Pikaremontti: Anna vanhalle rima-aidalle viisi lisävuotta

Näyttääkö rima-aitasi rähjäiseltä? Anna sille ensiapua, jotta se kestää vielä muutaman vuoden. Kosteus on aidan pahin vihollinen, joten puuosat kannattaa pitää mahdollisimman kuivina ja erossa sadevedestä.

Viisi vuotta lisää ikää

Näyttääkö aitasi rähjäiseltä? Anna sille ensiapua, jotta se kestää vielä muutaman vuoden.

1. OHJAA SADEVESI POIS TOLPPIEN PÄÄLTÄ

ONGELMA: TOLPPIEN PÄÄT HALKEAVAT
Jos tolpan päätä ei ole suojattu sateelta, puu lahoaa. Se on niin yksinkertaista. Tolpan pää imee vettä aina kun sataa ja kuivuu uudelleen, kun on poutaa.

Jatkuva laajeneminen ja supistuminen johtaa lopulta tolpan halkeamiseen. Haljennut tolppa imee koko ajan enemmän vettä, ja vesi imeytyy entistä syvemmälle puuhun. Lopulta koko tolppa lahoaa pilalle.

RATKAISU
Onneksi ongelmaan on helppo ratkaisu. Tärkeintä on, että vesi valuu alas tolpan päältä. Sen vuoksi riittää, että tolpan pää sahataan vinoksi. Toinen vaihtoehto on asentaa tolppien päihin pienet metallihatut tai bitumilaput. Rautakaupoissa myydään valmiita tolpanhattuja, jotka sopivat erikokoisten tolppien päihin.

LUE LISÄÄ: Pidennä aidan käyttöikää tolpanhatuilla

2. PYSÄYTÄ LAHOAMINEN MAALAAMALLA

Homesienet ja lahottajat iskevät helposti puuhun, jota ei ole maalattu pitkään aikaan. Puu pitää puhdistaa huolellisesti ja maalata niin pian kuin mahdollista. Uusi aita kannattaa suojata heti, kun se on valmis. Maalaa aita uudestaan muutaman vuoden välein keväällä tai alkukesästä, kun puu on kuivimmillaan.

Viisi vuotta lisää ikää

Maalaa aita keväällä tai alkukesästä, kun sää on kuiva.

3. SUORISTA VINOT TOLPAT NOPEASTI

ONGELMA: TOLPAT OVAT VINOSSA
Tolpat ovat aidan haavoittuvin osa, sillä niiden juuret ovat koko ajan kosteassa maassa. Jos aita on vino, se johtuu aina tolpista. Tolpat voivat vääntyä vinoon, jos ne eivät ole tarpeeksi syvällä maassa.

Vinous voi johtua myös siitä, että tolppien alapäät ovat lahonneet. Ongelma ratkeaa vaihtamalla tolpat uusiin, kestäviin tolppiin.

Jos et ehdi rakentaa uutta aitaa juuri nyt, voit tehdä kätevän pikaremontin, joka oikaisee tolpat ja auttaa aitaa kestämään vielä vähän aikaa.

RATKAISU
Voit antaa tolpille ja samalla koko aidalle pari-kolme vuotta lisää käyttöikää lyömällä vanhojen tolppien viereen tukitolpat.

Upota aputolpat aivan vanhojen tolppien viereen sille puolelle, johon aita kallistuu. Aputolpan ainoa tarkoitus on tukea oikeaa tolppaa. Ratkaisu ei näytä siistiltä, mutta lisää aidan käyttöikää.

4. PELASTA AITA POIKKILAUDALLA

ONGELMA: AIDAN ALAPÄÄ LAHOAA
Sadepisarat osuvat maahan ja kimpoavat ylöspäin. Vesi huuhtoo mukaansa multaa ja roskia, jotka osuvat aidan alapäähän. Multa sitoo kosteutta, joten aita alkaa lahota. Ongelma on sitä pahempi, mitä lähempänä maata aita on. Jos ongelmalle ei tehdä mitään, aita lahoaa lopulta kokonaan.

RATKAISU
Sahaa laudat poikki alapäästä ja asenna sahatun osan tilalle vaakalauta. Uusi lauta imee itseensä roiskeet ja lahoaa ajan myötä. Yksittäinen vaakalauta on kuitenkin helpompi vaihtaa uuteen kuin uusia aidan kaikki pystylaudat.

Jätä vaakalaudan ja pystylautojen väliin parin sentin rako, jotta kosteus ei nouse vaakalaudasta muuhun aitaan.

Muut lukevat juuri nyt …