Et ole yksin
Edes tee se itse -rakentajan ei tarvitse tehdä kaikkea itse. Voit pyytää apua moneen vaiheeseen. Jotkut niistä ovat välttämättömiä hyvän lopputuloksen kannalta.
1. ARKKITEHTI
Rakennustekniikka ja käytännön toteutus ovat yksi asia, arkkitehtuuri ja estetiikka ovat jotain aivan muuta. Osa budjetista kannattaa käyttää arkkitehdin palkkaamiseen, jotta rakennus sopii ympäristöönsä ja näyttää sopusuhtaiselta. Lisäksi arkkitehdilla voi olla ideoita, joita et ole tullut ajatelleeksi. Arkkitehti osaa auttaa myös sisustamisessa ja materiaalien valinnassa.
2. INSINÖÖRI
Rakenteet ja mittasuhteet ovat insinöörien osaamisaluetta. Kuinka järeitä kattopalkkien pitää olla ja kuinka paljon niitä tarvitaan? Tässä vaiheessa ei kannata arvailla vaan pyytää apua. Myös rakennusluvan saaminen edellyttää kunnollisia laskelmia rakenteista.
3. AMMATTIRAKENTAJAT
Voi olla, että osaat tehdä kaiken itse, mutta et saa tehdä niitä itse. Kiinteiden sähköasennusten tekeminen on aina luvanvaraista. Myös putkiasennukset voivat olla niin vaikeita, että ne kannattaa teettää ammattilaisella. Saatat tarvita myös kirvesmiehen apua. Esimerkiksi kattorakenteen muuttaminen voi olla niin monimutkaista, etteivät omat taidot riitä. Voit yrittää palkata kirvesmiehen muutamaksi päiväksi kaikkein vaikeimpaan vaiheeseen tai teettää koko katon urakalla.
4. KIRJAT, LEHDET JA INTERNET
Lue lisää rakentamisesta ja omaan projektiisi liittyvistä asioista samalla, kun teet suunnitelmia. Voit lukea rakennusmääräysten lisäksi esimerkiksi puulajeista, kattorakenteista ja lattialämmityksestä. Tee Itsen sivuilla on yli tuhat rakennusohjetta ja rakentamista koskevaa juttua. Voit etsiä apua myös internetistä, mutta ole varovainen, sillä kaikki YouTubesta löytyvät ohjeet eivät sovellu Suomeen.
5. VALMISTAJAT
Monilla rakennusmateriaalien valmistajilla on kotisivuillaan ohjeita. Isoilla valmistajilla on usein yksityiskohtaisia piirroksia ja videoita, jotka opastavat tietynlaisen kattohuovan, ulkovuorauksen, lattian tai kattoikkunan asentamisessa. Jotkut valmistajat antavat neuvoja myös internetissä ja puhelimessa. Voit soittaa valmistajille, vaikka teknistä neuvontaa ei olisikaan. Valmistajat neuvovat asiakkaita yleensä mielellään.