Edullisin tapa lämmittää koti

Lämpiääkö kotisi öljyllä? Se on edelleen erittäin yleinen lämmitysratkaisu. Ehkä kannattaa kuitenkin harkita myös edullisempia ratkaisuja.

Talon lämmitys

Talon lämmitys muodostaa yleensä merkittävän osan kotitalouden budjetista.

Lämmittäminen maksaa paljon, mutta tavallisen kotitalouden siihen kuluttama rahamäärä voi vaihdella suuresti.

Eri lämmönlähteiden hinnat kun vaihtelevat paljon ja jopa samojen lämmönlähteiden hinnat voivat vaihdella suuresti.

Sähköpatterit, jotka tuottavat niin kutsuttua yksi yhteen -lämpöä (kulutettu 1 kWh antaa 1 kWh lämpöenergiaa), ovat kallein lämmitystapa, kun taas esimerkiksi lämpöpumput, jotka hyödyntävät ulkoilmaa tai lämpöä maaperästä tai lähellä olevasta vedestä lämmön tuottamiseen, ovat halvempi tapa lämmittää taloa.

Asunnon pitäminen lämpimänä vaihtelee kustannuksiltaan myös sen mukaan, millaisessa asunnossa asut ja kuinka hyvin kotisi on eristetty.

Voit säästää paljon rahaa lämmittäessä, kun talo on hyvin eristetty. Lue lisää eristämisestä täältä.

Lisäksi talon käyttö vaikuttaa lämmityskustannuksiin. Lämpötilaa voisi olla houkuttelevaa laskea rahan säästämiseksi, mutta liian alhainen lämpö voi johtaa muihin ongelmiin, kuten homekasvustoon.

Onneksi voit tehdä monia muitakin asioita säästääksesi energiaa ja rahaa. Katso lisää täältä: Säästä energiaa kotonasi

Mikä lämmönlähde kannattaa valita?

Emme voi antaa yksiselitteistä vastausta siihen, mikä lämmönlähde kannattaa valita. Se riippuu muun muassa asuinpaikastasi ja asunnostasi.

Energiaremontti voi olla suuri investointi, joten sinun on tehtävä harkittu päätös ennen lämmönlähteen vaihtamista.

Voit saada paljon apua ja neuvoja energianeuvojalta ennen vaihtoehtoisen lämmönlähteen valintaa.

Edullisin lämmitystapa

Jos käytät vain sähköpattereita, muita lämmönlähteitä kannattaa harkita. Sähkön hinta heilahtelee, ja se voi olla ajoittain kovin kallista. Esimerkiksi ilma-ilmalämpöpumppu on edullisempi vaihtoehto, mutta se vaatii tietenkin investoinnin ennen käyttöönottoa. Tulisija on toinen itsestään selvä vaihtoehto. Lämmityskustannukset voivat olla todella alhaiset, jos sinulla on mahdollisuus hakata itse polttopuuta.

Monet eivät ole vieläkään vaihtaneet öljykattilaansa, vaikka siihen saa valtiolta tukea. Öljylämmitykselle on korkea aika tehdä jotain.

Jos sinulla on keskuslämmitys, harkitse seuraavia lämmityslähteitä:

  • Kaukolämpö
  • Lämpöpumppu
  • Puupelletit
  • Aurinkokeräin
  • Aurinkokenno

Täältä voit lukea lisää eri lämmönlähteistä. Pääset suoraan tekstiin napsauttamalla otsikoita.

Kaukolämpö

Kaukolämmön hinta on noussut energiakriisin seurauksena, mutta se on erittäin toimintavarma lämmitysmuoto. Lisäksi on eduksi, että sinä kuluttajana et joudu huolehtimaan lämmönlähteestäsi.

Vaikka kaukolämpöverkkoa laajennetaan jatkuvasti, vain pienellä osalla kiinteistöjen omistajista on mahdollisuus liittyä käyttämään kaukolämpöä. Liittyminen edellyttää myös vesikiertoista lämmitystä.

Jos sinulla on jo kaukolämpöliitäntä, eikä lämmönlähdettä ole mahdollista vaihtaa, voit säästää sähkölaskussasi, jos vaihdat kiertovesipumpun uuteen ja moderniin versioon.

LUE LISÄÄ: Näin kiertovesipumppu toimii

Lämpöpumppu

Ilma-ilmalämpöpumppu tuottaa edullista lämpöä, mutta se yksin ei riitä talon lämmittämiseen. Ilma-ilmalämpöpumppu sopii parhaiten esimerkiksi kesämökille tai pieneen asuntoon. Toisin kuin muut lämpöpumput, jotka lämmittävät vettä vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään, ilma-ilmapumppu syöttää sisälle vain kuumaa ilmaa. Siksi sillä ei voi lämmittää käyttövettä.

Vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään sopivia lämpöpumppuja on kahta eri tyyppiä. Toinen on ilma-vesilämpöpumppu, joka ottaa energiaa talon ulkopuolella olevasta ilmasta. Se on yleisin lämpöpumpputyyppi ja vaatii myös vähiten toimenpiteitä sekä siten pienemmän investoinnin kuin maalämpöpumppu.

Maalämpöpumppu ottaa energiaa joko talon ympärillä olevasta maasta tai tontin alla olevasta kalliosta, ja samalla periaatteella toimiva vesilämpöpumppu ottaa energiaa vesistöstä. Ne ovat tehokkaimpia lämpöpumppuja mutta myös sellaisia, jotka vaativat eniten toimenpiteitä asentaessa ja siten myös suurimman investoinnin.

Lue lisää maalämmöstä tästä artikkelista: [Maalämpöjärjestelmän toiminta] (https://teeitse.com/saasta-energiaa/lammitys/miten-maalampojarjestelma-toimii)

Erityisesti lattialämmitys on erityisen tehokas yhdessä lämpöpumpun kanssa. Tämä johtuu siitä, että lämpöpumpun hyötysuhde kasvaa, kun veden tulolämpötila on alhainen.

Lämpöpumppu vaatii hyvin eristetyn talon, joten vanhoissa taloissa [lisäeristys] on usein tarpeen.

Voit lukea lisää lämpöpumpuista suosituimmista artikkeleistamme täältä:
10 hyvää neuvoa lämpöpumpun sijoittamiseen
[Näin vältät lämpöpumpun melun] (https://teeitse.com/saasta-energiaa/lammitys/lampopumppu/nain-hiljennat-meluavan-ilmalampopumpun)
[Lämpöpumpun suoja: näin teet sen itse] (https://teeitse.com/saasta-energiaa/lammitys/lampopumppu/lampopumpun-suoja-rakenna-suojus-lampopumpulle)

Puupelletit

Puupellettikattila hyödyntää tehokkaasti puristettujen puupellettien energian. Puupelletit vaativat hieman vaivaa, ja niiden säilyttämiseen on oltava tilaa. Suosittelemme satsaamaan tehokkaaseen laitteistoon, jos aiot kuitenkin investoida uuteen puupellettikattilaan.

Aurinkokeräin

Aurinkolämpöjärjestelmä lämmittää vettä aurinkoenergialla. Sekä suihkuun, vesihanaan että vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään voi saada lämmintä vettä aurinkokeräimillä.

Aurinkokenno

Aurinkopaneelit ovat yhä tehokkaampia. Aurinkoisina päivinä tuotetun sähkön varastoiminen myöhempää käyttöä varten on kuitenkin edelleen haasteellista. Siksi aurinkokennot toimivat pääasiassa täydentävänä energianlähteenä.

Lisää samasta aiheesta Lämmitys