Kovalevy – paljon mahdollisuuksia

Kovalevy tai kova puukuitulevy on ohuinta mahdollista rakennuslevyä. Sitä käytetään etenkin kalusteisiin ja sapluunoiden tekemiseen.

Kaupoissa myydään myös rei'itettyä kovalevyä.

Kaupoissa myydään myös rei'itettyä kovalevyä.

Kovalevyt ovat muutaman millin paksuisia puukuitulevyjä, jotka menevät rikki melko helposti.

Kovalevyä kalusteisiin

Olet varmasti käsitellyt kovalevyä, jos olet joskus koonnut esimerkiksi Ikean kirjahyllyn. Hyllyjen taustalevyt ovat yleensä kovalevyä. Jos rakennat hyllyn tai kaapin itse, taustalevn tekemiseen kannattaa käyttää edullista kovalevyä.

Markkinoilla on myös rei'itettyä kovalevyä. Se sopii esimerkiksi kaappiin, jossa on sähkölaitteita, sillä laitteiden lämpö pääsee tuulettumaan ulos reikien kautta.

Kovalevy: Tässä kovaa puukuitulevyä on käytetty kaapin oviin.

Kovalevy: Tässä kovaa puukuitulevyä on käytetty kaapin oviin.

Käytä kovalevyä sapluunoihin

Monissa tapauksissa kannattaa tehdä sapluuna ennen kalliin puun sahaamista. Kovalevy sopii siihen erinomaisesti. Se on halpaa, sitä on helppo sahata ja se säilyttää muotonsa toisin kuin pahvi tai paperi.

ÄLÄ käytä kovalevyä näihin...

Kova puukuitulevy ei ole erityisen kestävää eikä se kestä kosteutta. Kovalevyä voi käyttää vain sisätiloissa. Vaneri kestää paremmin kosteutta, joten käytä sitä ulkona ja kosteissa paikoissa. Myös mdf-levyt kestävät kosteutta paremmin.

Pehmeä puukuitulevy

Kaupoissa myydään myös pehmeää puukuitulevyä, jota käytetään muun muassa rintamamiestalojen seinien levyttämiseen. Pehmeä puukuitulevy sopii rakentamiseen edelleen, kun sitä käytetään oikein.

Lue lisää:


MDF levy


Vaneri


Lastulevy

    Lisää samasta aiheesta Puulevy