Lisärakennus, osa 8: Ikkunat ja ovet

Tässä ryhdytään asentamaan ovia ja ikkunoita lisärakennukseen. Tehtävä ei ole hankala, kunhan korotuspalikat ja eristeet mitataan ja asetellaan paikoilleen huolellisesti.

Johdanto

Koko seinä on nyt levytetty, joten ovien ja ikkunoiden kohdalle sahataan aukot.

Se kannattaa tehdä sisäpuolelta. Piirrä reunoil-le viivat vatupassin avulla ja sahaa levyihin aukot hyvällä pistosahalla.

Sen aukkoihin asennetaan smyygilaudat.

Smyygilaudat asennetaan siten, että ne yltävät tarkasti 2,5 senttiä seinälevyjen ulkopuolelle.

Smyygilaudat tulevat samalle tasolle ulkovuorilautojen kanssa.

Ohjeet

01
Sahaa aukot ikkunoille 4 Vaihe

1

Sahaa aukot ikkunoille ja oville. Piirrä aukkojen reunaviivat ja poraa nurkkiin reiät. Aukoista tehdään 7,6 senttiä isommat ja leveämmät kuin ikkunoista, jotta reunoille jää tilaa smyygilaudoille.

2

Asenna vaakasmyygit ja mittaa pystylaudat sen jälkeen. Alasmyygistä tulee ikkunalauta, joten sen pitää kallistua hieman ulospäin.

3

Asenna smyygilauta 2,5 senttiä seinän ulkopuolelle. 25 millin mittakapula pitää huolen siitä, että ovien ja ikkunoiden vie­ reen jää tarpeeksi tilaa.

Muista tämä, kun tilaat ikkunoita

Ikkunoiden mittaamisessa ja tilaamisessa pitää olla erittäin tarkkana siitä, että sinä ja ikkunan valmistaja puhutte samaa kieltä. Mittaa ikkuna-aukon koko millin-tarkasti ja varmista, että karmien ulkomitoista tulee noin neljä senttiä pienemmät. Jos valmistaja tekee ikkunasta aukon kokoisen, ikkuna ei mahdu paikalleen tai sen ympärille ei mahdu eristeitä.

Tarkista ikkunoiden kunto ja mitat, kun ne tulevat perille. Siten saat uudet ikkunat mahdollisimman pian, jos valmistaja on tehnyt virheen.

02
Ikkunat 5 Vaihe

Seuraavaksi aukkoihin asennetaan ikkunat. Se on melko yksinkertaista: ikkunoiden pitää olla pysty- ja vaakasuorassa, ja niiden joka puolella pitää olla yhtä paljon tilaa. Tässä ikkunoiden ympärille jätetään noin 15 millin raot.

Aseta ikkuna-aukon alareunalle kolme kiilaa, ennen kuin nostat ikkunan paikalleen. Tässä käytetään muovi-kiiloja, joilla on helppo säätää ikkuna suoraan.

Ota valmiiksi 6-8 kiilaa, vasara, vatupassi ja tikkaat, ennen kuin haet ikkunan asentamista varten.

1

Ikkunoiden pitää olla suorassa smyygilautoihin nähden, ja karmin joka puolella pitää olla samanlainen rako. Se on helppo varmistaa kiiloilla.

Tue ikkuna paikalleen kiiloilla molemmista suunnista, jotta se ei putoa asentamisen aikana.

2

Aloita kiilaamalla ensimmäinen ikkuna suoraan. Aseta kiilat tai muoviliuskat karmin kumpaankin reunaan ja keskelle. Tukien pitää olla samalla tasolla ja nostaa ikkuna 12-15 milliä irti runkolankusta.

3

Hae ensimmäinen ikkuna. Ota ikkuna kerrallaan ja kanna se asennuspaikalle. Anna muiden ikkunoiden olla hyvässä suojassa iskuilta ja sateelta.

4

Nosta ikkuna paikalleen ja asenna sen kulmiin kiilat kuten kuvassa. Sitä ennen karmiin on piirretty tarkat merkit, jotta ik-kuna ei mene liian syvälle. Ikkunan pitää olla pystysuorassa syvyys- ja leveyssuunnassa.

5

Nyt voit avata ikkunan ja tarkistaa, että se on suorassa ja ikkunan joka puolella on sopivasti tilaa. Ruuvaa ikkuna kiinni reunoil-ta ja pohjasta.

03
Takaovi 6 Vaihe

Ovi on periaatteessa iso ikkuna, joten asennusperiaate on suunnilleen sama. Oven pitää olla suorassa, ja joka puolelle pitää jättää yhtä iso rako.

