Valitse oikea vaneri

ISOA JA PIENTÄ: Vaneria voi käyttää sekä isoihin että pieniin projekteihin. Vanerilla on helppo ja mukava työskennellä.

MIHIN VANERIA KÄYTETÄÄN?
Valitse oikea vaneri SISÄLLÄVaneria käytetää eniten sisätiloissa. Seinien ja lattioiden rakentamiseen käytetään kokonaisia levyjä. Huonekaluihin riittävät pienemmät palaset.
Valitse oikea vaneriULKONA Ulkona vaneria käytetään yleisimmin huopakaton rakentamiseen. Vanerilevyt muodostavat tukevan pohjan kattohuovalle.
Valitse oikea vaneriVALUMUOTTEIHINVaneria käytetään myös valumuottien rakentamiseen. Vanerista voi rakentaa muotit niin isoille laatoille kuin kukkapurkeillekin.

MITEN VANERIA KÄYTETÄÄN?

Kuten muutkin puulevyt, vaneri on kevyt rakennusmateriaali. Vaneri painaa vähemmän kuin esimerkiksi mdf- ja lastulevyt. Lisäksi vaneriin on helppo ruuvata. Ruuvit tarttuvat lujasti kiinni ja painuvat nopeasti levyn sisään. Vanerilevyt on myös helpompi liimata kiinni toisiinsa kuin mdf-levyt.

Valitse oikea vaneri

Vaneria on kuitenkin hieman vaikeampi sahata siististi kuin muita levyjä. Sirkkeli repii vanerin reunat helposti tikkuisiksi. Tiheähampainen terä vähentää repimistä merkittävästi.

Valitse oikea vaneri

Jos haluat rakentaa vanerista huonekaluja, sahaa monta vanerikerrosta päällekkäin. Sillon terä repii vain ylimmän vanerin reunan. Tikkuisesta levystä voi sahata myöhemmin pienemmän palan.

TÄRKEÄÄ VANERISTA!

Ulkona ja kosteissa tiloissa on tärkeää käyttää vesivaneria. Vesivanerin kerrokset on usein liimattu yhteen fenolipohjaisella liimalla. Vesivanerissa puukerrosten väliset saumat ovat tummia.

TIETOISKU VANERISTA

Vaneri on tehty useista puukerroksista. Levyt ovat lujia ja säilyttävät muotonsa hyvin, sillä kerrokset on liimattu poikittain toisiinsa nähden. Monesta ohuesta kerroksesta tehty vaneri on lujempaa kuin muutamasta paksusta kerroksesta tehty vaneri.

ERILAISIA VANEREITA

Filmivaneri

FILMIVANERI Filmivaneria käytetään esimerkiksi työmaatelineiden tasojen rakentamiseen. Filmivaneri on molemmin puolin fenolifilmikalvolla pinnoittu koivuvaneri. Hintaluokka: Kallis

Valitse oikea vaneri

MÄNTYVANERI Mäntyvaneri on tehty usein paksuista kerroksista, ja vuosirenkaat näkyvät pinnassa selvästi. Ei ole yhtä lujaa kuin koivuvaneri. Hintaluokka: Keskitaso

Valitse oikea vaneri

KOIVUVANERI Koivuvaneri tehdään ohuista kerroksista. Se on lujaa ja säilyttää muotonsa hyvin. Vuosirenkaat näkyvät heikosti. Käytetään yleensä kalusteisiin, joita ei maalata. Hintaluokka: Keskitaso/kallis.

Valitse oikea vaneri

MUOTTIVANERI Muottivanerissa on monta kovasta puusta tehtyä kerrosta. Muottivaneri säilyttää muotonsa hyvin. Levyt ovat todella raskaita. Hintaluokka: Keskitaso/kallis.

kattovaneri

KATTOVANERI Kattovaneri on valmistettu halvasta havupuusta, ja sen pinnassa voi olla vikoja. Edullinen hinta on kuitenkin ulkonäköä tärkeämpää. Levyt ovat kevyitä. Hintaluokka: Hyvin halpa.

Valitse oikea vaneri

VANERIPANEELI Suomessa harvinainen näky, mutta yleinen tuote Euroopan ja Pohjois- Amerikan markkinoilla. Havupuuta. Paneelit ovat hyvin ohuita. Hintaluokka: Halpa.

Valitse oikea vaneri

LATTIAVANERI Lattiavaneri muistuttaa hyvin paljon kattovaneria. Se on valmistettu halvasta havupuusta, ja pinnassa voi olla vikoja. Pontattu päistä ja reunoilta. Hintaluokka: Todella halpa

Valitse oikea vaneri

OSB OSB-levyt on tehty puulastuista. Levyjä käytetään rakennustyömailla, mutta niitä on alettu käyttää myös sisustuksessa esimerkiksi seinissä ja laatikoissa. Hintaluokka: Todella halpa.

MITTASUHTEET

Useimpien vanerilevyjen ulkomitat ovat 120x240 tai 122x244 cm. Kaupoissa myyden monen paksuista vaneria. Ohuimmat ovat vain kolmemillisiä, kun paksuimmat ovat jopa 40 millisiä.

  • Yleisimmät paksuudet ovat 9, 12, 15, 18 ja 21 milliä.
  • Ohuimmat, 3–6 millin ja paksuimmat, yli 21 millin levyt kannattaa tilata hyvissä ajoin.