Asenna uusi ovi aamupäivän aikana

Pitäisikö vanha ovi ja karmi vaihtaa? Vai haluatko kahden huoneen väliin uuden oven? Lue eteenpäin ja katso, miten helposti asennus sujuu. Ohjeitamme seuraamalla et voi epäonnistua. Kun aloitat työt aamusta, voit sulkea oven perässäsi ennen lounaalle lähtöä.

Vaikeusaste
Vie aikaa
1 päivä
Hinta
600 euroa

Johdanto

Riippumatta siitä, teetkö seinään reiän, koska haluat siihen oven, tai aiotko vaihtaa vanhan vinon oven uuteen, tämä tehtävä sopii mainiosti kaikille nikkareille.

Mittaa oviaukko huolella ennen kuin tilaat oven. Ovia saa vakiomitoissa, mutta lisäksi on muistettava, että karmin pitää olla vähintään 24 mm oviaukkoa kapeampi ja 12 mm matalampi. Ota mitat useammasta kohtaa, sillä aukko saattaa olla vino. Muista kysyä ovitoimittajalta, mihin suuntaan ovi kääntyy eli sijaitsevatko saranat oven oikealla vai vasemmalla puolella, kun avaat oven itseäsi kohti. Voit tilata myös käännettävän ovimallin, jolloin et voi tehdä mitään väärin. Tämä ei ole aivan tavallinen tapa asentaa ovi, mutta voit hyvin soveltaa ohjeitamme – myös paksumpiin seiniin.

Ohjeet

01
Karmin asennus 5 Vaihe

Valmistajasta riippuen ovikarmi toimi-tetaan joko koottuna tai neljänä kappaleena. Kootun karmin voi asentaa saman tien, kokoamatonta voi ryhtyä kokoa-maan niin ikään saman tien.

Selvitä, mille puolelle saranat tulevat ja mihin suuntaan ovi aukeaa. Tämä on helpointa tehdä asettamalla pakkauksen neljä kappaletta oviaukon eteen kehyk-seksi ja siirtelemällä sitä ympäriinsä, kunnes ovi kääntyy oikein.

Esiporaa ruuveille reiät, sillä ruuvit kiinnitetään kynnykseen asti. Kynnys on muita osia kovempaa puuta ja voi hel-posti haljeta ruuvatessa. Kokoa osat ilman liimaa, jotta ne saavat vähän elää.

1

Kokoa ensin ovikarmi (A). Yleensä karmi toimitetaan oven kanssa, mutta jos joudut kokoamaan sen, ole tarkkana, että saranat tulevat oikealle puolelle.

TÄRKEÄÄ! Esiporaa kynnykseen, jotta estät sitä halkeamasta.

2

Asenna mdf-palat (B) karmin ym-pärille. 19 mm:n levystä leikataan 11 palaa, jotka ruuvataan kiinni karmiin (A) 5 x 50 mm:n ruuveilla. Näin karmi saadaan johonkin kiinni ilman, että karmiin joudutaan ruuvaamaan sen siistiltä puolelta.

3

Aseta karmi oviaukkoon. Iske puukiilat saranasivun yläpuolelle, jotta karmi ei kallistu. Säädä muovikiiloilla niin, että sivut ovat suorat ja pohja vaaterissa. TÄRKEÄÄ! Sijoita karmi niin, että ovi tulee seinäpinnan tasoon.

4

Kiinnitä karmi kahdella ruuvilla ylhäältä ja kahdella alhaalta. Poraa ensin 6 mm reiät mdf-paloihin (ei sauman kohdalla) ja sen jälkeen 6 mm reiät seinään. Ruuvaa (tässä käytämme betoni-ruuveja) sitten palat kiinni seinään.

5

Asenna ovi ja iske karmiin kiila siihen sivuun, jossa on ovilukko. Säädä kar-mia, kunnes karmin ja oven välillä on yhtä paljon ilmaa kauttaaltaan, ja ruuvaa karmi lopuksi kiinni kaikkien mdf-palojen läpi.

02
Peitelistat 8 Vaihe

1

Eristä ovikarmin (A) ja seinän (F) väli. Työnnä mineraalivillaa (C) syvälle karmin ja seinän väliseen rakoon vedon estämiseksi.

VINKKI: Eristeet on helppo työntää rakoon tavallisella suorakulmalla.

2

Merkitse karmiin peitelistan paikka. Tee merkinnät lyijykynällä karmin yläkulmiin ja alas sivuihin. Tässä merkki on 10 mm reunasta, jotta peitelistat yltävät kattamaan seinän välisen raon.

