Näin kiertovesipumppu toimii

Kiertovesipumppu on kuin talon lämmitysjärjestelmän sydän: se pumppaa uskollisesti lämmintä vettä pattereihin päivästä ja vuodesta toiseen. Siksi siihen kannattaa.

Mikä kiertovesipumppu on?

Kiertovesipumppu jakelee lämmintä vettä kaikkiin talon pattereihin. Olipa talon lämmitystapa öljy tai kaukolämpö, järjestelmän sydän on kiertovesipumppu. Se toimii ihmissydämen tavoin jatkuvasti ilman, että sitä tulee edes ajatelleeksi – ympäri vuorokauden ja kaikkina vuodenaikoina. Se pumppaa 8760 tuntia vuodessa.

Useimmissa asunnoissa on yksi tai kaksi kiertovesipumppua – toinen lämmitystä ja toinen käyttövettä varten:

  • Käyttöveden kiertovesipumppu pumppaa lämmintä vettä hanoihin.
  • Lämmitysveden kiertovesipumppu kuljettaa vettä pattereissa ja lattialämmityksessä.
  1. Pumpun etuosassa oleva näyttö helpottaa manuaalista käyttöä. Sille tosin ei usein tule tarvetta, sillä nykyaikainen kiertovesipumppu säätää pumppaustehon automaattisesti. Valaistulta LED-näytöltä voi seurata pumpun energiankulutusta. ALPHA2:n kulutus on vain 5 watin luokkaa.
  2. Nykyaikaisten pumppujen kehittynyt elektroniikka analysoi jatkuvasti järjestelmää ja säätää sen tehoa tarpeen mukaan. Kun kytket patterin pois päältä, vanha pumppu yrittää entistä kovemmin pumpata samaa vesimäärää putkistoon. Nykyaikainen pumppu sen sijaan tunnistaa eron ja laskee pumppaustehoaan tarvittavalle tasolle.
  3. Keraamiset laakerit huolehtivat siitä, että moottori ja pumppu käyvät mahdollisimman pienellä vastuksella ja hiljaisesti. Lämmitysjärjestelmästä vesi palaa ytimen läpi ja jäähdyttää moottoria ja voitelee laakereita. Pumppu onkin aina asennettava akseli vaakasuoraan, jotta jäähdytys ja voitelu toimisivat.
  4. Valurautaisen rungon sisällä ovat pumppu ja moottori. Uusi tekniikka on pienentänyt näitä kahta osaa huomattavasti, mutta koska liitäntäpisteiden välinen etäisyys on vakio, uudet energiatehokkaammat mallit on tehty vanhojen pumppujen mittojen mukaan.
  5. Keskellä olevat magneettiytimet pyörittävät moottoria, kun sen ympärillä olevat sähkömagneetit aktivoituvat. Nykyaikaisten pumppujen pieni energiankulutus on osittain juuri niiden vähävirtaisen moottorityypin ansiota. Toinen syy on, että moottorin nopeus vaihtelee kulloisenkin tarpeen mukaan.
  6. Pienet komposiittisiivet kauhovat vettä pumpusta kiertämään lämmitysputkistossa. Mitä nopeammin siivet pyörivät, sitä suurempi pumpun syöttöpaine on.
  7. Ruostumattomasta teräksestä valmistettu suojavaippa estää vettä pääsemästä sähkökytkentöihin.
  8. Virtaliitäntä on yksinkertainen. Jos tilassa on maadoitettu pistorasia, voit kytkeä uuden pumpun siihen itse.
  9. Syöttöputki, jota pitkin lämmitysjärjestelmässä lämmitetty vesi syötetään pumppuun.

Vaihda vanha kiertovesipumppu ja säästä rahaa

Jos haluat pienentää sähkölaskuasi, harkitse kiertovesipumpun vaihtamista. Voit säästää jopa sata euroa vuodessa vaihtamalla kiertovesipumppusi uuteen. Uusia automaattipumppuja sanotaan hyvästä syystä myös säästöpumpuiksi.

Vanhoissa kiertovesipumpuissa on yleensä kolme asetusta: talvi, kevät/syksy ja kesä. Käsi sydämelle: Muutatko pumpun asetusta neljä kertaa vuodessa? Useimmissa kodeissa kiertovesipumppu toimii sillä asetuksella, joka siihen asennusvaiheessa asetettiin eli täysillä kierroksilla, vaikka tarvetta olisi vain kylminä talvikuukausina

Nykyaikainen kiertovesipumppu on säästöpumppu

Nykyaikainen kiertovesipumppu on lämmitysjärjestelmän sydän mutta myös sen aivot. Älykäs kiertoprosessi tunnistaa lämmitystarpeen ja laskee tarvittavan paineen. Jos lämmityskattilaan on asetettu yöksi matalampi lämpö, pumppu toimii tällöin pienimmällä teholla. Uudella kiertovesipumpulla lämpötila pysyy helpommin sopivana.

Vaihda kiertovesipumppu itse

Kiertovesipumpun voi vaihtaa itse, eikä työ vie kuin pari tuntia. Välineiksi tarvitset parit putkipihdit ja tiivistysaineita. Jos pannuhuoneessa on maadoitettu pistorasia, voit yleensä katkaista virran itse.

LUE LISÄÄ: Löydä taloosi edullisin lämmönlähde

Lisää samasta aiheesta Lämmitys