin keppi kestää paremmin kosteutta kuin jos sahaisit sen kahden nivelen välistä kepin ontosta koh-dasta. Aseta pystykepit levyn päälle, kun sidot niitä, niin saat kepeistä yhtä korkeat.

04
Solmut 1 Vaihe

1

Kepit sidotaan yhteen perinteisellä japanilaisella solmulla. Sinun ei tarvitse toimia näin, kunhan vain kiinnität kepit hyvin. Me käytämme mustaa polyesterina-rua, joka kestää tuulta ja sadetta hyvin. Ole tarkkana, että saat kepit niitä sitoessasi täysin pystysuoraan. Tämä on tärkeä tämän kaltaisessa aidassa, koska juuri pysty-ja vaakalinjojen tarkkuus luo aitaan harmo-nian ja rauhallisen ilmeen. Jos teet nettihaun sanoilla ”yotsume-gaki”, löydät piirustuksia perinteisten japanilaisten solmujen tekoon.

Materiaalit

• Painekyllästettyjä tolppia, halkaisija 70 mm
• Bambukeppejä
• Polyesterinarua, paksuus 3,5 mm
• Puunsuojaa

Erikoistyökalut

• Tolppavasara
• Maakaira

Vie aikaa

Riippuu aidan koosta. Tämän 12 m pitkän aidan tekoon meni 2 päivää.

Hinta

Noin 150 €/12 metrin aita

Vaikeusaste

Hanke sopii kaikille.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Muut lukevat juuri nyt …