Näin hiljennät meluavan ilmalämpöpumpun

Jos harkitset lämpöpumpun ostamista, lue ensin siitä täältä. Jos harkitset lämpöpumpun ostamista, lue lisää täältä. Kerromme, miten löydät hiljaisen mallin ja miten sijoitat sen niin, että laite häiritsee mahdollisimman vähän.

Lämpöpumpun ulkoyksikkö voi pitää kovaa ääntä. Se koskee sekä ilmalämpöpumppuja että ilmavesi- lämpöpumppuja.

Lämpöpumpun melutaso riippuu tietysti laitteen koosta mutta yleensä myös pumpun hinnasta. Halvimmat lämpöpumput pitävät yleensä pahinta ääntä.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön äänenvoimakkuus on kovimmillaan 72 desibeliä, mikä vastaa vilkkaan tien melutasoa. Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön melutaso voi olla sitäkin kovempi, ellei laitetta kiinnitetä tarpeeksi tukevasti ja sopivalle alustalle.

Ulkoyksikön sijoittaminen on periaatteessa yksinkertaista: se pitää asentaa kovalle ja tukevalle pohjalle. Huonoin mahdollinen alusta on puuterassi, jonka alla on paljon tyhjää tilaa. Silloin ääni pääsee kiertämään ja kaikumaan vapaasti rakenteiden alla.

LUE LISÄÄ: Lämpöpumpun suoja: Näin teet sen itse

Naapurisopu vaarassa

Ulkoyksikön asennuspaikan valinnassa pitää ajatella oman talon huonejärjestystä ja naapureita. Lämpöpumppua ei kannata asentaa oman makuuhuoneen ikkunan alle, mutta ei myöskään naapurin harmiksi. Pumpun asennuspaikan valinnassa kannattaa käyttää apuna melutason suunnittelurajoja ja tietoa siitä, kuinka pahalta melu kuulostaa.

Ulkoyksikköä ei ole pakko sijoittaa samalle seinälle sisäyksikön kanssa. Useimpien ilmalämpöpumppujen sisä- ja ulkoyksiköt voi sijoittaa 20 metrin päähän toisistaan, jotkut sitäkin kauemmas.

Ilmalämpöpumpun valinnassa kannattaa suosia hiljaisia malleja ja sijoittaa ulkoyksikkö paikkaan, jossa sen äänestä on kaikkein vähiten haittaa.

Näissä tee se itse -ohjeissa kerrotaan, miten valitset hiljaisen ilmalämpöpumpun. Annamme myös 10 hyvää vinkkiä, joilla sijoitat ulkoyksikön siten, ettei sen melusta ole haittaa.

Melun ohjearvot

Ulko- ja sisätilojen melutason suunnittelussa noudatetaan ohjearvoja, jotta melusta ei aiheutuisi haittaa terveydelle. Suomen meluarvot vastaavat Maailman Terveysjärjestön WHO:n suositusarvoja, jotka ovat 53 desibeliä päivällä ja 45 desibeliä yöllä. Joissakin maissa sovelletaan tiukempia ohjearvoja, sillä jo 35 desibelin melu voi häiritä nukkumista.

Tätä desibelit tarkoittavat

Desibeli (dB) on mittayksikkö, jota käytetään äänenvoimakkuuden vertailuun. Desibeliasteikko on logaritminen, mikä tarkoittaa, että muutaman desibelin ero on valtava. 60 desibelin voimakkuudella ääntävä lämpöpumppu on kymmenen kertaa kovaäänisempi kuin 50 desibelin pumppu.

Näin löydät hiljaisen mallin

Helpoin tapa rajoittaa lämpöpumpun melua on ostaa mahdollisimman hiljainen malli. Ulkoyksikön melutaso kerrotaan koneen energiatodistuksessa. Opetamme, miten tulkitset merkintöjä. Merkinnät kertovat myös sisäyksikön melutason ja sen, kuinka paljon sähköä pumppu kuluttaa lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen.

Äänisymbolilla ja talon kuvalla merkityt kohdat kertovat, kuinka kovaa ääntä ilmalämpöpumppu pitää. Pienetkin erot ovat merkittäviä, sillä desibeliasteikko on logaritminen.

Näin löydät hiljaisen mallin

10 HYVÄÄ NEUVOA ULKOYKSIKÖN PAIKAN VALINTAAN

  1. Sijoita ulkoyksikkö kauas makuuhuoneen ja olohuoneen ikkunoista ja terassin ovesta. Neuvo koskee sekä omaa että naapurisi taloa.
  2. Asenna ulkoyksikkö kauas naapurista. Ellei se ole mahdollista, voit pystyttää väliin aidan, pensaan tai suojaseinän.
  3. Älä sijoita ulkoyksikköä puuterassin tapaisen kevyen rakenteen päälle, sillä se lisää melua ja tärinää.
  4. Pidä huoli, että ulkoyksikön ja naapurin välillä on jotain pehmeää. Nurmikko vaimentaa melua tehokkaasti esimerkiksi pihalaattoihin verrattuna.
  5. Jos voit, sijoita ulkoyksikkö vajan tai muun ulkorakennuksen suuntaan.
  6. Asenna ulkoyksikkö maata vaste, jos mahdollista. Maa vaimentaa koneen tärinää tehokkaasti.
  7. Asenna ulkoyksikön nurkkiin kumitassut. Nekin vaimentavat koneen tärinää.
  8. Pystytä suojaseinä. Se voi vaimentaa pumpun ääntä 5–10 desibeliä.
  9. Sijoita ulkoyksikkö talon suuntaisesti. Se ei vaimenna lämpöpumpun ääntä, mutta suurin osa melusta pysyy omalla tontilla.
  10. Varmista, ettei ulkoyksikkö ole kiinni seinässä. Koneen ja seinän välissä pitää olla jonkin verran tilaa.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Lämpöpumppu