Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kolme tärkeää yksityiskohtaa oven äänieristämisestä

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Lue neuvot, jotka takaavat hyvän äänieristyksen. Edes hyvin äänieristetyllä seinällä ei ole mitään merkitystä, jos ovi päästää kaiken melun lävitseen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 tuntia
Hinta
650 euroa
Näin äänieristät ovesi

Johdanto

Oven äänieristämisestä pitää tietää muutama asia. Seinien äänieristyksestä ei ole hyötyä, jos ovi ei sulkeudu tiiviisti. Esittelemme 3 tärkeää yksityiskohtaa, jotka pitävät suurimman osan äänistä ulkona… tai sisällä.

Kolme vaihetta

  1. Äänieristetty ovi ja karmit Raskas ovi ja karmin tiivistyslistat ovat ensimmäinen askel oven äänieristämisessä.
  2. Karmin saumat Koko karmin kiertävä elastinen sauma eristää ääntä tehokkaasti ja on välttämätön osa oven äänieristystä. Käytä tarkoitukseen sopivaa saumamassaa.
  3. Saumaa kynnys Ääni kulkee lattiaa pitkin, joten myös kynnykseen tarvitaan elastinen, ääntä vaimentava sauma.

Ääni pääsee helposti sisään ja ulos

Ääni on kuin vesi ja mahtuu kulkemaan pienimmästäkin reiästä. Ääni kulkee myös erittäin tiiviiden pintojen läpi, joten äänieristäminen on haastavaa.

Vain hieman tavallista ovea vaikeampi

Paksut tai äänieristetyt seinät eivät auta mitään, jos ovi ei eristä ääntä. Onneksi äänieristetyn oven asentaminen ei ole juuri tavallisen oven asentamista vaikeampaa. Useimmat vaiheet ovat samoja. Asentaminen edellyttää vain, että ovi ja karmi eristävät tai vaimentavat ääntä. Loppu on kiinni saumasta.

Sauman pitää olla tiivis

Elastinen kumisauma estää äänen kulkeutumisen karmin ja seinän sekä lattian ja kynnyksen välisestä raosta. Kun saumat ovat kunnossa, ääni pysyy oven takana.

Oheisessa artikkelissa ammattilainen neuvoo vaihe vaiheelta, miten äänieristät oven.

Äänieristetty ovi ja karmit
Raskas ovi ja karmin tiivistyslistat ovat ensimmäinen askel oven äänieristämisessä.

Karmin saumat
Koko karmin kiertävä elastinen sauma eristää ääntä tehokkaasti ja on välttämätön osa oven äänieristystä. Käytä tarkoitukseen sopivaa saumamassaa.

Saumaa kynnys
Ääni kulkee lattiaa pitkin, joten myös kynnykseen tarvitaan elastinen, ääntä vaimentava sauma.

Ohjeet

1. Osta oikea ovi ja karmi

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jotta voisit ostaa oikeanlaisen oven, sinun on ensiksi löydettävä äänieristetty (tai ääntä vaimentava) ovi ja karmi. Karmi on varustettu tiivistelistalla, ja ovi on massiivipuuta ja vaimentaa tämän vuoksi melua merkittävästi. Jos et halua vaihtaa koko karmia, voit ostaa tiivistelistan, joka on tehty tätä tarkoitusta varten. Lisäksi joudut irrottamaan oven peitelistat ja saumaamaan koko karmin ympäri kuten tässä artikkelissa näytämme.

Me aloitamme kokoamalla karmin neljä osaa: kaksi pystykarmikappaletta ja ylä- ja alakappaleet (kynnys).

1

Aseta kappaleet suorakaiteeksi. Aseta saranat lukkorunko (lukon metalliosa) ylöspäin. Aseta sitten ylä- ja alakarminosat niin, että ovi aukeaa haluamaasi suuntaan.

2

Sivele yläkarmiin liimaa. Poraa tätä ennen kolme reikää kuten kuvassa. Käytä 4 mm:n poraa. Ruuvien ja liiman yhdistelmästä syntyy erittäin vahva liitos.

3

Kiinnitä karmin yläosa sivukarmiin kuudella lastulevyruuvilla (4 x 60 mm), kolme yläkarmin molempaan päähän.

