Lisärakennus, osa 6: Kattoikkuna

Vaikka kattoikkunoiden asentaminen itse voi vaikuttaa työläältä, se ei itse asiassa ole vaikeaa. Vuotojen välttämiseksi on tietenkin tärkeää noudattaa ohjeita tarkasti.

Johdanto

Kattoikkunan asentaminen voi tuntua pelottavalta ja jopa järjenvastaiselta: reiän tekeminen uuteen ja tiiviiseen kattoon on hullun hommaa.

Kattoikkunan asentamisessa pitää olla huolellinen, sillä vesi vuotaa herkästi si-sään ikkunan reunoilta. Noudata tarkasti kaikkia asennusohjeita.

Yleensä kattoikkunan asentamisessa pitää ottaa huomioon seisomakorkeus, mutta tässä tapauksessa ikkunat tulevat joka tapauksessa ylemmäs.

Ohjeet

01
Sahaa reikä ikkunaa varten 6 Vaihe

1

Poraa reiät sisältä ulos. Kattoikkunoiden paikat päätettiin katon rakennusvaiheessa. Aukon paikka on helppo nähdä katolta, kun joka nurkkaan porataan reikä.

2

Sahaa ruoteet poikki. Sitä ennen nurkasta nurkkaan on piirretty viivat värilangalla. Katkaise lopuksi koolausrimat.

3

Siirrä koolausrimat ruoteiden päihin ja ruuvaa rimat takaisin. Ruuvaa ruotei-den päät kiinni rimojen läpi aluskatteeseen. Asenna lopuksi ikkunan alapuolella oleva ruode.

4

Ruuvaa yläruode kiinni. Mittaa etäisyys alaruoteesta ja piirrä merkit sivuilla oleviin koolausrimoihin. Kiinnitä yläruode 60 millin ruuveilla koolausrimoihin.

5

Sahaa reikä. Sitä ennen kattohuopaan on tehty viillot ja se on käännetty pois edestä. Sen jälkeen voit ottaa puukkosahan esiin.

6

Kattoikkunan mittaus

Ikkunan ympärille pitää jättää ylimääräistä tilaa pelleille, kauluksille ja eristeille.

02
Asenna ikkunat paikoilleen 7 Vaihe

Kattoikkunat asennetaan valmiiksi sahattuihin aukkoihin.

Tässä käytetään Velux-ikkunoita, joi-den asentamisessa pitää vain noudattaa tarkasti ohjeita.

Lue ohjeet ennen aloittamista, vaikka olisit asentanut Velux-ikkunan joskus aiemmin. Yksityiskohdat voivat vaihdella, kun tuotteita päivitetään.

Varmista aluksi, että paketissa on kaikki tarvittavat osat ja että ne ovat kunnossa.

1

Ota esille asennuskiinnikkeet ja ruuvaa ne ylä- ja alakarmeihin. Asennuskohdat on merkitty ja ruuveille on porattu valmiit reiät.

2

Kokoa kaulus ja asenna se aukkoon. Neliosainen, teräsreunainen kaulus on helppo koota, ja se sopii tarkasti 45 milliä leveään rakoon.

3

Sahaa kattohuopa poikki teräsreunusta pitkin, kun kaulus on paikallaan.

4

Nyt voit asentaa ikkunan. Tässä vaiheessa kannattaa kilauttaa kaverille ja pyytää apua. Ikkuna on raskas, ja alas on pitkä matka! Laske ikkuna kiinnikkeille ja liu’uta se paikal-leen. Kiinnitä ruuvilla joka nurkasta.

5

Tarkista sisäpuolelta, että ikkuna on vaakasuorassa. Jos se ei ole, kiilaa ikkunaa ylöspäin alimmasta nurkasta.

6

Sivuosien ja karmin pitää olla samassa linjassa. Ellei niin ole, voit siirtää ikkunaa varovasti sorkkaraudalla. Kun ikkuna on kohdallaan, voit ruuvata sen lopullisesti kiinni.

Käytä ikkunoita

Kattoikkunoista tulvii sisään paljon valoa, mutta korkealla olevia ikkunoita on vaikea sulkea ja avata käsin.

Nämä kattoikkunat ovat Veluxin tuotantoa, joten niitä voi käyttää monella eri tavalla. Käsikäytön lisäksi ikkunoita voi käyttää puhelinsovelluksella ja ohjelmoida ikkunat toi-mimaan automaattisesti sään mukaan.

03
Pellit ja tiivisteet 7 Vaihe

Katon läpi tuleva päivänvalo näyttää upealta, mutta ikkuna heikentää katon rakennetta. Aluskatteeseen tehdään reikä, joten vesi voi valua katon rakenteisiin. Se tarkoittaa, että kattoikkunan pellit ja tiivisteet pitää asentaa todella tarkasti.

Ikkunan tiivisteet ja pellit on suun-niteltu tarkasti siten, että vesi valuu oikeaan suuntaan. Noudata asennusoh-jeita pilkuntarkasti.

1

Ikkunan yläpuolelle asennetaan pieni vesikouru. Pelti on koko ikkunan levyinen ja kallistuu toiseen suuntaan, jotta vesi valuu ikkunan ohi. Piirrä kourun alle ja päälle viivat ja sahaa koolausrimat poikki.

2

Leikkaa huopa poikki kuvassa näkyvällä tavalla: tee kaksi pystyviiltoa ja yksi pitkä viilto.

3

Avaa aluskatekaulus. Liimaa kauluksen takana oleva butyylikaistale kiinni karmiin. Levitä kaulus sen jälkeen kunnolla jokaisen ruoteen päälle ja kiinnitä se hakasilla.

4

Ruuvaa kouru kiinni ristikkoon. Kourun alla oleva aluskatekaulus taitetaan kouruun. Sen jälkeen alushuopa taitetaan kouruun. Ylimääräinen kaulus leikataan pois.

5

Asenna kiinnikkeet kouruun. Niiden on tarkoitus pitää kiinni huopaa ja aluskate­ kaulusta, jotka on taitettu kouruun. Sen jälkeen asennetaan ikkunan yläpellit.

6

Leikkaa aluskatekauluksen alareunaan Y:n muotoinen viilto, jotta voit vetää kauluk­ sen ruoteen alle ja niitata sen kiinni.

7

Ikkuna koostuu useista elementeistä, jotka on tehty pienemmistä osista. Aluskatekaulus ja pellit valitaan olosuhteiden mukaan.

Materiaalit

Velux, 780x1400 mm
• Kattoikkuna, 2 kpl
• Eristepaketti 2 kpl
• Tiivisteet 2 kpl
• Höyrynsulkukaulukset, 2 kpl
• Smyygilaudat, 2 kpl

Hinta

Noin 2 000 euroa

Tutustu kaikkiin osaprojekteihin, joiden teemana on "60 m2 lisärakennusta 39 000 eurolla":

Alla voit siirtyä yksittäisiin osaprojekteihin ja tutustua koko toteuttamaamme rakennusprosessiin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laajennus