Kätke putket kaappiin

Onko kotisi rakenteissa jokin epäsiisti tai sekavan näköinen yksityiskohta? Rakenna kaappi, joka kätkee sen.

Vaikeusaste
Vie aikaa
2 päivää
Hinta
200 euroa

Ovi muistuttaa mitä tahansa kaapin ovea. Sen taakse kätkeytyy kuitenkin iso määrä putkia ja ylimääräistä säilytystilaa.

Johdanto

Uuseimmissa taloissa ja asunnoissa on putkia ja asennuksia, jotka eivät miellytä silmää. Sen lisäksi että ne eivät ole kauniita, ne myös rajaavat huoneen tilankäyttöä. Asian voi ratkaista rakentamalla kaapin, joka kätkee putket kokonaan. Samalla huoneesta tulee säännöllisemmän muotoinen ja säilytystilaa tulee lisää.

LUE LISÄÄ: Piilota johdot ja putket urajyrsimellä

Ota lämpö hyötykäyttöön

Esimerkissämme kaappi rakennetaan puutavarasta nykyisen seinän jatkeeksi, mutta voit rakentaa kaapin myös erillään seisovaksi. Kaapissa on leveä ovi, jotta putkille on esteetön pääsy. Koska kaappiin on sijoitettu sekä talon lämmönvaihdin että joitakin lämmitysputkia, olisi sääli sulkea kaappiin niistä huokuva lämpö. Tämän vuoksi ovi on verhoiltu reiällisellä kovalevyllä, jonka ansiosta ilma pääsee kiertämään kaapista ulos.

LUE LISÄÄ: Kovalevy – paljon mahdollisuuksia

Lisää säilytystilaa

Vaikka seinässä on paljon putkia ja asennuksia, voi kaappia käyttää myös hyödyllisenä säilytystilana. Kuivan ja lämpimän ilmansa ansiosta se on lisäksi mainio kuivauskaappi. Ovilevy- ja värivalinnat vaikuttavat kaapin ulkonäköön – esimerkin kaappi maalattiin kokonaan valkoiseksi.

Ohjeet

01
Rakenna kaappi 10 Vaihe

Riippumatta siitä, rakennatko irrallista kaappia vai asennatko sen seinän jat-keeksi, ensin on rakennettava puurunko uudelle kaappiseinälle. Se peittää putket ja siinä on oviaukko kulkua varten.

Kun otat mittoja, muista huomioida korkeus, jos katossa kulkee esim. put-kia. Tällä voi olla merkitystä yhden tai useamman osan pituudelle. Puurungon keskelle tulee vaakarimat ja runko ver-hoillaan kaikilta sivuilta mdf-levyllä. Levyt leikataan etukäteen niin, että putkille jää tilaa. Katso alla olevasta laati-kosta, miten teet kaavan levyjen sovit-tamiseksi putkien mukaan.

1

Merkitse lattiaan seinän paikka. Tässä asetimme lattiaan suoran levyn olemassa olevan seinän jatkeeksi, jotta kaa­ pin paikka on helpompi piirtää ja varmis taa, että jatkoseinä saadaan suoraan kulmaan.

2

Sovita pystytolppien (A) ja vaakarimojen (B) pituus oikein. Aseta ne aluksi paikalleen ja tarkista, sopiiko runko sille tarkoitettuun kohtaan, ennen kuin yhdistät osat toisiinsa.

3

Yhdistä pystytolpat (A) alimpiin ja ylimpiin vaakarimoihin (B). Me aloitam me alimmista. Ne kiinnitetään 5 x 80 mm:n ruuveilla. Ylimmät rimat sijoi­ tetaan tässä kahden rimapaksuuden päähän ylim mästä tolpasta, jotta putkelle jää tilaa.

4

Keskimmäiset rimat (B) kiinnitetään tolppien väliin 5 x 80 mm:n ruuveilla. Kiinnitä rimat puristimilla ruuvauksen ajaksi. On helpointa, jos voit asettaa levyn pukkien päälle, niin saat osat helposti levyn päälle.

5

Kiinnitä runko kattoon ja seinään, kun olet koonnut sen. Me jouduimme asentamaan kaksi tukipalaa (C) ylös putkien väliin, jotta saamme levyn johonkin kiinni. Kiinnitä oven vieressä oleva tolppa 5 x 80 mm:n ruuveilla seinään.

6

Kiinnitä puurungon alareuna karmitulpilla lattiaan. Poraa ensin kaksi karmitulpille sopivaa reikää puun läpi lattiaan. Naputa tulpat sisään ja ruuvaa ruuvit kiinni.

7

Leikkaa MDF-levy (H) ja kiinnitä se rungon ulkopuolelle. Pidä sitä paikal laan puristimien avulla, kun kiinnität sen 4 x 40 mm:n ruuveilla. Tässä levyä oli leikatttava ylhäältä, jotta se sopii putkien ympärille. Katso alakuvasta, miten levy sovitetaan.

8

Aseta MDF-levynpalat (J) etutolp-paan (A), kun olet kiinnittänyt levyn (H) sisäpuolelle. Sivele ensin kappalei siin liimaa ja kiinnitä ne 4 x 40 mm:n ruuveilla. Hio sivureunat myöhemmin tasaisiksi.

9

Kiinnitä karmiosa (D) kattoon 5 x 80 mm:n ruuveilla, jotta voit asentaa oven ja saat kaappiin myös kulkuaukon.

10

Kiinnitä myös alareunan karmiosa (D). Kiinnitä se karmitulpilla. Poraa ensin betoniporalla tulpille reiät puun läpi lattiaan, iske tapit sisään ja ruuvaa ne kiinni.

