Lastulevy: Näin käytät lastulevyjä

MAHDOLLISUUKSIA: Lastulevy koostuu liimasta ja puulastuista, jotka on puristettu yhteen kovassa paineessa ja kuumuudessa. Levyt ovat monikäyttöisiä tasaisen pintansa ja rakenteensa ansiosta.

MITEN LASTULEVYN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Lastulevy on oikein käsiteltynä hyvä ja kestävä rakennusmateriaali. Lastulevy kuitenkin murtuu helposti, jos sitä väännellään varomattomasti. Myös sahausjäljestä tulee suurella todennäköisyydellä epätasainen, jos levyä sahataan väärällä tekniikalla.

Lastulevysahan terän pitää olla terävä ja tiheähampainen. Käsisahaa kannattaa pitää lastulevyyn nähden noin 20 asteen kulmassa, ja sahaa pitää liikutella tasaisin ja rauhallisin vedoin. Sirkkelillä lastulevy pitää katkaista takapuolelta.

Lastulevy halkeaa helposti, jos sen reunaan porataan reikiä ruuveja tai tappeja varten. Ongelma ratkeaa, jos reiän kohdalle kiinnitetään puristin ennen poraamista.

Lastulevy: MITEN LASTULEVYN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

TÄRKEÄÄ LASTULEVYSTÄ!

Perinteiset lastulevyt on tehty liimasta ja puulastuista. Levy imee voimakkaasti kosteutta ja sopii siksi vain sisäkäyttöön. Sisälläkin lastulevy soveltuu vain huoneisiin, joissa on normaali kosteusprosentti.

ERITYISTÄ LASTULEVYISTÄ

Tasainen ja sileäpintainen lastulevy on helppo päällystää esimerkiksi vanerilla, melamiinilla, tapetilla tai lasikuitutapetilla. Levyn voi myös maalata, mutta se vaatii enemmän tasoittamista, hiomista ja pohjustamista kuin mdf-levyn tai vanerin maalaaminen.

Lue lisää: puuulevy

LASTULEVYJEN KOOT

Perinteisen lastulevyn standardimitat ovat 60x120, 120x240 cm tai 122x244 senttiä. Levyjen paksuus vaihtelee alle 10 millistä yli 30 milliin. Yleisimmät paksuudet ovat:

  • 11 mm
  • 22 mm

Laminoitujen pöytälevyjen paksuus on yleensä 28–40 milliä, ja niiden leveys vaihtelee 61 sentistä 63 senttiin. Erikoisliikkeistä voi tilata tarpeen mukaan myös paksumpia ja leveämpiä levyjä.

Melamiinipintaiset hyllylevyt ovat useimmiten 16 tai 22 milliä paksuja. Levyjä on eripituisia ja -levyisiä.

SIISTIT REUNAT

Laminaatilla tai melamiinilla päällystetyn levyn sahauspinta on epätasainen. Sahauspinnan voi peittää leikkauspintaan liimattavalla laminaattisuikaleella.

Lastulevy: ERILAISIA LASTULEVYJÄ