Kosteutta seinässä: pidä se pois - sisäpuolelta

Kostealle kellarin seinälle voi tehdä jotain. Tämä laasti on niin tiivistä, että se estää tihkumisen mutta hengittää sen verran, että vesihöyry pääsee haihtumaan sisäilmaan.

Johdanto

Maanalaisen betoniseinän (sokkelin) sisäpuolen maalin tai rappauksen irtoaminen on yleensä seurausta kosteuden tunkeutumisesta seinän läpi. Kosteuden vaikuttaessa pit-kään seinä alkaa homehtua ja huoneeseen leviä tunkkainen haju. Lämpötilan nostaminen parantaa tilannetta mutta ei ratkaise sitä kokonaan.

Ohjeet

01
Betoniseinän tiivistäminen sisäpuolelta 6 Vaihe

Yleinen harhaluulo on, että betoni-sokkeli tai muu betonirakenne pitää vettä. Se ei ole totta. Betoni päästää vettä lävit-seen. Veden määrä vaihtelee hieman betonin tiiviydestä riippuen.

Betonisokkelin tiivistämisellä sisäpuolel-ta on haittansa ja rajoituksensa. Selvästi haittapuolelle kuuluva seikka on se, että sokkeliin imeytynyt ja varsinkin veden paineen takia läpi pyrkivä kosteus etsii uutta purkautumistietä, jos sokkelin sisäpinta tiivistetään. Vesi voi nousta kapillaarisesti maan pintaa selvästi korkeammallekin.

Sisäpuolelle levitetty vedeneristysaine ei kaikkea kestä. Se kestää enintään noin kolmen barin vedenpaineen. Jatkuva vedenpaine maansisäisten virtausten vallitessa ja mäkisillä alueilla voi olla kova rasitus sisäpuoliselle vesieristykselle.

Kosteus täytyy pitää erossa sokkelista ensisijaisesti salaojituksella ja ulkopuoli-silla eristyksillä. Sisäpuolinen vedeneristys on lähinnä varmistelua.

Betonisokkelin tai muun betoniseinän sisäpinnasta poistetaan irtonainen päällyste eli rappaus, maali tai tapetti. Samalla tarkastetaan syvät vauriot.

Vähänkin huonosti kiinni oleva rappaus taltataan ja kaavitaan pois. Mahdollinen maali ja tapetti poistetaan teräsharjalla ja maalinkaapimella. Myös seinän sileät ja kovat kohdat hiotaan tai harjataan karheiksi.

Syvät kolot ja halkeamat paikataan tartunta- tai korjauslaastilla tai pikaveden-eristyslaastilla. Korjatulle alueelle ei saa levittää vedeneristyslaastia ennen kuin korjauslaasti on täysin kovettunut.

Korjauslaastin kuivuttua eli aikaisintaan noin viikon kuluttua seinän pinnasta poistetaan irtomurut ja pöly harjaamalla ja imuroimalla. Eristyslaasti sekoitetaan käyttö-kuntoon valmistajan ohjeen mukaan.

Jos seinä on kauttaaltaan tasaisen kostea, eristyslaastin voi levittää seinään, mutta kuiva seinä tai sen kuivat osat pitää kostuttaa, jotta laasti tarttuu. Laastia levitetään ensisijaisesti käyttöohjeen mukaan, yleensä 3-5 mm paksu kerros.

Eristyslaastia levitetään ensimmäisen kerroksen kuivuttua toinen kerros, edelleen ensisijaisesti aineen valmistajan ohjeita noudattaen. Jos ensimmäinen kerros on jo kuivunut, se kostutetaan ennen toisen kerroksen levitystä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Kosteus kellarissa