Saha

Saha on välttämätön työkalu. Esittelemme yleisimmät sahat ja kerromme, millainen saha työhön kannattaa valita.

  HUOM: Jos etsit sähkösahaa, löydät ne tältä sivulta

  Sahoissa on eroja

  Ei ole yhdentekevää, millaista sahaa mihinkin työhön käytetään. Sahoilla on erilaisia ominaisuuksia, joiden takia ne sopivat eri töihin. Käsisaha ja rautasaha ovat siitä hyvä esimerkki. Löydät näiltä sivuilta juttuja, jotka auttavat sinua valitsemaan oikean sahan kuhunkin työhön.

  Mitä sahoja on olemassa?

  Käsisaha valitaan sahattavan materiaalin mukaan. Käsisahat voi jakaa karkeasti neljään eri ryhmään.

  Käsisaha

  Tavallisella käsisahalla sahataan puuta. Sillä voi sahata myös pehmeitä materiaaleja kuten muovia ja styroksia.

  Vanerisaha

  Sahan hampaat ovat erittäin pienet, minkä ansiosta saha tekee erittäin siistiä jälkeä. Vanerisaha ei revi puun reunoja rikki, joten se hyvin sopii listojen ja vanerin sahaamiseen.

  Kevytbetonisaha

  Sahan isot hampaat sopivat erinomaisesti leca-harkkojen, tiilten ja kevytbetonin sahaamiseen.

  Rautasaha

  Rautasahan pienet hampaat ja erikoismateriaalista valmistettu terä sopivat muun muassa raudan ja alumiinin sahaamiseen.

  Mitä sähkösahoja on olemassa?

  Markkinoilla on paljon erilaisia käsisahoja. Osa toimii akulla, toiset verkkovirralla. Joitakin tarvitaan vain erikoistarkoituksiin, mutta toiset ovat välttämättömiä jokaiselle rakentajalle. Tärkeimmät tee se itse -rakentajan sahat ovat:

  • Käsisirkkeli sopii esimerkiksi terassilautojen katkaisemiseen ja pöytälevyn lyhentämiseen. Käsisirkkelillä on helppo sahata suoraan.
  • Pistosaha on tavallinen sähkösaha, jolla voi sahata erilaisia materiaaleja, kun sahaan kiinnitetään oikea terä. Sahaa on helppo käyttää, ja se on mukavan pieni.
  • Puukkosaha on tarkoitettu karkeaan työhön. Sillä voi purkaa puu- ja kipsiseiniä sekä sahata metallia. Erittäin tehokas saha oikean terän kanssa.
  • Katkaisu- ja jiirisirkkeli on erinomainen työkalu terassin tai leikkimökin rakentamiseen. Sillä on helppo tehdä sarjatyötä ja sahata paljon samanmittaisia lautoja.