Vatupassi

Vatupassi on välttämätön työkalu, kun asioiden pitää olla suorassa. Etenkin digitaaliset vatupassit kehittyvät kovaa vauhtia. Esittelemme erilaiset vatupassit.

  Vatupassi pitää asiat suorassa

  Vatupassi eli vesivaaka on perinteinen työkalu, jonka libellit eli kuplat näyttävät, ovatko asiat suorassa. Nykyään vatupassi on saanut rinnalleen erilaisia lasertyökaluja.

  Perinteinen vatupassi

  Jokainen rakentaja tarvitsee vähintään yhden perinteisen vatupassin. Vatupassiin on helppo tarttua sekä seinien rakentamisessa että lattian tekemisessä. Sillä on kätevää tarkistaa, ovatko asiat vaakasuorassa tai pystyssä.

  Digitaalinen vatupassi

  Suurin osa libellivatupasseista on varsin tarkkoja, mutta niitä on hankala käyttää muissa kuin 0 tai 90 asteen kulmissa. Sen sijaan digitaalinen vatupassi sopii muiden kulmien katsomiseen. Se näyttää kulman tarkan asteluvun, joten sillä voi selvittää esimerkiksi vinon katon kaltevuuden.

  Monissa digitaalipasseissa on asteluvun lukitustoiminto, jonka avulla voi nähdä asteluvut myös sellaisista paikoista, joihin ei näe samalla, kun vatupassista pidetään kiinni.

  Laserit

  Lasermittalaitteet ovat eräänlaisia vatupasseja. Ne vakauttavat itsensä ja heijastavat ympärilleen laserviivoja tai -pisteitä. Viivaa tai pistettä voi käyttää ohjaimena tai mittaamisen nollapisteenä.

  TOIMITUS SUOSITTELEE: Laser pitää lattian suorana

  Pyörivä laser

  Laserin ja pyörivän liikkeen yhdistelmästä syntyy pyörivä laser. Laser pyörii ympäri niin nopeasti, että valopiste piirtää viivan joka puolelle. Se tarkoittaa, että laseria tarvitse kääntää kesken työn.

  Muut vatupassit

  Markkinoille tulee välillä uudenlaisia vatupasseja, jotka vähentävät mittaamista ja laskemista. Esimerkiksi joidenkin linjalaserien viivaa voi kääntää asteikon mukaan.

  TOIMITUS SUOSITTELEE: 180 asteen linjalaser

  Lankavatupassi sopii pitkille etäisyyksille: Lankavatupassi