Lastulevy: Näin käytät lastulevyjä!

Lastulevy on ehkä kaikkein tunnetuin ja käytetyin rakennuslevy. Suosioon on monta hyvää syytä. Lastulevyt ovat halpoja ja kevyitä useimpiin muihin levyihin verrattuna, ja ne sopivat lähes kaikkeen sisärakentamiseen.

Lastulevy: Näin käytät lastulevyjä

MAHDOLLISUUKSIA: Lastulevy koostuu liimasta ja puulastuista, jotka on puristettu yhteen kovassa paineessa ja kuumuudessa. Levyt ovat monikäyttöisiä tasaisen pintansa ja rakenteensa ansiosta.

MIHIN LASTULEVYJÄ KÄYTETÄÄN?

SOKKELEIHIN JA KAAPPEIHIN
Pinnoittamaton lastulevy on omiaan sokkeleihin, kaappeihin ja seiniin. Kaappeihin ja hyllyihin käytetään melamiinilla päällystettyjä levyjä.

LATTIAN ALLE
Lastulevy on halpa ja nopeasti asennettava lattian alusrakenne. Lattiaan kannattaa käyttää tarkoitukseen sopivaa, ympäripontattua lastulevyä.

PÖYTÄLEVYT
Lastulevy maksaa 30–40 prosenttia vähemmän kuin MDF-levy. Sen vuoksi laminoitujen pöytälevyjen ydin on lähes poikkeuksetta lastulevyä.

MITEN LASTULEVYN KANSSA TYÖSKENNELLÄÄN?

Lastulevy on oikein käsiteltynä hyvä ja kestävä rakennusmateriaali. Lastulevy kuitenkin murtuu helposti, jos sitä väännellään varomattomasti. Myös sahausjäljestä tulee suurella todennäköisyydellä epätasainen, jos levyä sahataan väärällä tekniikalla.

Lastulevysahan terän pitää olla terävä ja tiheähampainen. Käsisahaa kannattaa pitää lastulevyyn nähden noin 20 asteen kulmassa, ja sahaa pitää liikutella tasaisin ja rauhallisin vedoin. Sirkkelillä lastulevy pitää katkaista takapuolelta.

Lastulevy halkeaa helposti, jos sen reunaan porataan reikiä ruuveja tai tappeja varten. Ongelma ratkeaa, jos reiän kohdalle kiinnitetään puristin ennen poraamista.

TÄRKEÄÄ LASTULEVYSTÄ!

Perinteiset lastulevyt on tehty liimasta ja puulastuista. Levy imee voimakkaasti kosteutta ja sopii siksi vain sisäkäyttöön. Sisälläkin lastulevy soveltuu vain huoneisiin, joissa on normaali kosteusprosentti.

ERITYISTÄ LASTULEVYISTÄ

Tasainen ja sileäpintainen lastulevy on helppo päällystää esimerkiksi vanerilla, melamiinilla, tapetilla tai lasikuitutapetilla. Levyn voi myös maalata, mutta se vaatii enemmän tasoittamista, hiomista ja pohjustamista kuin mdf-levyn tai vanerin maalaaminen.

Lue lisää: puuulevy

ERILAISIA LASTULEVYJÄ

TAVALLINEN LASTULEVY
Päällystämätön lastulevy on luja, sileä ja tasainen rakennuslevy, jota käytetään esimerkiksi seiniin kipsilevyn tai vanerin asemesta. Sileä pinta on helppo päällystää tapetilla tai lasikuitukankaalla.

LATTIALASTULEVY
Luja ja ympäripontattu levy, joka sopii sekä kelluvaan lattiaan että kiinni ruuvattavan lattian alle. Kelluvaan lattiaan riittää 12 millin levy, mutta kiinteään lattiaan pitää käyttää vähintään 19 millin levyjä.

LAMINOITU LASTULEVY
Valkoisia, melamiinipintaisia lastulevyjä käytetään kaappeihin, kalusteoviin, hyllyihin, sokkeleihin ja moniin muihin paikkoihin, joihin halutaan valkoista ja tasaista pintaa.

LAMINOITU PÖYTÄLEVY
Erikoispaksu, usein 30–40-millinen lastulevytyyppi, joka sopii erityisen hyvin keittiön tai kodinhoitohuoneen työtasoksi. Lukemattomia erilaisia värejä ja pintakuvioita.

SEMENTTILASTULEVY
Erittäin kestävä lastulevytyyppi, jota käytetään käytännössä ainoastaan julkisivujen verhoiluun. Levyjen pintakuviot vaihtelevat. Ei välttämättä kuulu rautakaupan normaalivalikoimaan.

OSB-LEVY
OSB-levyt eivät ole puhdasverisiä lastulevyjä, vaan lastulevyn ja vanerin välimuoto. OSB-levyt ovat tavallista lastulevyä lujempia ja sopivat siksi erityisen hyvin aluskatteeksi.

LASTULEVYJEN KOOT

Perinteisen lastulevyn standardimitat ovat 60x120, 120x240 cm tai 122x244 senttiä. Levyjen paksuus vaihtelee alle 10 millistä yli 30 milliin. Yleisimmät paksuudet ovat:

  • 11 mm
  • 22 mm

Laminoitujen pöytälevyjen paksuus on yleensä 28–40 milliä, ja niiden leveys vaihtelee 61 sentistä 63 senttiin. Erikoisliikkeistä voi tilata tarpeen mukaan myös paksumpia ja leveämpiä levyjä.

Melamiinipintaiset hyllylevyt ovat useimmiten 16 tai 22 milliä paksuja. Levyjä on eripituisia ja -levyisiä.

SIISTIT REUNAT

Laminaatilla tai melamiinilla päällystetyn levyn sahauspinta on epätasainen. Sahauspinnan voi peittää leikkauspintaan liimattavalla laminaattisuikaleella.

    Muut lukevat juuri nyt …

    Lisää samasta aiheesta Puulevy