Lisärakennus, osa 1: Ennen aloittamista

Talon lisärakennus on suuri projekti. Seuraavassa kerromme, mitä kannattaa muistaa, kun haluat toteuttaa unelmoimastasi lisärakennuksesta.

Oman unelmaprojektin kimppuun tekee mieli käydä heti tilaisuuden tullen.

Hätäilystä ei ole kuitenkaan hyötyä, vaan urakka kannattaa suunnitella tarkasti ennen aloittamista. Ota selvää lupa-asioista, rakennusmääräyksistä, paikallisista rakennustapasäännöistä ja tontilla olevista vesi-, viemäri- ja sähkölinjoista.

Muista, että voit saada asioihin apua.

1. Aloita haaveilemalla

Rahasi eivät ehkä riitä kartanoon.

Mutta ajattele silti isosti.:

  • Miltä unelmiesi talo tai lisäsiipi näyttää?
  • Mitä huoneita siihen kuuluu? Millainen ulkoseinä näyttää parhaalta?
  • Haaveiletko terassista tai parvekkeesta?

Kaikki unelmat eivät ole realistisia, mutta suunnittelu on mukavampaa, jos aloitat haaveilemalla ja muokkaat suunnitelmia realistisempaan suuntaan.

2. Ota selvää laeista ja säännöistä

Saatat haaveilla viikinkilinnasta, mutta et luultavasti saa rakentaa sitä omakotitaloalueelle. Asemakaava ja kunnan rakennusvalvonta asettavat rajat sille, mitä tontille saa rakentaa.

Ota huomioon vähintään nämä asiat:

  • Asemakaava ja mahdolliset rakennustapaohjeet (kunta)
  • Rakennusmääräykset (internet)
  • Vesi-, viemäri- ja sähkölinjat
  • Rakennus- tai toimenpideluvan tarve (kunta)

3. Pyydä tarjouksia materiaaleista

Talon tai ison lisäsiiven rakentamiseen tarvitaan niin paljon materiaaleja, että niiden hakeminen rautakaupasta on valtava urakka. Se voi tulla myös kalliiksi.

Kun tiedät, mitä unelmasi ovat, voit tehdä materiaalilistan ja pyytää sen perusteella tarjouksia monesta eri paikasta.

Yleensä materiaaleista voi saada hyviä tarjouksia tilaamalla kaiken samasta paikasta.

4. Tee aika- ja työsuunnitelma

Kun olet ottanut selvää kaikesta projektiin liittyvästä ja materiaalien hinnoista, voit aloittaa rakentamisen suunnittelun. Teet itsellesi ison palveluksen, jos laadit paperille aika- ja työsuunnitelman.

Voit tehdä taulukon, jonka toisella akselilla lukee tehtävät työt kuten mittaaminen ja merkitseminen, betonin tilaaminen ja niin edelleen. Voit kirjoittaa samaan yhteyteen, mitä ammattilaisia eri vaiheisiin tarvitaan. Voit merkitä taulukon toiselle akselille päivät, viikot ja kuukaudet.

Kun täytät taulukon, näet selkeästi, kuinka kauan mikäkin vaihe kestää, voiko joitakin projektin osa tehdä yhtä aikaa ja milloin jonkin vaiheen pitää olla valmis esimerkiksi sähköasentajaa varten.

Et ole yksin

Edes tee se itse -rakentajan ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Voit pyytää apua moneen vaiheeseen. Jotkut niistä ovat välttämättömiä hyvän lopputuloksen kannalta.

1. ARKKITEHTI

Rakennustekniikka ja käytännön toteutus ovat yksi asia, arkkitehtuuri ja estetiikka ovat jotain aivan muuta. Osa budjetista kannattaa käyttää arkkitehdin palkkaamiseen, jotta rakennus sopii ympäristöönsä ja näyttää sopusuhtaiselta. Lisäksi arkkitehdilla voi olla ideoita, joita et ole tullut ajatelleeksi. Arkkitehti osaa auttaa myös sisustamisessa ja materiaalien valinnassa.

2. INSINÖÖRI

Rakenteet ja mittasuhteet ovat insinöörien osaamisaluetta. Kuinka järeitä kattopalkkien pitää olla ja kuinka paljon niitä tarvitaan? Tässä vaiheessa ei kannata arvailla vaan pyytää apua. Myös rakennusluvan saaminen edellyttää kunnollisia laskelmia rakenteista.

3. AMMATTIRAKENTAJAT

Voi olla, että osaat tehdä kaiken itse, mutta et saa tehdä niitä itse. Kiinteiden sähköasennusten tekeminen on aina luvanvaraista. Myös putkiasennukset voivat olla niin vaikeita, että ne kannattaa teettää ammattilaisella. Saatat tarvita myös kirvesmiehen apua. Esimerkiksi kattorakenteen muuttaminen voi olla niin monimutkaista, etteivät omat taidot riitä. Voit yrittää palkata kirvesmiehen muutamaksi päiväksi kaikkein vaikeimpaan vaiheeseen tai teettää koko katon urakalla.

4. KIRJAT, LEHDET JA INTERNET

Lue lisää rakentamisesta ja omaan projektiisi liittyvistä asioista samalla, kun teet suunnitelmia. Voit lukea rakennusmääräysten lisäksi esimerkiksi puulajeista, kattorakenteista ja lattialämmityksestä. Tee Itsen sivuilla on yli tuhat rakennusohjetta ja rakentamista koskevaa juttua. Voit etsiä apua myös internetistä, mutta ole varovainen, sillä kaikki YouTubesta löytyvät ohjeet eivät sovellu Suomeen.

5. VALMISTAJAT

Monilla rakennusmateriaalien valmistajilla on kotisivuillaan ohjeita. Isoilla valmistajilla on usein yksityiskohtaisia piirroksia ja videoita, jotka opastavat tietynlaisen kattohuovan, ulkovuorauksen, lattian tai kattoikkunan asentamisessa. Jotkut valmistajat antavat neuvoja myös internetissä ja puhelimessa. Voit soittaa valmistajille, vaikka teknistä neuvontaa ei olisikaan. Valmistajat neuvovat asiakkaita yleensä mielellään.

Tutustu kaikkiin osaprojekteihin, joiden teemana on "60 m2 lisärakennusta 39 000 eurolla":

Alla voit siirtyä yksittäisiin osaprojekteihin ja tutustua koko toteuttamaamme rakennusprosessiin.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laajennus