Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Edullisin tapa lämmittää koti

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lämpiääkö kotisi öljyllä? Se on edelleen erittäin yleinen lämmitysratkaisu. Ehkä kannattaa kuitenkin harkita myös edullisempia ratkaisuja.

Lämmitys haukkaa leijonanosan asumiskustannuksista. Ilmaista se ei ole koskaan, mutta oletko miettinyt, olisiko kotiasi mahdollista lämmittää nykyistä edullisemmin? Monessa kodissa on siirrytty esimerkiksi öljystä kaasulämpöön, mutta kumpikaan näistä ei välttämättä ole edullisin tai fiksuin lämmitysmuoto.

Tässä on viisi vaihtoehtoista tapaa lämmittää koti:

Kaukolämpö

Kaukolämpö tulee putkia myöten paikallisesta lämpövoimalasta. Se ei vaadi käyttäjältä huolto- tai ylläpitotoimia, mutta edellytyksenä siis on, että paikkakunnalta löytyy lämpövoimala. Jos asuinalueelle tuodaan kaukolämpö, kiinteistöt yleensä velvoitetaan liittymään lämpöverkkoon.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölasku on suunnilleen 1 320 euron luokkaa.

Lämpöpumppu

Tarjolla on sekä ilmapumppuja että ilma-vesipumppuja. Jälkimmäiset ovat tehokkaimpia, ja niihin liittyy yleensä lattialämmitys. Ilmalämpöpumput toimivat sähköllä, mutta niiden tehokkuuden vuoksi niitä kannattaa suosia. Ne edelyyttävät hyvää eristystä, ja vanhemmat talot onkin syytä lisäeristää.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölasku on suunnilleen 1 240 euron luokkaa.

Puupelletit

Pellettikattila hyödyntää puristetusta puupölystä tehtyjen pellettien energian erittäin tehokkaasti. Kattola vaatii jonkin verran huolto- ja ylläpitotoimia, ja lisäksi talosta pitää löytyä varastotilaa pelleteille. Jos olet päättänyt investoida pellettikattilaan, hanki saman tien markkinoiden tehokkain malli.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölasku on suunnilleen 1 180 euron luokkaa.

Aurinkolämpö

Soveltuu edelleen parhaiten lähinnä veden lämmittämiseen. Aurinkokennoja kehitetään jatkuvasti entistä tehokkaammiksi, mutta tavat säilyttää aurinkoisina päivinä kerätty energia pilvisten päivien varalle ovat yhä melkolailla lapsenkengissään. Aurinkolämpö on toistaiseksi siis etenkin talviaikaa ajatellen lähinnä täydentävä lämmitysmuoto.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölaskun suuruus riippuu siitä, mikä on talon pääasiallinen lemmitystapa aurinkolämmön lisäksi.

Maalämpö

Kun asennat maan poveen metrikaupalla letkua, saat erittäin edullista lämpöä. Ainoana miinuksena on laitteiston ja sen asentamisen hinta, joka kipuaa helposti yli kymmenentuhannen euron. Lisäksi edellytyksenä on, että talo on hyvin eristetty ja kaava sallii maalämpöputkien asentamisen.

Jos 150 neliömetrin kokoisen omakotitalon lämmittämiseen menee vuodessa noin 16 500 kWh, lämpölasku on suunnilleen 1 200 euron luokkaa.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin