Vaihda ikkunat, lisäeristä, asenna uusi ulko-ovi ja lämpöpumppu jne. Talon energiankulutusta voi vähentää monella tavalla ja näin parantaa talon energialuokitusta.

Vaihda ikkunat, lisäeristä, asenna uusi ulko-ovi ja lämpöpumppu jne. Talon energiankulutusta voi vähentää monella tavalla ja näin parantaa talon energialuokitusta.

Mikä on energiatodistus?

Energialuokka on tuttu käsite mm. kodinkoneista, televisioista ja autoista. Kun haet rakennuslupaa uudelle talolle tai myyt tai vuokraat vuoden 1980 jälkeen rakennetun pientalon (1.7.2017 alkaen myös tätä vanhemman pientalon) tarvitset energiatodistuksen.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen ja sen myöntää pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Voit toki teettää todistuksen, vaikka et olisi myymässä tai vuokraamassa taloasi. Uudisrakennusten todistukset maksavat noin 150–350 €, vanhempien pientalojen noin 500–700 €. Todistus on voimassa kymmenen vuotta sen antopäivästä.

Todistuksen hankkiminen kannattaa, sillä näin saa ammattilaisen arvion siitä, miten paljon talo kuluttaa energiaa ja mitä kulutuksen vähentäminen vaatii. Energiatodistus sisältää myös säästösuosituksia, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa.

Toimitus suosittelee: Säästä paljon rahaa hyvällä eristyksellä

Energialuokat

Talo luokitellaan A–G -energiankulutusluokkaan sen kokonaisenergiankulutuksen (ns. E-luku) mukaan. E-luku on energiamuotojen kertoimilla painotettu rakennuksen vuotuinen ostoenergiankulutus laskettuna rakennuksen lämmitettyä nettoalaa kohden (kWh/m2, a). Energiamuotojen kertoimet ovat sähkölle 1,7, kaukolämmölle 0,7, kaukojäähdytykselle 0,4, fossiilisille polttoaineille 1,0 ja rakennuksessa käytettäville uusiutuville polttoaineille 0,5.

E-lukua tarvitaan rakennuslupaa ja lakisääteistä energiatodistusta varten ja se normitetaan eteläisimmän Suomen olosuhteisiin. A-luokka on energiatehokkain ja G-luokka energiasyöpöin. Luokitteluasteikko on erilainen riippuen rakennuksen tyypistä.

LUE LISÄÄ: Ilmansulkupaperi: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

Matalaenergia- ja passiivitalot

Energiakulutusta pyritään kaikin tavoin vähentämään ja uusien talojen energiantarve pienenee. Monet talotehtaat markkinoivat matalaenergiataloja ja passiivienergiatalot yleistyvät. Uusien matalaenergiarakennusten laskennallinen lämpöhäviö saisi olla enintään 85 prosenttia rakennukselle määritetystä vertailulämpöhäviöstä. Passiivitalon lämmitykseen käytetty energia on noin neljännes tavanomaisen pientalon energiantarpeesta (Keski-Suomessa noin 25 kWh/m2/v).

Näin luet artikkelia

Ohessa 6 Keski-Suomen korkeudelle sijoittuvaa eri energialuokan pientalomallia esimerkiksi siitä, mitä kunkin talon nostaminen energialuokkaa ylemmäksi vaatii.

Osa tarvittavista toimista on hyvin yksinkertaisia ja itse toteutettavissa, toiset taas vaativat asiantuntijan palkkaamista. Voit itse esim. vaihtaa rikkoutuneen lämpölasin uuteen energiansäästölasiin, laskea huonelämpötilaa asteella, lyhentää suihkuaikaa, vaihtaa lamput led-lamppuihin yms. Itse tehden voi säästää paljon rahaa.

Lataa koko artikkeli, niin saat hyvän käsityksen siitä, kuinka voit nostaa oman kotisi energialuokkaa.