Halvan ja kalliin yleismittarin ero näkyy parhaiten siinä, kuinka helppo mittaria on käyttää.
Kalliista mittarista pitää yleensä valita vain se, halutaanko sillä mitata resistanssia vai vaihtojännitettä, kun halvasta mittarista pitää valita myös se, mitä asteikkoa halutaan käyttää – esimerkiksi 200 000 oomiin vai
200 oomiin asti.
Lisävalinnat tekevät käytöstä monimutkaisempaa, mutta myös halpaa yleismittaria voi oppia käyttämään. Aloita valitsemalla korkein arvo yleismittarin keskellä olevasta valitsimesta ja pyöritä valitsinta taaksepäin pykälä kerrallaan, kunnes saat käyttökelpoisen mittaustuloksen.
- Tasajännite Toiminto mittaa esimerkiksi akun tai laturin jännitteen. Volttiasteikolla mitattava jännite laskee sitä mukaa, kun akku tyhjenee. Mittaaminen voi kertoa, että akku on vaurioitunut tai tyhjä. Tavallisen alkalipariston (esimerkiksi AA- ja AAA-pariston) alkujännite on noin 1,5 volttia, ja se on tyhjä, kun jännite laskee alle 0,9:n. Täyteen ladatun auton akun jännitteen pitää olla 12,7–12,4 volttia. Jos jännite on matalampi, akku pitää vaihtaa uuteen.
- Vaihtojännite Toiminnolla mitataan esimerkiksi pistorasian jännite. Sillä voi myös etsiä oikean liittimen valaisimen johdolle. Yleismittarin musta kärki asetetaan kohtaan N (tai 0), ja punaisella kärjellä etsitään kohta, jossa on noin 230 voltin virta. Muista, että sähköasennusten tekeminen kuuluu valtuutetulle sähköasentajalle.
- Tasavirta Toiminnolla voi mitata esimerkiksi akulla toimivan laitteen virrankulutusta. Toimintoa ei tarvita kovin usein, mutta sillä voi mitata esimerkiksi auton tuulettimen sähkövalon kulutuksen.
- Transistorin mittaus Kehittynyt toiminto, jota ei käydä läpi tässä.
- Lämpötila mitataan joko kiinteällä anturilla tai erillisen testijohdon avulla.
- Jatkuvuus Toiminnolla voi mitata esimerkiksi, kulkeeko peräkärryn johdoissa virta, vai onko sulake lauennut. Jos virta kulkee esteettä kuten pitääkin, yleismittarista kuuluu varoitusääni.
- Testijohdot Punaisen johdon paikka riippuu tehtävästä mittauksesta. Musta testijohto menee aina COM-reikään. Punainen johto menee ylimpään reikään, kun mitataan alle 10 voltin tasavirtaa. Muissa mittauksissa johto työnnetään keskimmäiseen reikään.
- Resistanssi Sähköinen vastus eli resistanssi kertoo esimerkiksi sen, onko kaiutin mennyt rikki. Kaiuttimen tulppien välisen resistanssin pitää olla hieman kaiuttimen kokoa pienempi. Esimerkiksi 8 oomin (Ω) kaiuttimen arvon pitää olla noin 6,5–7,5 Ω. Neljän oomin kaiuttimelle sopiva arvo on noin 3,2–3,9 Ω. Jos tulos on selvästi enemmän tai vähemmän, kaiutin on rikki.