Linjalaser: Aivan suoraan linjalaserilla

Ammattilaisilla on käytössään hienoja erikoistyökaluja, joiden avulla työt sujuvat tavallista helpommin ja mukavammin. Harmi vain, että ammattilaisille suunnatut työkalut ovat yleensä niin kalliita, ettei tavallisella tee se itse -rakentajalla ole niihin varaa.

Säännöstä on myös poikkeuksia, jotka kannattaa käyttää hyödyksi. Linjalaser ajaa saman asian kuin ammattikäyttöön tarkoitettu pyörivä laser, mutta maksaa vain murto-osan sen hinnasta.

Pyörivän laserin pieni valopiste pyörii vinhaa vauhtia laitteen ympäri ja muodostaa vaakasuoran linjan. Linjaa on helppo käyttää mittaamisen nollapisteenä niin lattian koolaamisessa kuin laattaterassin hiekkapohjan suoristamisessa.

Ristilinjalaser - halvempi versio

Pyörivän laserpisteen vakauttamiseen tarvitaan erittäin kallista tekniikkaa. Ammattikäyttöön tarkoitetut pyörivät laserit maksavat noin 700 euroa.

Useat työkaluvalmistajat ovat viime vuosina yhdistäneet halvan ristilinjalaserin ja kalliin pyörivän laserin ominaisuuksia. Linjalaser on niiden eräänlainen välimuoto, joka maksaa noin 150 euroa.

Linjalaserin toiminta ei perustu pyörivään valopisteeseen vaan peileihin, jotka heijastavat punaisen viivan laitteen joka puolelle. Valo ja peilit on kiinnitetty heiluriin, joka varmistaa, että viiva pysyy koko ajan suorassa.

Linjalaserin ainoa heikkous on, että sen valo on paljon heikompi kuin pyörivässä laserissa. Sen takia viivaa on joskus vaikea nähdä ulkona tai kirkkaassa keinovalossa.

Parasta laserilla työskentelyssä on, että molemmat kädet jäävät vapaaksi työhön. Taulujen ripustaminen, hyllyjen kiinnittäminen tai sokkeleiden rakentaminen ei ole koskaan ollut yhtä helppoa ja mukavaa.

Linjalaser pähkinänkuoressa

Linjalaser: Linjalaser pähkinänkuoressa
  1. Lasin takana on pieniä peilejä, jotka heijastavat vaakasuoran laserviivan laitteen joka puolelle. Peilit ja laser on kiinnitetty heiluriin. Se varmistaa, että laserlinja on aina suorassa.

  2. Laserissa on vaakalinjan lisäksi pystylinja, jota voi käyttää erikseen tai yhdessä vaakalinjan kanssa. Käyttöä säädellään selkeästä ohjainvalikosta. Linjat voi myös lukita tiettyyn kulmaan. Siitä on hyötyä esimerkiksi kaiteen paikan tai vinon laatoituksen reunaviivan merkitsemisessä.

  3. Linjalaser käynnistetään ja sammutetaan sivulta. Kun laser sammutetaan, heiluri lukittuu, jotta se ei vahingoitu siirrettäessä.

  4. Laserin linjan voi lukita mihin tahansa kulmaan lukitustoiminnon avulla.

  5. Laserin voi liittää pohjasta jalustaan. Se lisää laitteen käyttömahdollisuuksia.