Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nosta talon energialuokkaa

Tulosta Tallenna artikkeli

Energialuokka kertoo, kuinka paljon energiaa talosi kuluttaa vuodessa. Oheiset esimerkit näyttävät, mitä kulutuksen vähentäminen ja luokituksen nosto vaatii. Voit myös teettää energiatodistuksen, jolloin saat selville, miten voit nostaa talosi energiatehokkuutta. Se merkitsee myös taloudellista säästöä.

Mikä on energiatodistus?

Energialuokka on tuttu käsite mm. kodinkoneista, televisioista ja autoista. Kun haet rakennuslupaa uudelle talolle tai myyt tai vuokraat vuoden 1980 jälkeen rakennetun pientalon (1.7.2017 alkaen myös tätä vanhemman pientalon) tarvitset energiatodistuksen.

LUE LISÄÄ: Infrapunalämpömittari - mittaa lämpötilat kaikilta pinnoilta

Energiatodistus on työkalu rakennusten energiatehokkuuden vertailuun ja parantamiseen ja sen myöntää pätevöitynyt energiatodistuksen laatija. Voit toki teettää todistuksen, vaikka et olisi myymässä tai vuokraamassa taloasi. Uudisrakennusten todistukset maksavat noin 150–350 €, vanhempien pientalojen noin 500–700 €. Todistus on voimassa kymmenen vuotta sen antopäivästä.

Todistuksen hankkiminen kannattaa, sillä näin saa ammattilaisen arvion siitä, miten paljon talo kuluttaa energiaa ja mitä kulutuksen vähentäminen vaatii. Energiatodistus sisältää myös säästösuosituksia, joiden avulla rakennuksen energiatehokkuutta voi parantaa.

Toimitus suosittelee: Säästä paljon rahaa hyvällä eristyksellä

Energialuokat

Talo luokitellaan A–G -energiankulutusluokkaan sen kokonaisenergiankulutuksen (ns. E-luku) mukaan. E-luku on energiamuotojen kertoimilla painotettu rakennuksen vuotuinen ostoenergiankulutus laskettuna rakennuksen lämmitettyä nettoalaa kohden (kWh/m2, a). Energiamuotojen kertoimet ovat sähkölle 1,7, kaukolämmölle 0,7, kaukojäähdytykselle 0,4, fossiilisille polttoaineille 1,0 ja rakennuksessa käytettäville uusiutuville polttoaineille 0,5.

E-lukua tarvitaan rakennuslupaa ja lakisääteistä energiatodistusta varten ja se normitetaan eteläisimmän Suomen olosuhteisiin. A-luokka on energiatehokkain ja G-luokka energiasyöpöin. Luokitteluasteikko on erilainen riippuen rakennuksen tyypistä.

LUE LISÄÄ: Ilmansulkupaperi: Tuulensuojalevy lisää eristystehoa 10 %

Matalaenergia- ja passiivitalot

Energiakulutusta pyritään kaikin tavoin vähentämään ja uusien talojen energiantarve pienenee. Monet talotehtaat markkinoivat matalaenergiataloja ja passiivienergiatalot yleistyvät. Uusien matalaenergiarakennusten laskennallinen lämpöhäviö saisi olla enintään 85 prosenttia rakennukselle määritetystä vertailulämpöhäviöstä. Passiivitalon lämmitykseen käytetty energia on noin neljännes tavanomaisen pientalon energiantarpeesta (Keski-Suomessa noin 25 kWh/m2/v).

Näin luet artikkelia

Ohessa 6 Keski-Suomen korkeudelle sijoittuvaa eri energialuokan pientalomallia esimerkiksi siitä, mitä kunkin talon nostaminen energialuokkaa ylemmäksi vaatii.

Osa tarvittavista toimista on hyvin yksinkertaisia ja itse toteutettavissa, toiset taas vaativat asiantuntijan palkkaamista. Voit itse esim. vaihtaa rikkoutuneen lämpölasin uuteen energiansäästölasiin, laskea huonelämpötilaa asteella, lyhentää suihkuaikaa, vaihtaa lamput led-lamppuihin yms. Itse tehden voi säästää paljon rahaa.

Lataa koko artikkeli, niin saat hyvän käsityksen siitä, kuinka voit nostaa oman kotisi energialuokkaa.

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli (tilaus): Nosta talon energialuokkaa
Kokonaishinta: 19 €
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 €.
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin