Näin saat äänieristetyn oven

Äänieristetystä seinästä ei ole mitään hyötyä, jos ovi päästää läpi kaikki äänet. Voit ratkaista ongelman tukevista materiaaleista tehdyllä ovella ja tiiviillä saumoilla. Katso, miten se tehdään.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
650 euroa

Johdanto

Oven äänieristämisestä pitää tietää muutama asia. Seinien äänieristyksestä ei ole hyötyä, jos ovi ei sulkeudu tiiviisti. Esittelemme 3 tärkeää yksityiskohtaa, jotka pitävät suurimman osan äänistä ulkona… tai sisällä.

Kolme vaihetta

  1. Äänieristetty ovi ja karmit: Raskas ovi ja karmin tiivistyslistat ovat ensimmäinen askel oven äänieristämisessä.
  2. Karmin saumat: Koko karmin kiertävä elastinen sauma eristää ääntä tehokkaasti ja on välttämätön osa oven äänieristystä. Käytä tarkoitukseen sopivaa saumamassaa.
  3. Saumaa kynnys: Ääni kulkee lattiaa pitkin, joten myös kynnykseen tarvitaan elastinen, ääntä vaimentava sauma.

Ääni pääsee helposti sisään ja ulos

Ääni on kuin vesi ja mahtuu kulkemaan pienimmästäkin reiästä. Ääni kulkee myös erittäin tiiviiden pintojen läpi, joten äänieristäminen on haastavaa.

Vain hieman tavallista ovea vaikeampi

Paksut tai äänieristetyt seinät eivät auta mitään, jos ovi ei eristä ääntä. Onneksi äänieristetyn oven asentaminen ei ole juuri tavallisen oven asentamista vaikeampaa. Useimmat vaiheet ovat samoja. Asentaminen edellyttää vain, että ovi ja karmi eristävät tai vaimentavat ääntä. Loppu on kiinni saumasta.

Sauman pitää olla tiivis

Elastinen kumisauma estää äänen kulkeutumisen karmin ja seinän sekä lattian ja kynnyksen välisestä raosta. Kun saumat ovat kunnossa, ääni pysyy oven takana.

Äänieristetty ovi: Äänieristetty ovi ja karmit

Äänieristetty ovi ja karmit
Raskas ovi ja karmin tiivistyslistat ovat ensimmäinen askel oven äänieristämisessä.

Äänieristetty ovi: Karmin saumat

Karmin saumat
Koko karmin kiertävä elastinen sauma eristää ääntä tehokkaasti ja on välttämätön osa oven äänieristystä. Käytä tarkoitukseen sopivaa saumamassaa.

Äänieristetty ovi: Saumaa kynnys

Saumaa kynnys
Ääni kulkee lattiaa pitkin, joten myös kynnykseen tarvitaan elastinen, ääntä vaimentava sauma.

Ohjeet

01
Osta oikea ovi ja karmi 6 Vaihe

Jotta voisit ostaa oikeanlaisen oven, sinun on ensiksi löydettävä äänieristetty (tai ääntä vaimentava) ovi ja karmi. Karmi on varustettu tiivistelistalla, ja ovi on massiivipuuta ja vaimentaa tämän vuoksi melua merkittävästi. Jos et halua vaihtaa koko karmia, voit ostaa tiivistelistan, joka on tehty tätä tarkoitusta varten. Lisäksi joudut irrottamaan oven peitelistat ja saumaamaan koko karmin ympäri kuten tässä artikkelissa näytämme.

Me aloitamme kokoamalla karmin neljä osaa: kaksi pystykarmikappaletta ja ylä- ja alakappaleet (kynnys).

Äänieristetty ovi: Aseta kappaleet suorakaiteeksi 1

Aseta kappaleet suorakaiteeksi. Aseta saranat lukkorunko (lukon metalliosa) ylöspäin. Aseta sitten ylä- ja alakarminosat niin, että ovi aukeaa haluamaasi suuntaan.

Äänieristetty ovi: Sivele yläkarmiin liimaa 2

Sivele yläkarmiin liimaa. Poraa tätä ennen kolme reikää kuten kuvassa. Käytä 4 mm:n poraa. Ruuvien ja liiman yhdistelmästä syntyy erittäin vahva liitos.

Äänieristetty ovi: Kiinnitä karmin yläosa 3

Kiinnitä karmin yläosa sivukarmiin kuudella lastulevyruuvilla (4 x 60 mm), kolme yläkarmin molempaan päähän.

