Mittalaitteet

Mittalaitteet ovat kaiken rakentamisen perusta. Neuvomme, miten käytät mittalaitteita sekä esittelemme uusimmat mittalaitteet ja niiden testit.

Mittaustyökalut

Oikeilla työkaluilla voi mitata mitä tahansa. Työntömitta kertoo mitan millimetrin kymmenyksen tarkkuudella, ja satelliittikuvan ja mittausohjelman avulla voi mitata valtavia etäisyyksiä. Kaikenlaiset mittaustyökalut ovat nykyään tavallisen rakentajan ulottuvilla.

Millimetrit – mittaa pikkuesineet tarkasti

Työntömitalla voi mitata tarkasti ruuvin paksuuden, reiän syvyyden tai raon leveyden. Mitta näyttää tuloksen vähintään millimetrin tarkkuudella.

Senttimetrit – mittaustyökalut laserilla ja ilman

Rullamitta on rakentajan paras työkaveri. Sillä voi mitata millimetrin tarkkuudella useiden metrien päähän. Rullamitta sopii esimerkiksi listojen ja lautojen mittaamiseen.

Rullamitat ovat yleensä kolmesta viiteen metriä pitkiä, mutta kelamitat voivat olla jopa 50-metrisiä. Taipuisa kelamitta on ainoa työkalu, jolla voi mitata esimerkiksi ison tynnyrin ympärysmitan.

Iso kelamitta ei mahdu taskuun, mutta laseretäisyysmittari mahtuu. Laseretäisyysmittarit mittaavat yleensä 50 metriin asti, ja niillä voi laskea pinta-aloja ja tilavuuksia. Joissakin on lisäksi monimutkaisempia mittaustyökaluja.

Olemme testanneet erilaisia laseretäisyysmittareita: Etäisyysmittaritesti.

Kilometrit – satelliittimittaustyökalut

Vielä muutama vuosi sitten isojen etäisyyksien mittaamiseen tarvittiin maanmittareita. Nykyään tontin koon, rakennusprosentin tai oman kunnan pinta-alan voi mitata kätevästi satelliitin avulla.

Google Earth Pro on ohjelma, joka auttaa mittaamaan isot pinta-alat ja etäisyydet.

LUE LISÄÄ: Mittaa tontin koko Google Earthilla

Vaakasuoraan mittaamiseen
Myös vatupassit lasketaan mittaustyökaluihin. Vanha, manuaalinen vatupassi on edelleen hyvä työkalu, mutta sen asemesta voi käyttää ristilinjalaseria. Ristilinjalaser piirtää ympärilleen sekä vaakasuoria että pystysuoria linjoja. Linjoja voi käyttää asennusohjaimina tai niitä voi käyttää nollapisteenä mittaamisessa.
Lue ristilinjalasereiden testi täältä: Ristilinjalasertesti

Jos tarvitset vaakasuoran linjan laserin joka puolelle yhtä aikaa, voi käyttää pyörivää laseria. Sen kanssa on ilo työskennellä.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Mittaa suoraan ristilinjalaserilla

Sivu 1 / 2