Maailman paras mittanauha

Jos pidät mittanauhaa vain mittanauhana, et ole kokeillut Talmeter-merkintämittaa. Taskuun sopivan kätevän työkalun avulla voi ratkaista monia tehtäviä, jotka vaatisivat muutoin pienen työkalupakin verran työkaluja.

Kun me täällä Tee Itse -lehden toimituksessa keräännymme innostuneina jonkin työkalun ympärille, siinä on yleensä moottori. Yleensä se myös pitää melua tai siinä on valtavasti tehoja. Lisäksi se on lähes aina hinnaltaan kalleimmasta päästä.

Toisinaan tulee kuitenkin vastaan työkaluja, joiden ulkonäkö on mitäänsanomaton tai joista ei lähde moottorin ääniä. Yksi niistä on Hultaforsin Talmeter-mittanauha.

Kun useimmat muut mittanauhat suoriutuvat yleensä vain yhdestä tehtävästä eli pisteiden a ja b välisen etäisyyden mittaamisesta, Talmeter-mitassa on jopa kuusi toimintoa, kuten kipsiveitsi ja harppi. Ja kaikki tämä alle 30 eurolla (3 metrin versio).

Siksi työkalu on ansainnut paikkansa työhousujesi taskussa – ja maailman parhaan mittanauhan tittelin.

Mittanauha toiminoot

Ulkomitat

Kyllä, tällä merkintämitalla voi tehdä saman kuin muillakin mittanauhoilla: tarttua mitattavan kohteen reunaan ja mitata kahden pisteen välinen etäisyys.

Työkalun merkinnät ovat niin selkeitä, että tarkkuudeksi saa puoli millimetriä. Lisäksi mittanauhan lukitus pysyy vankasti paikallaan. Merkintämittaa on saatavana 2, 3 ja 6 metrin versioina.

Kipsiveitsi

Kotelon merkintäterä on riittävän vahva leikkaamaan kipsilevyn pahvin läpi. Tee ensin mittaus, siirrä mittaustulos kipsilevylle tekemällä ura katkaisukohtaan ja taita sitten levy.

Jos mittanauhan vetää takaisin koteloonsa, samaa merkintäterää voi käyttää taitetun kipsilevyn pahvin leikkaamiseen. Kaikki tämä onnistuu ilman, että matto­veistä tarvitsee ottaa taskusta.

Sisämitat

Merkittävin ero Talmeter-mitan ja muiden mittanauhojen välillä on kotelon takana oleva pieni metallinen kieleke. Se on suunniteltu tarkkojen sisämittojen ottamiseen esimerkiksi ikkunanpielien tai kirjahyllyn kahden sivun välillä.

Tavallisesti mittaustulokseen on lisättävä mittanauhan kotelon pituus, jolloin tulos ei ole millimetrintarkka. Kun kieleke on ulkona, nauhan antamaan lukemaan lisätään vain 10 cm. Toinen vaihtoehto on lukea punaisella alueella olevat sisämitoille tarkoitetut numerot.

Säde

Myös mittanauhan takapuolella on numeroita. Ne on suunniteltu putkien ja muiden pyöreiden kohteiden mittaamiseen.

Mittaustulos on ympyrän säde. Ne muodostavat fiksun ominaisuuden yhdessä mitan harppitoiminnon kanssa.

Harppi

Kun mitattavan pyöreän kohteen säde on tiedossa, Talmeter-mitta toimii myös harppina: 10 senttimetrin kohdalla on pieni reikä, joka asetetaan ympyrän keskelle ja jonka läpi laitetaan naula.

Tämän jälkeen mitta voidaan säätää haluttuun säteeseen ja piirtää ympyrän ympärysmitta merkintäterällä.

Merkintöjen tekeminen

Kaksi merkintäterää, toinen kotelossa ja toinen mittanauhan päässä, tekevät lyijykynästä tarpeettoman: Mittaa, lukitse nauha ja siirrä Talmeter-mitta työstettävän kohteen päälle. Tee merkintä sitten mitan terällä.

Käytä ulkomittoihin kotelon merkintäterää ja sisämittoihin mitan päässä olevaa merkintäterää. Näin sinun ei tarvitse siirtää mittoja, sillä lukittu mittanauha on juuri oikean pituinen. Tämä vähentää virheiden määrää.

    Lisää samasta aiheesta Mittalaitteet