Sovita ovi karmiaukkoon

Asiantuntija näyttää, miten voit helposti sovittaa alun perin karmiaukkoon liian ison oven aukkoon sopivaksi.

Johdanto

Voit toki ostaa oven ja karmin erikoismittaan räätälöityinä, jos oviaukkosi ei sovi vakiokokoisille oville. Säästät kuitenkin paljon rahaa ostamalla vakiokokoisen oven ja lyhentämällä sekä ovea että karmia.

Tämä edellyttää, että työ tehdään oikein heti alkuunsa, sillä voi käydä huonosti, jos karmia ja ovea joutuu lyhentämään moneen kertaan. Onnistut työssä koesovittamalla karmia ja säätämällä siihen asennettavaa ovea.

Voit ratkaista asian lyhentämällä karmia ja ovea alareunasta. Karmista ei nimittäin edes huomaa, jos sitä on lyhennetty alareunasta, ja oven sahausjäljet voi helposti peittää maalilla.

Ohjeet

01
Tee näin 9 Vaihe

1

Aseta karmi niin, että saat siitä yleiskuvan. Ovihuulloksen on oltava etupinnan puolella ja saranoiden haluamallasi sivulla.

2

Lyhennä karmia ja ovea 2 cm. Sahaus tehdään alareunasta, josta se näkyy vähiten. Kun olet asentanut karmin paikalleen siten kuin se kootaan, sahat tava linja (alakarmi) on kynnyksen kohdalla.

3

Sahaa molemmat pystykarmit katkaisusahalla. Voit käyttää myös käsisahaa, mutta katkaisusahalla saat jäljestä siistin ja suorakulmaisen.

4

Sahaa tarkasti. Sahaa ensin hiukan viivan sisäpuolelta, jottet vahingossa sahaa liikaa pois. Sahaa näin asteittain lähemmäksi viivaa, kunnes osut siihen tarkasti ja voit katkaista karmin.

5

Aseta ovi nyt kahdelle pukille, joille on pantu kaksi lankkua tueksi. Näin vältät sen, että lyhennettävä kappale murtuu sahauskohdasta. Pois sahattu kappale jää lankulle, ja voit poistaa sen itse.

6

Säädä sahaussyvyys 3 mm:iin. Näin terä viiltää vain ovipinnan, eikä pinnasta lohkeile maalisäikeitä.

7

Säädä sahaussyvyys tämän jälkeen 45 mm:iin. Sahaa ovi nyt kokonaan. Aja sahaa hitaasti viimeinen osuus, jottet vaurioita ovipintaa.

8

Hio vasta sahaamasi reuna hiomapaperilla, jonka karkeus on 120. Jos reuna jää teräväksi, siitä tulee hyvin hauras eikä maali tartu siihen kiinni.

9

Sinetöi oven alareuna lakkamaalilla. Maalaa kahteen kertaan, jotta ovi ei ime kosteutta ja turpoa. Nyt voit asentaa karmin ja oven paikoilleen.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät katkaisu- ja jiirisirkkeliä

Tällä videolla näytetään, miten säädät ja käytät sahaa oikein. Jiirisirkkeli on loistava työkalu lautojen ja lankkujen katkaisemiseen sarjatyönä. Sirkkelillä voi sahata suoraan, viistoon ja kallistetulla terällä. Voit sahata muun muassa puuta, metallia, kuitusementtiä ja laminaattia joko poikki tai tiettyyn syvyyteen asti.

TYÖKALUT: Näin käytät upotussahaa

Videolla esitellään puusepän suosikkisaha. Upotussahaa työnnetään aina ohjainkiskoa pitkin, joten sahauslinjoista tulee suorat. Upotussahalla voi sahata sekä suorassa että viistossa kulmassa, ja sahaamisen voi aloittaa levyn reunasta tai keskeltä. Upotussaha sopii sekä lautojen halkaisemiseen että terassin pään suoristamiseen.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Ovenkarmit