3

Tee sahausmerkinnät peite-listoihin (D). Pidä peitelistaa ensin paikallaan ja merkitse sitten sahauskohta. Merkitse muistiin, mihin suuntaan kulma tehdään.

4

Sahaa viilto 45°:n kulmaan merkkiviivaa pitkin. Lista on helppo katkaista kulmaan katkaisu-/ jiirisahalla. Voit käyttää myös hieno-hampaista käsisahaa ja jiirilaatikkoa.

5

Kiinnitä peitelista karmiin 1,6 x 40 mm uppokantanauloilla ja upota naulankannat. Tasoita reiät sen jälkeen pienellä määrällä puusepän-tasoitetta, jotta nauloja ei huomaa.

6

Merkitse lopuksi ylälistan paikka, kun olet asentanut molemmat pysty-peitelistat. Aseta ylälista pystylistojen yläpuolelle ja tee listaan merkki, mihin kohtaan takareunaa listan kärki asettuu.

7

Kiinnitä ylälista puuliimalla, mutta kokeile ensin ilman liimaa, että lista sopii paikalleen, jotta voit vielä tarvit-taessa säätää sitä. Kiinnitä lista uppokanta-nauloilla ensin sivuilta ja sitten keskeltä.

8

Oikaise ylälista ja napauta uppokantanaula jiiriliitoksen päälle. Näin takaat, että lista ei siirry, kun liima kuivuu.

03
Viimeistelytyöt 5 Vaihe

Vanhat kiviseinät voivat olla hyvin eri-paksuisia. Ainoa asia, mikä on varmaa, on se, että seinänpaksuus ei juuri kos-kaan vastaa ovikarmin syvyyttä. Erosta selviää nk. täytepalalla, joka voidaan tehdä mdf-levystä.

Mittaa ensin etäisyys seinän kul-masta karmiin. Ota mitta sekä ylä- että alapuolelta (molemmista sivuista) sen varalta, että seinä ei ole täysin pysty-suora. Siirrä mitta mdf-levylle ja sahaa kappale pyörösahalla niin, että viillosta tulee täysin suora ja siisti.

1

Sahaa täytepala (E) pyörösahalla. Sahaamme ohjainkiskolla varustetulla upotussahalla, mutta jos et omista sellaista, riittää, kun kiristät levyyn laudan ja sahaat pyörösahalla laudan reunaa pitkin.

2

Kiinnitä täytepala (E) ensin ylhäältä. Sivele liimaa siihen reunaan, joka tulee karmia vasten, ja ruuvaa täytepala mdf-paloihin kiinni 4 x 30 mm ruuveilla.

3

Kiinnitä sitten täytepalat sivuista. Liimaa ja ruuvaa jälleen. Pyyhi ylipursuava liima heti pois kostealla liinalla.

4

Eristä syvennyksen täytepalan ja seinän välinen rako. Vaikka olisit jo eristänyt toisen puolen, rako saattaa resonoida, kun paukuttelet ovea.

5

Kiinnitä lopuksi peitelistat (D), kuten teit toisella puolella ovea. Tällä puolella ovea peitelistoja piti vetää 5 mm sisäänpäin, jotta ne kattavat seinän ja syvennyksen välisen raon.

Materiaalit

 • 1 peiliovi, valk. maalattua mäntyä
 • 1 karmisarja (A), valkoinen
 • 11 palaa (B), 19 mm mdf-levystä
 • 10 m peitelistaa (D), 15 x 92 mm
 • 5 m täytepala (E), 16 mm valk. mdf-levyä

Lisäksi:

 • Puusepän liimaa
 • Mineraalivillaa (C)
 • Ruuveja: 5 x 50 mm ja 4 x 30 mm
 • 1,6 x 40 mm uppokantanauloja
 • 7,5 x 112 mm betoniruuveja ilman kantaa
 • Muovikiiloja
 • Tasoitetta ja maalia

Erikoistyökalut

 • Tarv. katkaisu-/jiirisaha ja ohjainkisko

Vie aikaa

Puoli päivää, jos on kokemusta. Jos ei, niin voi varautua koko päivään.

Hinta

Noin 200-600 € ovimallista riippuen.

Vaikeusaste

Oven asentaminen vanhoihin karmeihin ei ole hankalaa, jos vain seuraa ohjeitamme.

Piirustus

Tämä on ovikarmin rakenne

A: Ovikarmi

B: Mdf-pala

C: Eriste

D: Peitelista

E: Lisälevy

F: Seinä

Karmi (A) on kiinnitetty seinään (F) kiinnitettyihin mdf-paloihin (B).

Vinkit & niksit

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

  Muut lukevat juuri nyt …