Toisaalta ovi on raskaampi, joten se pitää kiinnittää paremmin. Lisäksi oven pitää sulkeutua tarkasti.

Aloita nostamalla ovilehti saranoilta, jos ne ovat kiinni toisissaan. Ovilehti voi olla niin raskas, että sen nostamiseen tarvitaan kaveri.

Smyygilaudat asennetaan tässä ennen ovea.

1

Aseta lattialle neljä tukikapulaa ja varmista, että ne ovat vaakasuorassa. Sopiva rako kapulan pinnasta lattiaan on noin 15 milliä.

2

Asenna karmi aukkoon ja kiinnitä se kiiloilla molemmilta puolilta joka nurkasta. Asenna aluksi saranapuoli suoraan.

3

Asenna ruuvit ylä- ja alasaranan kohdalle. Tarkista, että karmi on tarkasti suorassa ennen toisen ruuvin kiinnittämistä. Kiilaa karmi lujasti paikalleen ennen ruuvien asentamista, jotta karmi ei väänny mutkalle.

4

Nosta ovilehti saranoille ja sulje ovi. Nyt näet, sulkeutuuko ovi tiiviisti. Se on tärkeämpää kuin se, onko karmi täysin suorassa.

5

Ruuvaa lukkopuoli kiinni ylhäältä, alhaalta ja lopuksi keskeltä. Varmista, että karmi on suorassa. Kiilat pitävät huolen siitä, etteivät ruuvit paina karmia mutkalle.

6

04
Pariovet 4 Vaihe

Tämä pääovi on kaksiosainen, ja siinä on alumiinista tehty sivuosa ja kynnys. Ovi asennetaan pitkältä samalla tavalla kuin takaovi: aluksi asennetaan koko karmi, sitten asennetaan ikkunallinen lisäosa ja lopuksi ovilehti.

Aloita merkitsemällä, kuinka syvällä oven pitää olla. Lyijykynämerkinnät ovat hyvä apu, ja ne on helppo pyyhkiä pois myöhemmin.

1

Smyygilauta on asennettu, ja kynnyksen voi tukea oikeaan korkoon. Alumiinikynnys on melko hutera, joten se tuetaan viidestä kohdasta. Kynnysen ja betonilattian väliin jätetään 12-15 millin rako.

2

Aseta kynnys varovasti kapuloiden päälle ja työnnä karmi lyijykynämerkkien kohdalle. Kiilaa ovi kiinni ylhäältä ja alhaalta ja ruuvaa karmi kiinni saranapuolelta.

3

Poraa oven lukkopuolelle kuusi ruuvinreikää, jos niitä ei ole valmiiksi. Nosta sivuovi paikalleen. Nyt sivuovi ja karmi ruuvataan yhteen 5x50 millin ruuveilla.

4

Kiilaa koko ovi paikalleen ja varmista, että karmi ja puite ovat samassa linjassa lukkopuolella. Ruuvaa sivuovi kiinni, ennen kuin asennat karmiruuvit ylös ja alas.

05
Näin tiivistät ikkunoiden ja ovien viereiset raot 2 Vaihe

Työnnä mineraalivillaa karmin ja runko­ tolpan väliin. Eristeiden pitää täyttää rako kokonaan, mutta eristeitä ei saa painaa kasaan.

1

Työnnä laajeneva saumanauha karmin taakse ulkopuolelta. Nauha on hengittävää, joten kosteus pääsee haihtumaan sen läpi.

2

Työnnä tiiviste karmin taakse sisä puolelta ja peitä se sisäpuolelta hyvällä akryylisaumamassalla. Se pitää kostean ilman pois eristeistä.

Materiaalit

IKKUNAT (noin 800 euroa)

maalattua puuta/alumiinia
• 3 kpl

Lisäksi:
• Karmiruuveja
• Säätökapuloita
• Laajenevaa saumanauhaa
• Saumataustanauhaa
• Silikonia

ULKO-OVI (Noin 1000 euroa)

maalattua puuta/alumiinia
• 1 sivuovellinen pääovi

Lisäksi:
• Karmiruuveja
• Säätökapuloita
• Laajenevaa saumanauhaa
• Saumataustanauhaa
• Silikonia

TAKAOVI (noin 2000 euroa)

maalattua puuta/alumiinia
• 3 kpl

Lisäksi:
• Karmiruuveja
• Säätökapuloita
• Laajenevaa saumanauhaa
• Saumataustanauhaa
• Silikonia

Tutustu kaikkiin osaprojekteihin, joiden teemana on "60 m2 lisärakennusta 39 000 eurolla":

Alla voit siirtyä yksittäisiin osaprojekteihin ja tutustua koko toteuttamaamme rakennusprosessiin.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Laajennus