Tärkeintä on sijoittaa ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö oikein. Lue asennusperiaatteet ennen kuin päätät ulkoyksikön paikan.

Tärkeintä on sijoittaa ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö oikein. Lue asennusperiaatteet ennen kuin päätät ulkoyksikön paikan.

Lämpöpumpun ulkoyksikkö voi pitää kovaa ääntä. Se koskee sekä ilmalämpöpumppuja että ilmavesi- lämpöpumppuja.

Lämpöpumpun melutaso riippuu tietysti laitteen koosta mutta yleensä myös pumpun hinnasta. Halvimmat lämpöpumput pitävät yleensä pahinta ääntä. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön äänenvoimakkuus on kovimmillaan 72 desibeliä, mikä vastaa vilkkaan tien melutasoa. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön melutaso voi olla sitäkin kovempi, ellei laitetta kiinnitetä tarpeeksi tukevasti ja sopivalle alustalle.

Ulkoyksikön sijoittaminen on periaatteessa yksinkertaista: se pitää asentaa kovalle ja tukevalle pohjalle. Huonoin mahdollinen alusta on puuterassi, jonka alla on paljon tyhjää tilaa. Silloin ääni pääsee kiertämään ja kaikumaan vapaasti rakenteiden alla.

LUE LISÄÄ: Lämpöpumpun suoja: Näin teet sen itse

Naapurisopu vaarassa

Ulkoyksikön asennuspaikan valinnassa pitää ajatella oman talon huonejärjestystä ja naapureita. Lämpöpumppua ei kannata asentaa oman makuuhuoneen ikkunan alle, mutta ei myöskään naapurin harmiksi. Pumpun asennuspaikan valinnassa kannattaa käyttää apuna melutason suunnittelurajoja ja tietoa siitä, kuinka pahalta melu kuulostaa.

Ulkoyksikköä ei ole pakko sijoittaa samalle seinälle sisäyksikön kanssa. Useimpien ilmalämpöpumppujen sisä- ja ulkoyksiköt voi sijoittaa 20 metrin päähän toisistaan, jotkut sitäkin kauemmas.

Ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaa suosia hiljaisia malleja ja sijoittaa ulkoyksikkö paikkaan, jossa sen äänestä on kaikkein vähiten haittaa.

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten valitset hiljaisen ilmalämpöpumpun. Annamme myös 10 hyvää vinkkiä, joilla sijoitat ulkoyksikön siten, ettei sen melusta ole haittaa.