02
Asenna ovi 4 Vaihe

Ovi tehdään listoista rakennettavasta kehikosta, jossa on pari vaakalistaa välissä rakennetta vahvistamassa. Kehikko verhoillaan tässä kohteessa rei-kälevyllä, jotta kaapissa oleva ilma pääsee huonetilaan. Tämä on tärkeää, koska tähän kaappiin on kätketty lämpöä luovuttavia putkia.

Oven saumakohdat hiotaan, jotta pin-noista saadaan täysin tasaiset ja siistit, kun ne lopuksi maalataan.

Ovi asennetaan kolmen saranan varaan ja siihen asennetaan ovenkahva. Näin putket ovat tarvittaessa saatavilla ja kaappi toimii myös säilytystilana.

1

Yhdistä pystylistat (E) vaaka-listoihin (F) puuliimalla ja 5 x 70 mm:n ruuveilla. Kun otat mittoja ovea varten, muista jättää noin 0,5 cm rakoa oven molemmin puolin. Tarkista, sopiiko ovi hyvin oviaukkoon.

2

Leikkaa reikälevy (K) ja kiinnitä se ovikehikkoon. Kehikon sivuihin pitää jättää noin 2 cm rakoa joka puolelle. Liimaa ja ruuvaa levy kiinni 4 x 20 mm:n ruuveilla. Hio liitoskohdat, jotta saat ovesta siistin.

3

Kiinnitä asennuslista (G) 5 x 60 mm:n ruuveilla oviaukkoon, jotta ovi ei pääse työntymään aukon yli huoneeseen. Listan on myötäiltävä karminosien (D) takareunaa.

4

Ovi asennetaan kolmelle saranalle, jotka kiinnitetään 4 x 20 mm:n ruuveilla. Saranat sijoitetaan ylös, keskelle ja alas.

Materiaalit

45 x 70 mm:n rimaa (puurunkoon):
• 2 tolppaa (A)
• 5 vaakarimaa (B)
• 2 tukipalaa (C)
• 2 karminosaa (D)

20 x 45 mm:n listaa (oveen):
• 2 kehikon pystylistaa (E)
• 5 kehikon vaakalistaa (F)
• 1 asennuslista (G)

10 mm:n MDF-levyä (verhoiluun):
• 2 verhoilulevyä (H)
• 1 verhoilulevy (J)

4 mm:n reiällistä kovalevyä (oveen):
• 1 verhoilulevy (K)

Lisäksi:
• Ruuveja (4 x 20, 4 x 40, 5 x 60, 5 x 70 ja 5 x 80 mm)
• Karmitappeja, 8 x 100 mm
• 3 saranaa, 50 x 50 mm
• Ovenkahva ja magneettilukko
• Puuliimaa, tasoitetta ja maalia

Erikoistyökalut

• Reikäsaha (tarvittaessa)

Vie aikaa

Noin 2 pv sis. kuivumisajan

Hinta

Noin 200 €

Vaikeusaste

Mukava hanke, joka sopii useimmille.

Piirustus

Kaappi on rakennettu olemassa olevan seinän jatkeeksi. Sen toinen sivu katetaan kiinni ja eteen tulee oviaukko, josta putkien ja säilytystilan luo on helppo pääsy. Kaappiseinän yläosa sovitetaan niin, että se kiertää putket.

Video

TYÖKALUT: Näin käytät ruuvinväännintä

Videolla näytetään, käytät tee se itse -rakentajan tärkeintä työkalua. Ruuvinvääntimellä voi paitsi ruuvata, myös porata reikiä eri materiaaleihin, tehdä isoja reikiä, upottaa ruuvinkannat pinnan alle sekä hioa ja kiillottaa pintoja.

Video

VINKIT: Naulojen ja ruuvien oikea pituus

Video

VINKIT: Vähennä lämpöä, kun maalaat

Video

VINKIT: Estä nukan irtoaminen telasta

Video

Vinkit & niksit

Sovita levy putkien mukaan

Jos haluat sovittaa levyn muutaman putken ympä­ rille siististi, on helpointa, että valmistat pahvisen kaavan, joka on saman ko­ koinen kuin leikattava levy.

Piirrä ensin erilaisten putkien paikat tarkasti pah­ ville ja leikkaa pahvista kaava, niin voit helposti piirtää putkille tarvittavat kolot ja aukot levyyn.

Poraa levyyn ensin pyö­ reä reikä ja sahaa tämän jälkeen mahdolliset aukot ja reiät pistosahalla.

Kiristä pahvinpala putkia vasten, niin voit työstää kaavan, josta näkyvät putkien paikat. Mittaa ja piirrä, kuinka pitkälle katosta alaspäin putket ulottuvat.

Pahville tehdyt merkinnät on leikattu auki taittoteräveitsellä, ja nyt merkinnät voidaan siirtää MDFlevyyn ja levyn voi leikata tarkasti.

Kun olet piirtänyt putkien paikat, sahaa levy pistosahalla. Poraa ensin pyöreä reikä reikä­ sahalla, jonka halkaisija on sama kuin putkien, ja sahaa sitten loput pistosahalla.

Ota pistosahalla sahaamasi pala talteen, niin voit lopuksi sijoittaa sen asennetun levyn päälle. Näin saat putken päällä ole­ van aukon siististi katettua kattoon asti.

Lehtiversio

Lataa artikkeli pdf-muodossa samanlaisena kuin se julkaistiin alunperin Tee Itse -lehdessä.

    Lisää samasta aiheesta Kaappi