TÄRKEÄÄ! Pidä osia tiukasti yhdessä, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman tiivis.

Äänieristetty ovi: Poraa sivukarmiin kolme 4 mm:n reikää 4

Poraa sivukarmiin kolme 4 mm:n reikää. Tämä alakarmi on vain 15 mm paksu, joten reiät porataan 5-6 mm:n päähän reunasta.

VINKKI: Poraa sisäpuolelta. Näin puun rispaantuminen jää piiloon.

Äänieristetty ovi: Poista tiivistelistasta vähän 5

Poista tiivistelistasta vähän. Vain sen verran, että se vastaa alakarmin korkeutta (tässä 15 mm). Näin kaksi osaa saadaan koottua tiiviisti yhteen.

Äänieristetty ovi: Esiporaa alakarmiin 6

Esiporaa alakarmiin sivukarmiin tekemiesi reikien läpi. Käytä 2,5 mm:n poraa. Jos et esiporaa reikiä ennen ruuvien kiinnittämistä, puu saattaa haljeta. Muista liima.

02
Karmi vaaka-­ ja pystysuoraan 3 Vaihe

Kun olet asentanut karmin oviaukkoon, saata alakarmi (kynnysosa) vaateriin. Oikaise se laittamalla välikkeet tai kovalevypalat molempiin sivuihin, mutta älä vielä kiilaa karmia keskeltä kynnystä.

Kun säädät sivukarmeja pysty suoraan, muista, että niiden on myötäiltävä myös karmia vasten tukeutuvaa seinää.

Äänieristetty ovi: Tarkista, että alakarmi on vaaterissa 1

Tarkista, että alakarmi on vaaterissa, kun olet asettanut karmin oviaukkoon. Kiilaa kovalevynpaloilla tai välikkeillä sivureunoista.

Äänieristetty ovi: Säädä karmi paikalleen niin 2

Säädä karmi paikalleen niin, että sen molemmin puolin jää yhtä iso rako. Kiinnitä karmi ilmatyynyillä tai puukiiloilla. Aseta kiilat yläkarmin kumpaankin ulkoreunaan niin, että kiilat painavat sivukarmia alas.

Äänieristetty ovi: Oikaise, kunnes saranasivu on pystysuorassa 3

Oikaise, kunnes saranasivu on pystysuorassa. Tarkista myös, että karmi myötäilee seinäpintaa.

03
Kiinnitä saranasivu 3 Vaihe

Karmin asennukseen on olemassa monta vaihtoehtoa. Me valitsimme karmiruuvit, jotka eivät sisään ruuvattaessa vedä karmia mukanaan. Ruuveja tarvitaan neljä joka sivuun, ja ne sijoitetaan tasaisesti koko karmiin. Ruuveille on esiporattava reiät, jotta järeät ruuvit eivät halkaise karmia.

Kiinnitä ensin ylä- ja alaruuvit.

Äänieristetty ovi: Esiporaa karmin 1

Esiporaa karmin saranasivun läpi 6 mm:n poralla. Poraa seinään. Jos seinä on kevytbetonista, käytä 6,5 mm:n poraa, jotta saat ruuveille tilaa.

Äänieristetty ovi: Asenna ruuvit 2

Asenna ruuvit. Aloita ylhäältä ja alhaalta ja aseta 7,5 x 72 mm:n ruuvit reikiin. Tarkista vesivaa’alla, että karmi ei taivu, ennenkuin asennat kaksi keskimmäistä ruuvia.

Äänieristetty ovi: Säädä oven korkeutta 3

Säädä oven korkeutta, kun olet asentanut sen saranoille. Voit säätää ovea saranan alla olevasta ruuvista kiertämällä. Ovi ei saa tietenkään irrota ylhäältä eikä alhaalta.

04
Kiinnitä loppuosa karmista 3 Vaihe

Nyt käytämme ovea (ammattikielellä ovilehteä) karmin säätämiseksi paikalleen. Ylhäällä ja alhaalla on yksinkertaisesti oltava yhtä iso rako, samoin kuin oven ja karmin välissä joka puolella karmia. Ovea oikaistaan ylös ja alaspäin saranan alla olevasta ruuvista. Sivusuuntainen säätö hoituu ilmatyynyillä (tai puukiiloilla).

Äänieristetty ovi: Käytä ovea tarkistamiseen 1

Käytä ovea tarkistamiseen. Oven on osuttava karmiin samanaikaisesti, kun ovi sulkeutuu ylhäältä alas asti.

Äänieristetty ovi: Tarkista lukkosivulta 2

Tarkista lukkosivulta, että oven etäisyys karmiin on sama kaikkialla. Säädä etäisyyttä tarvittaessa täyttämällä ilmatyynyä (tai iskemällä kiilaa syvemmälle sisään).

Äänieristetty ovi: Kiilaa kynnys keskikohdasta 3

Kiilaa kynnys keskikohdasta. Kovalevynpalaset tai pienet välikkeet takaavat, että kynnys ei anna periksi ja narise, kun sille astuu.

05
Saumaa karmin ympäri 2 Vaihe

Nyt päästään äänenvaimentamisen kannalta tärkeään työvaiheeseen: elastisen sauman tekoon koko karmin ympäri. Valitse tuote, jota valmistaja suosittelee ovien ja ikkunoiden ympärillä käytettäväksi, niin se kestää oven liikehdintää.

Sauma jarruttaa tehokkaasti ääntä ja varmistaa samalla, että ääni ei jatka matkaansa kattoa ja lattiaa pitkin. Vaikutus on tehokkain, jos lattia ei jatku yhtenäisenä huoneesta toiseen, vaan se on katkaistu niin, että kynnyksen alla ei ole lattialautoja.

Lopulta puuttuvat enää peitelistat.

Äänieristetty ovi: Työnnä rakoon pohjanauha 1

Työnnä rakoon pohjanauha. Se on työnnettävä 10-12 mm raon sisään mahdollisimman tasaisesti.

Äänieristetty ovi: Pursota rakoon joustavaa saumamassaa 2

Pursota rakoon joustavaa saumamassaa. Leikkaa putkilon suukappale viistoon ja pursota tasaisin liikkein ylhäältä alaspäin. Täytä sauma kokonaan. Silota sauma, jos se on mielestäsi tarpeen.

06
Viimeistele kynnys 3 Vaihe

Jos melua halutaan tosissaan vaimentaa, myös merkittävää melulähdettä on rajoitettava: ääntä, joka siirtyy lattialautoja pitkin tai työntyy kynnyksen alle.

Melunvaimennuksen kannalta olisi paras, että lattia ei jatku yhtenäisenä huoneesta toiseen, mutta jos näin on, pelkkä saumauskin on tyhjää parempi ratkaisu. Sauma jää piiloon kynnyslistan taaakse.

Äänieristetty ovi: Työstä kynnyslistat 1

Työstä kynnyslistat. Tee niistä 1 mm liian pitkät. Näin voit asentaa ne taivuttamalla niitä hieman ja työntämällä päädyt paikalleen ensin. Näin listat pysyvät varmasti paikoillaan, kun päästät otteen.

Äänieristetty ovi: Pursota kynnyksen ja lattian väliin saumamassaa 2

Pursota kynnyksen ja lattian väliin saumamassaa. Pidä listat valmiina lähelläsi, jotta voit asentaa ne heti paikalleen. Tämä sauma on liian kapea siihen, että sen taakse saataisiin pohjanauha.

Äänieristetty ovi: Naulaa listat kiinni 3

Naulaa listat kiinni kynnykseen. Jos sinulla ei ole naulainta, voit käyttää uppokantanauloja ja vasaraa, mutta poraa tällöin nauloille ensin reiät 1 mm:n poralla.

Materiaalit

• Äänitiivis ovi ja karmi (tässä Swedoor)
• Kynnyslista
• Joustavaa saumamassaa (tässä Danaseal Interior 521), sauman pohjanauha
• Karmiruuveja, 7,5 x 72 mm
• Lastulevyruuveja, 4 x 60 mm
• Uppokantanauloja tai hakasia

Vie aikaa

Jos oviaukko on valmis, työ vie pari tuntia.

Hinta

Noin 650 €.

Vaikeusaste

Kohtalaisen helppo tee itse-hanke.

Video

TEKNIIKAT: Ovenkarmin asentaminen

Karmiruuveilla ja kiiloilla karmista tulee suora

Video

TEKNIIKAT: Ovenkahvan asentaminen

Nykyaikainen kahva on helppo säätää eripaksuisille oville sopivaksi

Video

VINKIT: Pidä viimeistelynaulat ojennuksessa

Video

TYÖKALUT: Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

Video

TEKNIIKAT: Peitelistojen asentaminen

Viimeistelynaulat tekevät nurkkasaumasta tiiviin

Video

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Äänieristys