TÄRKEÄÄ! Pidä osia tiukasti yhdessä, jotta liitoksesta tulee mahdollisimman tiivis.

4

Poraa sivukarmiin kolme 4 mm:n reikää. Tämä alakarmi on vain 15 mm paksu, joten reiät porataan 5-6 mm:n päähän reunasta.

VINKKI: Poraa sisäpuolelta. Näin puun rispaantuminen jää piiloon.

5

Poista tiivistelistasta vähän. Vain sen verran, että se vastaa alakarmin korkeutta (tässä 15 mm). Näin kaksi osaa saadaan koottua tiiviisti yhteen.

6

Esiporaa alakarmiin sivukarmiin tekemiesi rei-kien läpi. Käytä 2,5 mm:n poraa. Jos et esiporaa reikiä ennen ruuvien kiinnittämistä, puu saattaa haljeta. Muista liima.

Karmi vaaka-­ ja pystysuoraan

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Kun olet asentanut karmin oviaukkoon, saata alakarmi (kynnysosa) vaateriin. Oikaise se laittamalla välikkeet tai kovalevypalat mo lempiin sivuihin, mutta älä vielä kiilaa karmia keskeltä kynnystä.

Kun säädät sivukarmeja pysty suoraan, muista, että niiden on myötäiltävä myös karmia vasten tukeutuvaa seinää.

1

Tarkista, että alakarmi on vaaterissa, kun olet asettanut karmin oviaukkoon. Kiilaa kovalevynpaloilla tai välikkeillä sivureunoista.

2

Säädä karmi paikalleen niin, että sen molemmin puolin jää yhtä iso rako. Kiinnitä karmi ilmatyynyillä tai puukiiloilla. Aseta kiilat yläkarmin kumpaankin ulkoreunaan niin, että kiilat painavat sivukarmia alas.

3

Oikaise, kunnes saranasivu on pystysuorassa. Tarkista myös, että karmi myötäilee seinäpintaa.

Kiinnitä saranasivu

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Karmin asennukseen on ole-massa monta vaihtoehtoa. Me valitsimme karmiruuvit, jotka eivät sisään ruuvat-taessa vedä karmia mukanaan. Ruuveja tarvitaan neljä joka sivuun, ja ne sijoitetaan tasaisesti koko karmiin. Ruuveille on esiporattava reiät, jotta järeät ruuvit eivät halkaise karmia.

Kiinnitä ensin ylä- ja alaruuvit.

1

Esiporaa karmin saranasivun läpi 6 mm:n poralla. Poraa seinään. Jos seinä on kevytbetonista, käytä 6,5 mm:n poraa, jotta saat ruuveille tilaa.

2

Asenna ruuvit. Aloita ylhäältä ja alhaalta ja aseta 7,5 x 72 mm:n ruuvit reikiin. Tarkista vesivaa’alla, että karmi ei taivu, ennenkuin asennat kaksi keskimmäistä ruuvia.

3

Säädä oven korkeutta, kun olet asentanut sen saranoille. Voit säätää ovea saranan alla olevasta ruuvista kiertämällä. Ovi ei saa tietenkään irrota ylhäältä eikä alhaalta.

Kiinnitä loppuosa karmista

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt käytämme ovea (ammat-tikielellä ovilehteä) karmin säätämiseksi paikalleen. Yl häällä ja alhaalla on yksinkertaisesti oltava yhtä iso ra ko, samoin kuin oven ja karmin välissä joka puolella karmia. Ovea oikaistaan ylösja alaspäin saranan alla olevasta ruuvista. Sivusuuntainen sää tö hoituu ilmatyynyillä (tai puukiiloilla).

1

Käytä ovea tarkista-miseen. Oven on osuttava karmiin samanaikaisesti, kun ovi sulkeutuu ylhäältä alas asti.

2

Tarkista lukkosivulta, että oven etäisyys karmiin on sama kaikkialla. Säädä etäisyyttä tarvittaessa täyttämällä ilmatyynyä (tai iskemällä kiilaa syvemmälle sisään).

