Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin hiljennät meluavan ilmalämpöpumpun

Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Ilmalämpöpumppua ei saa asentaa itse, mutta sen paikka kannattaa suunnitella huolellisesti. Muuten ilmalämpöpumppu voi viedä yöunet ja saada naapurit raivon valtaan. Pahimmassa tapauksessa ilmalämpöpumppu pitää irrottaa ja siirtää toiseen paikkaan.

Ilmalämpöpumpun asentaminen oikeaan paikkaan talossa

Tärkeintä on sijoittaa ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö oikein. Lue asennusperiaatteet ennen kuin päätät ulkoyksikön paikan.

Lämpöpumpun ulkoyksikkö voi pitää kovaa ääntä. Se koskee sekä ilmalämpöpumppuja että ilmavesi- lämpöpumppuja.

Lämpöpumpun melutaso riippuu tietysti laitteen koosta mutta yleensä myös pumpun hinnasta. Halvimmat lämpöpumput pitävät yleensä pahinta ääntä.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön äänenvoimakkuus on kovimmillaan 72 desibeliä, mikä vastaa vilkkaan tien melutasoa. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön melutaso voi olla sitäkin kovempi, ellei laitetta kiinnitetä tarpeeksi tukevasti ja sopivalle alustalle.

Ulkoyksikön sijoittaminen on periaatteessa yksinkertaista: se pitää asentaa kovalle ja tukevalle pohjalle. Huonoin mahdollinen alusta on puuterassi, jonka alla on paljon tyhjää tilaa. Silloin ääni pääsee kiertämään ja kaikumaan vapaasti rakenteiden alla.

LUE LISÄÄ: Lämpöpumpun suoja: Näin teet sen itse

Naapurisopu vaarassa

Ulkoyksikön asennuspaikan valinnassa pitää ajatella oman talon huonejärjestystä ja naapureita. Lämpöpumppua ei kannata asentaa oman makuuhuoneen ikkunan alle, mutta ei myöskään naapurin harmiksi. Pumpun asennuspaikan valinnassa kannattaa käyttää apuna melutason suunnittelurajoja ja tietoa siitä, kuinka pahalta melu kuulostaa.

Ulkoyksikköä ei ole pakko sijoittaa samalle seinälle sisäyksikön kanssa. Useimpien ilmalämpöpumppujen sisä- ja ulkoyksiköt voi sijoittaa 20 metrin päähän toisistaan, jotkut sitäkin kauemmas.

Ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaa suosia hiljaisia malleja ja sijoittaa ulkoyksikkö paikkaan, jossa sen äänestä on kaikkein vähiten haittaa.

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten valitset hiljaisen ilmalämpöpumpun. Annamme myös 10 hyvää vinkkiä, joilla sijoitat ulkoyksikön siten, ettei sen melusta ole haittaa.

Ilmalämpöpumpun selostuskuva

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

MELUN OHJEARVOT

Ilmalämpöpumpun melutason ohjearvot taulukko

Ulko- ja sisätilojen melutason suunnittelussa noudatetaan ohjearvoja, jotta melusta ei aiheutuisi haittaa terveydelle. Suomen meluarvot vastaavat Maailman Terveysjärjestön WHO:n suositusarvoja, jotka ovat 53 desibeliä päivällä ja 45 desibeliä yöllä. Joissakin maissa sovelletaan tiukempia ohjearvoja, sillä jo 35 desibelin melu voi häiritä nukkumista.

TÄTÄ DESIBELIT TARKOITTAVAT

Ilmalämpöpumppu desibeli taulukko

Desibeli (dB) on mittayksikkö, jota käytetään äänenvoimakkuuden vertailuun. Desibeliasteikko on logaritminen, mikä tarkoittaa, että muutaman desibelin ero on valtava. 60 desibelin voimakkuudella ääntävä lämpöpumppu on kymmenen kertaa kovaäänisempi kuin 50 desibelin pumppu.

Näin löydät hiljaisen mallin

Helpoin tapa rajoittaa lämpöpumpun melua on ostaa mahdollisimman hiljainen malli. Ulkoyksikön melutaso kerrotaan koneen energiatodistuksessa. Opetamme, miten tulkitset merkintöjä. Merkinnät kertovat myös sisäyksikön melutason ja sen, kuinka paljon sähköä pumppu kuluttaa lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen.

Äänisymbolilla ja talon kuvalla merkityt kohdat kertovat, kuinka kovaa ääntä ilmalämpöpumppu pitää. Pienetkin erot ovat merkittäviä, sillä desibeliasteikko on logaritminen.

Hiljaisen ilmalämpöpumpun löytäminen

Kirjaudu tai hanki pääsy to see the drawing

10 HYVÄÄ NEUVOA ULKOYKSIKÖN PAIKAN VALINTAAN

■ Sijoita ulkoyksikkö kauas makuuhuoneen ja olohuoneen ikkunoista ja terassin ovesta. Neuvo koskee sekä omaa että naapurisi taloa.

■ Asenna ulkoyksikkö kauas naapurista. Ellei se ole mahdollista, voit pystyttää väliin aidan, pensaan tai suojaseinän.

■ Älä sijoita ulkoyksikköä puuterassin tapaisen kevyen rakenteen päälle, sillä se lisää melua ja tärinää.

■ Pidä huoli, että ulkoyksikön ja naapurin välillä on jotain pehmeää. Nurmikko vaimentaa melua tehokkaasti esimerkiksi pihalaattoihin verrattuna.

■ Jos voit, sijoita ulkoyksikkö vajan tai muun ulkorakennuksen suuntaan.

■ Asenna ulkoyksikkö maata vaste, jos mahdollista. Maa vaimentaa koneen tärinää tehokkaasti.

■ Asenna ulkoyksikön nurkkiin kumitassut. Nekin vaimentavat koneen tärinää.

■ Pystytä suojaseinä. Se voi vaimentaa pumpun ääntä 5–10 desibeliä.

■ Sijoita ulkoyksikkö talon suuntaisesti. Se ei vaimenna lämpöpumpun ääntä, mutta suurin osa melusta pysyy omalla tontilla.

■ Varmista, ettei ulkoyksikkö ole kiinni seinässä. Koneen ja seinän välissä pitää olla jonkin verran tilaa.

Luo Profiili

purchase.course_name_message

Luo Profiili
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin