Kun puu on lujempaa kuin puu

Vaneri on todella vahvaa, jopa vahvempaa kuin puu! Katso tästä, miksi ja missä voit käyttää vaneria, kun rakennat.

Tavallinen mäntylauta menee poikki melko helposti.

Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, ettei puu ole kovin kestävää.

Jos männystä sahataan monta ohutta rimaa ja ne liimataan poikittain yhteen, niistä tehty levy ei mene poikki yhtä helposti. Vaneri kestää paljon enemmän vääntöä kuin tavallinen puu. Tarpeeksi paksu vaneri on jopa luodinkestävää.

Uskallatko seistä 12 milliä paksun laudan päällä muutaman metrin korkeudessa?

Emme suosittele kokeilemaan, sillä ohut lauta katkeaa helposti ihmisen painon alla. Sen sijaan 12 milliä paksu vaneri on niin kestävää, että ammattilaiset uskaltavat kävellä sen päällä vaikka katolla.

12 milliä paksu kattovaneri kestää ihmisen painon, jos kattoristikot on asennettu 60 sentin välein. Vanerin lujuus perustuu siihen, että se on tehty useasta poikittain liimatusta puusuikaleesta.

Vanerin ulkonäköä voi muuttaa helposti päällimmäistä kerrosta vaihtamalla. Eri puulajit sopivat ulkonäkönsä puolesta eri tarkoituksiin.

Vanerin kestävyydestä kertoo jotain sekin, että siitä tehdään palon- ja luodinkestäviä levyjä, jotka ovat vain 30 milliä paksuja.

Puulaji ratkaisee lujuuden ja ulkonäön

Vaneria voi tehdä monesta puulajista. Pohjoismaissa käytetään enimmäkseen mäntyä, koivua ja pyökkiä, mutta maailmalla vaneria tehdään muun muassa douglaskuusesta ja trooppisista jalopuista. Pintakerros ratkaisee sen, miltä levy näyttää. Koivu- ja douglaskuusivanerit ovat suosittuja pintamateriaaleja, ja niitä käytetään esimerkiksi kalusteissa. Sisäkerrokset ovat yleensä halpaa puuta.

Valitse oikeanlainen vaneri

Halvat kalusteet

Havuvaneri on yleensä punertavaa tai kellertävää, ja sitä käytetään esimerkiksi sisäseinien ja halpojen kalusteiden rakentamiseen. Laatu vaihtelee.

Laadukkaat kalusteet

Koivuvaneri koostuu monesta ohuesta kerroksesta. Se säilyttää muotonsa hyvin ja kestää kovaa käyttöä. Vuosirenkaat ovat melko huomaamattomia. Käytetään usein kalusteisiin, joita ei maalata.

Valamiseen ja peräkärryyn

Muottivaneri tehdään kovasta puusta, ja siinä on monta kerrosta, koska vanerin pitää säilyttää muo-tonsa. Käytetään muun muassa valumuottien tekemiseen ja perä-kärryn pohjalevynä.

Aluskatteeksi

Kattovaneri on halpaa, ja se on tehty yleensä havupuusta. Pinnassa voi olla monenlaisia vikoja ja ko-loja. Edullinen hinta on ulkonäköä tärkeämpää. Levyt eivät ole kovin painavia.

Filmivaneri

Filmivaneria sanotaan myös vesivaneriksi. Filmivanerissa on samanlainen fenolipinta kuin muot-tivanerissa, mutta levyn toisella puolella on karkea kuviointi. Useita eri paksuuksia ja pintavärejä.

Lattiarakenteisiin

Lattiavaneri muistuttaa aika paljon kattovaneria. Lattiavaneri on tehty halvasta havupuusta, ja siinä voi olla koloja. Levyn reunat ja päät on pontattu.

Halpa vaihtoehto

OSB-levyt ovat hyvä vaihtoehto vanerille. OSB-levyt on tehty puu-lastuista, ja niitä käytetään muun muassa sisustamiseen ja sisäsei-nien tekemiseen. Sisustuskäyttö on koko ajan lisääntymään päin.

Ota huomioon nämä, kun rakennat

Vanerien laatu vaihtelee, ja eri vanereita käytetään eri tarkoituksiin. Rakentamiseen käytetään yleensä havuvaneria.

Havuvaneri on jäykkää, mittatarkkaa ja halpaa, joten sitä käytetään esimerkiksi ala-, väli- ja yläpohjissa, kattorakenteissa ja väliseinissä. Sisäverhouksiin voi käyttää periaatteessa mitä tahansa vaneria, joten sopiva laatu kannattaa valita sen mukaan, miltä pinnan on tarkoitus näyttää.

Laatuluokat E ja 1 Virheetöntä erikoisvaneria tai ykköslaadun koivuvaneria käytetään kalusteiden sekä lakattavien tai vahattavien pintojen rakentamiseen.

Laatuluokka 2 Sopii maalattaville sisäpinnoille. Vanerin pinta on ehjä. Tehdään sekä koivusta että havupuusta.

Laatuluokka 3 Yleisin vanerilaatu rakentamisessa. Käytetään muun muassa aluskatteissa, väliseinissä ja lattioissa. Sekä koivu- että havuvaneira. Havuvanerin pinta on paikkaamaton.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puulevy