3

Kiilaa kynnys keskikohdasta. Kovalevynpalaset tai pienet välikkeet takaavat, että kynnys ei anna periksi ja narise, kun sille astuu.

2. & 3. saumaa karmin ympäri...

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Nyt päästään äänenvaimentamisen kannalta tärkeään työvaiheeseen: elastisen sauman tekoon koko karmin ympäri. Valitse tuote, jota valmistaja suosittelee ovien ja ikkunoiden ympärillä käytettäväksi, niin se kestää oven liikehdintää.

Sauma jarruttaa tehokkaasti ääntä ja varmistaa samalla, että ääni ei jatka matkaansa kattoa ja lattiaa pitkin. Vaikutus on tehokkain, jos lattia ei jatku yhtenäisenä huoneesta toiseen, vaan se on katkaistu niin, että kynnyksen alla ei ole lattialautoja.

Lopulta puuttuvat enää peitelistat.

1

Työnnä rakoon pohjanauha. Se on työnnettävä 10-12 mm raon sisään mahdollisimman tasaisesti.

2

Pursota rakoon joustavaa saumamassaa. Leikkaa putkilon suukappale viistoon ja pursota tasaisin liikkein ylhäältä alaspäin. Täytä sauma kokonaan. Silota sauma, jos se on mielestäsi tarpeen.

Viimeistele kynnys

Lukittu sisältö

Kirjaudu sisään tai osta käyttöoikeus, jotta voit lukea kappaleen

Jos melua halutaan tosissaan vaimentaa, myös merkittävää melulähdettä on rajoitettava: ääntä, joka siirtyy lattialautoja pitkin tai työntyy kynnyksen alle.

Melunvaimennuksen kannalta olisi paras, että lattia ei jatku yhtenäisenä huoneesta toiseen, mutta jos näin on, pelkkä saumauskin on tyhjää parempi ratkaisu. Sauma jää piiloon kynnyslistan taaakse.

1

Työstä kynnyslistat. Tee niistä 1 mm liian pitkät. Näin voit asentaa ne taivuttamalla niitä hieman ja työntämällä päädyt paikalleen ensin. Näin listat pysyvät varmasti paikoil laan, kun päästät otteen.

2

Pursota kynnyksen ja lattian väliin saumamassaa. Pidä listat valmiina lähelläsi, jotta voit asentaa ne heti paikalleen. Tämä sauma on liian kapea siihen, et tä sen taakse saataisiin pohjanauha.

3

Naulaa listat kiinni kynnykseen. Jos sinulla ei ole naulainta, voit käyttää uppokantanauloja ja vasaraa, mutta poraa tällöin nauloille ensin reiät 1 mm:n poralla.

Materiaalit

• Äänitiivis ovi ja karmi (tässä Swedoor)
• Kynnyslista
• Joustavaa saumamassaa (tässä Danaseal Interior 521), sauman pohjanauha
• Karmiruuveja, 7,5 x 72 mm
• Lastulevyruuveja, 4 x 60 mm
• Uppokantanauloja tai hakasia

Vie aikaa

Jos oviaukko on valmis, työ vie pari tuntia.

Hinta

Noin 650 €.

Vaikeusaste

Kohtalaisen helppo tee itse-hanke.

Video

TEKNIIKAT: Ovenkarmin asentaminen

Karmiruuveilla ja kiiloilla karmista tulee suora

TEKNIIKAT: Ovenkahvan asentaminen

Nykyaikainen kahva on helppo säätää eripaksuisille oville sopivaksi

VINKIT: Pidä viimeistelynaulat ojennuksessa

TYÖKALUT: Näin käytät viimeistelynaulainta

Videolla esitellään viimeistelynaulaimen toiminnot ja säätömahdollisuudet. Naulaimesta on paljon apua monissa eri töissä kuten listojen tai räystäspohjalautojen asentamisessa. Naulaimen ansiosta toinen käsi jää vapaaksi listojen ja lautojen kannatteluun.

TEKNIIKAT: Peitelistojen asentaminen

Viimeistelynaulat tekevät nurkkasaumasta tiiviin

Lehtiversio

Lataa lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Rakennusohjeet: Kolme tärkeää yksityiskohtaa oven äänieristämisestä
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin