Rautasaha: Testi - rautasahalle

Rautasaha on tehty metallin sahaamista varten. Sillä voi hyvin sahata myös erilaisia keinomateriaaleja, mutta ensisijaisesti kyseessä on “metallisaha”.

Jotta saha pystyisi työstämään itsensä mahdollisimman kevyesti kovien materiaalien läpi, terän pitää olla kapea. Tällöin se ei myöskään poista niin paljon materiaalia sahausurasta. Kapea terä ei kuitenkaan yleensä ole riittävän jäykkä. Tämän vuoksi terä pitää kiristää tiukalle sahan kaareen. Mitä kireämmälle terän saa kiristettyä, sitä tarkemmin saha sahaa. Kaaren vahvuus ja tapa, jolla kiristyslujuus siirretään terälle ratkaisevat, kuinka hyvin saha käytännössä toimii.

Rautasahaa on mukava käyttää. Kun sillä sahaa, terän hienoille hampaille kohdistuu kuitenkin valtava kuormitus, ja terä voi vaurioitua. Vaativissa töissä, erityisesti kovia ja massiivisia kappaleita sahattaessa, kannattaa olla kärsivällinen ja voidella terää. Voitelu jäähdyttää terää ja helpottaa työtä.

Kaaren korkeus rajoittaa sitä, kuinka syvälle sahalla voi sahata. Tämän takia terää voi säätää kulmaan, jotta kaari ei osuisi tielle. Sahaa ei kuitenkaan ole yhtä mukava käyttää, kun terä on kulmattu. Se kannattaakin tehdä vain, jos on pakko.

Näin rautasahat testattiin

Tehokkuus: painoarvo 50 %
Tehokkuus tai sahakaaren jäykkyys ratkaisevat, miten kovaan vetoon terän voi kiristää. Tämä taas vaikuttaa siihen, kuinka tehokkaasti rautasaha hyödyntää terän ominaisuuksia, joten panemme tälle ominaisuudelle paljon painoa. Kiristystapa vaikuttaa myös mahdollisuuksiin hyödyntää kaarta.

Toiminta: painoarvo 20 %
Vaikka rautasaha on malliltaan hyvin yksinkertainen, siinä on monta toimintoa, joita voidaan säätää eri tavoin. Esimerkiksi miten terää kulmataan kaareen nähden ja kuinka tehokkaasti terää voi kiristää. Annamme näille seikoille 20 % painoarvoa. Ergonomia: painoarvo 20 %
Rautasahaa pitää voida käyttää kahdella kädellä, sillä se sahaa tehokkaimin ja tarkimmin silloin, kun kaaren etuosaan asetetaan painoa. Jos lisäksi kaaren muotoiluun on kiinnitetty huomiota, sahaaminen on paljon mukavampaa ja tarkempaa.

Käyttö: painoarvo 10 %
Teränvaihto, sen kiristäminen tai kulmaaminen tehdään nopeasti ja harvoin. Tämän vuoksi asetamme tälle seikalle melko vähän painoarvoa.

Testasimme nämä 6 rautasahaa

  • Bahco 317
  • Stanley 15-495
  • Biltema 300 MM
  • Ironside 131050
  • Irwin I-75
  • Bahco Ergo 325

LATAA KOKO TESTI ja katso, mikä rautasaha nousi testin voittajaksi.