Monipuoliset OSB-levyt

OSB-levyt ovat kestäviä ja halpoja, ja niitä voi käyttää rakentamisessa monipuolisesti. Näytämme, miten käytät suosittuja OSB-levyjä.

Vanerin ja lastulevyn parhaat puolet yhdistyvät OSB-levyissä. Puulastuista tehdyt OSB-levyt säästävät luontoa, kestävät kovaa kuormitusta ja ovat erittäin monipuolisia. Niitä voi käyttää sekä lattioissa että katoissa, ja niistä voi tehdä myös seiniä ja kalusteita.

OSB on lyhenne englannin kielen sanoista oriented strand board. Levyt tehdään yleensä haavan, männyn ja kuusen lastuista, joita syntyy puutavaran sahaamisen ja höyläämisen sivutuotteena. Puusilpun sekaan lisätään liimaa ja vahaa, jotta puulastut tarttuvat kiinni toisiinsa ja pysyvät oikeassa muodossa.

OSB-levyt ovat ympäristöystävällisempiä kuin vanerit. OSB:n tekemiseen ei hakata uutta puuta, vaan levyt tehdään silpusta, joka menisi muuten poltettavaksi. OSB-levy muistuttaa rakenteeltaan vaneria, sillä molemmat tehdään erisuuntaisista puukerroksista. Kerros rakenne tekee levyistä todella lujia ja takaa sen, ettei levyissä ole oksanreikiä.

Ylijäämäpuusta tehdyt OSB-levyt ovat noin puolet edullisempia kuin halvimmat vanerilevyt. OSB-levyt niputetaan monesti samaan luokkaan lastulevyjen kanssa, sillä molemmat tehdään ylijäämäpuusta. Levyissä on kuitenkin iso ero, sillä OSB-levyt ovat kerrosrakenteensa ansiosta paljon lujempia kuin tasalaatuiset lastulevyt.

OSB-levyt ovat itse asiassa tiiviim-piä ja kestävät enemmän painetta kuin puut, joista ne on tehty. Liima on tiheämpää kuin puu, ja puumassa puristuu tiiviiksi laataksi liimaamisen aikana.

Vanerin ja lastulevyn parhaat puolet yhdistyvät OSB-levyissä, sillä ne ovat halpoja, lujia ja ympäristöystävällisiä. Lisäksi OSB-levyt näyttävät monen mielestä paremmilta. Niistä on tullut suosittuja sisustuslevyjä, joita käytetään rouheiden väliseinien ja ainutlaatuisten kalusteiden rakentamiseen.

Käytä oikeaa levyä

Rakennuskäyttöön tarkoitetut OSB-levyt ovat CE-merkittyjä. Levyt kannattaa valita olosuhteiden ja käyttötarkoituksen mukaan.

  • OSB/1 = sisäkäyttöön kuiviin olosuhteisiin.
  • OSB/2 = kantaviksi levyiksi kuiviin olosuhteisiin.
  • OSB/3 = kantaviksi levyiksi kosteisiin olosuhteisiin.
  • OSB/4 = hyvin kantaviksi levyiksi kosteisiin olosuhteisiin.

Kosteat olosuhteet tarkoittavat kylmien autotallien ja kesä mökkien kaltaisia tiloja, joissa on korkeampi ilmankosteus kuin tavallisissa asuin-huoneissa. Niihin tarkoitetut levyt eivät sovi märkätiloihin tai ulko-käyttöön.

Mikään ei estä käyttämästä kosteampiin olosuhteisiin tarkoitettuja levyjä kuivissa tiloissa. OSB/3 levyt ovat erityisen suosittuja, koska niitä voi käyttää melkein missä tahansa.

Näin käytät osb-levyjä

OSB-levyjä on yhtä helppo sahata, porata ja ruuvata kuin lastulevyjä. Levyjen asentamiseen käytetään tavallisia lastulevy­ tai puu­ ruuveja. OSB­levyjen kanssa työskentelyssä kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama asia.

Käytä oikeaa terää

OSB-levyt on tehty isoista puulastuista, joten levyn reunat rispaantuvat herkästi sahaamisen aikana. Se ei haittaa, jos levy asennetaan seinän tai lattian sisään. Siinä tapauksessa OSB-levyjä voi sahata millä tahansa puuterällä. Harvahampaisesta sirkkelin terästä on jopa hyötyä, sillä se sahaa puuta nopeammin kuin tiheä-hampainen terä.

OSB-levyjä ei ole tarkoitettu pikkutarkkaan nikkarointiin, mutta niistä voi tehdä persoonallisia seinäpintoja ja kalusteita. Näkyviin jäävät pinnat kannattaa sahata tiheähampaisella sirkkelinterällä, joka tekee siistiä jälkeä. Muista sahata levyt kaikessa rauhassa, jotta terä ei joudu rouhimaan levyä rikki liian isoina palasina.

Koot

OSB-levyjen tavallisimmat paksuudet ovat 11, 15 ja 18 milliä. 11 millin paksuiset levyt sopivat esimerkiksi ruuvinkestäviin seiniin kipsilevyjen alle. 15 ja 18 millin levyjä voi käyttää esimerkiksi lattioiden alusrakenteisiin. 15 millin levyt pitää tukea 40 sentin välein, mutta 18 millin levyjä voi käyttää myös rakenteissa, joiden palkkiväli on 60 senttiä.

Suurin osa levyistä on 120 senttiä leveitä ja 260 tai 270 senttiä pitkiä. Joissakin levyissä on reunapontit, osa on suorareunaisia.

Sauma palkin päälle

Rakenteesta tulee kestävä, kun levyjen väliset saumat kohdistetaan kantavien palkkien, tolppien tai koolaus­ lautojen kohdalle. Sama koskee pontattuja levyjä.

Älä käytä öljymaalia

OSB-levyn voi maalata tai lakata siten, että levyn rakenne jää näkyviin. Levyä ei kuitenkaan kannata lakata öljy-pohjaisella maalilla, sillä se voi liuottaa levyssä olevan liiman.

Anna levyjen tottua sisäilmaan

Kanna levyt sisään muutamaa päivää ennen asentamista, jotta ne ehtivät tottua sisäilman kosteuteen ja lämpö­ tilaan. Silloin levyt eivät laajene tai supistu enää asentamisen jälkeen.

Osb sopii hyvin näihin

OSB-levyt ovat vahvoja ja halpoja, ja niissä on rouhea pintakuvio. Monipuolisille levyille on hyvin erilaisia käyttökohteita.

Lattiat

OSB-levy on nopea ja halpa materiaali lattiarakenteisiin. Joissakin levyissä on pontit, joten niistä on helppo tehdä tukevia rakenteita.

Ruuvinkestävä seinä

Taulutelevisio tai kaappi on helppo kiinnittää kipsilevyseinään, jos sen sisällä on tukeva OSB-levy. Ruuvien ei tarvitse osua tolppiin, eikä kiinnittämiseen tarvita tulppia.

Sokkelit

OSB-levyt ovat edullisia ja vahvoja, joten ne ovat hyvä materiaali kalustesokkelien tekemiseen.

Aluskate

Pontatut levyt sopivat huopakaton aluskatteeksi. Levyjen asentaminen on nopeaa, ja huopa suojaa levyjä säältä. Levyt jäykistävät kattorakenteen tehokkaasti.

Kalusteet

OSB-levyt on perinteisesti piilotettu silmistä seinien ja lattioiden sisään, mutta nykyään levyt saavat myös näkyä. Rouheista levyistä tehdään muun muassa hyllyjä, kaappeja ja sängynpäätyjä.

    Lisää samasta aiheesta Puulevy