Valitse oikea puuliima

Puuliimaa tarvitaan kodin pieniin korjaustöihin kuten tuolinjalkojen kiinnittämiseen. Liima vahvistaa liitoksia, pitää jalkalistat lujasti kiinni seinässä ja auttaa pihapöydän kokoamisessa. Puuliimoja on erilaisia. Sopiva liima pitää valita huolellisesti käyttötarkoituksen mukaan.

MIHIN PUULIIMAA KÄYTETÄÄN?

LIITOKSET
Liima sopii kaikenlaisten liitosten vahvistamiseen sekä sisällä että ulkona. Liiman lisäksi liitoksiin käytetään usein nauloja tai ruuveja.

KORJAUKSET JA VIIMEISTELY
Puuliimaa käytetään esimerkiksi puulattioiden korjaamiseen ja viimeistelyyn. Puulimalla voi kiinnittää esimerkiksi jalkalistoja.

LIIMAPUU
Puuliimalla ja oikealla tekniikalla voi tehdä liimapuulevyjä. Puulajin ja levyn mitat voi valita oman mielensä mukaan. Itse tehty levy tulee yleensä ostettua halvemmaksi.

MITEN PUULIIMAA KÄYTETÄÄN?

Liimaliitoksesta tulee sitä lujempi, mitä tiiviimmin osat sopivat yhteen. Hio osia tarvittaessa ennen liimaamista. Hiominen on tarpeen myös öljypitoisten puiden kuten tiikin liimaamisessa, sillä ilman sitä liima ei imeydy puuhun.

Puuliimaa levitetään yleensä vain liitoksen toiselle puolelle. Puuliimaa kannattaa levittää molemmille puolille, jos puiden hienosäätöön tarvitaan aikaa. Puuliiman voi levittää pienille pinnoille lastalla. Isoilla pinnoilla kannattaa käyttää pensseliä.

Puuliima kovettuu hitaasti kuivassa puussa, jonka kosteusprosentti on alle 12. Kuivumista voi nopeuttaa kostuttamalla puut ennen liiman levittämistä. Ota kuitenkin huomioon, että liiallinen kosteus saa liiman vaahtoamaan.

TOIMITUS SUOSITTELEE: Väkivahva asennusliima

Tärkeää!

Avaamaton PVAc-liimapakkaus pysyy kunnossa pari vuotta. Käytön jälkeen pakkaus suljetaan tiiviisti ja säilytetään viileässä tilassa, jossa ei ole pakkasta. Talviliima on poikkeus, sillä se kestää kovaakin pakkasta. PU-liima kovettuu lämpimässä ja kosteassa. Liima säilytetään viileässä ja tiiviisti suljettuna.

Erityistä

Noin puolet puuliiman tilavuudesta on vettä. Siksi on tärkeää, että liimattavat esineet painetaan lujasti yhteen liiman kuivumisen eli veden haihtumisen ajaksi.

LUE LISÄÄ: Liima

ERILAISIA PUULIIMOJA

SISÄKÄYTTÖÖN (D2)
Käytetään kuivan puun liimaamiseen sisätiloissa. Liima ei kestä vettä. Kosteudenkestoluokka D2.

ULKOKÄYTTÖÖN (D3)
Kestää paremmin kosteutta kuin sisäkäyttöön tarkoitettu puuliima. Sopii esimerkiksi vaativiin liimauksiin keittiössä ja kylpyhuoneessa.

PAKKASENKESTÄVÄ PUULIIMA
Talviliima kestää pakkasta, ja sitä voi käyttää ja säilyttää jopa 40 asteen pakkasessa. Liima ei ole vesitiivistä, joten sitä ei voi käyttää taivasalla.

PU-LIM (D4)
Erittäin vahva puuliima, joka kestää kosteutta ja vettä. Kestää taivasalla ilman pintakäsittelyä. Sopii myös kostealle puulle. Sekä tummia että vaaleita versioita.

Kosteudenkestävyys

Puuliimat jaotellaan sen mukaan, kuinka hyvin ne kestävät kosteutta. Yleensä polyuretaani- eli PU-liimat ovat kestävämpiä kuin polyvinyyliasetaatti- eli PVAc-liimat, joiden kestävyys vaihtelee. Parhaatkaan liimat eivät kestä loputtomiin taivasalla.

D1: Sisätiloihin, joiden lämpötila nousee vain harvoin ja lyhyeksi ajaksi yli viidenkymmenen asteen. Puun kosteusprosentti alle 15. Esimerkiksi kalusteasennuksiin.

D2: Suhteellisen kosteisiin sisätiloihin, joissa on vettä vain harvoin. Puun kosteusprosentti saa olla korkeintaan 18. Esimerkiksi kalusteiden kokoamiseen tiloissa, joiden lämpötila pysyy tasaisena.

D3: Kosteisiin sisätiloihin ja paikkoihin, joissa on usein vettä. Sopii keittiön pöytälevyyn ja kylpyhuoneen kalusteisiin. Ulkona suojaisiin paikkoihin.

D4: Sisälle usein kastuviin paikkoihin. Ulkona taivasalle, jos pinta suojataan tarpeeksi hyvin. Ikkunan- ja ovenkarmeihin, pihakalusteisiin sekä puurakenteisiin ja kalusteisiin, jotka joutuvat tekemisiin kosteuden kanssa.

PVAc JA PU: Kaksi perustyyppiä

Puuliiman kaksi perustyyppiä ovat polyvinyyliasetaattiliimat (PVAc) ja polyuretaaniliimat (PU). Puun kosteusprosentti ratkaisee, kumpaa tyyppiä kannattaa käyttää.

PVAc-liimaa eli valkoista puuliimaa käytetään vain puun liimaamiseen. Puun kosteuden pitää olla 7–15 prosenttia.

PU-liima (tai PUR-liima) sopii puuhun, jonka kosteusprosentti on 12–20. Jos puun kosteusprosentti on alle 12, puu pitää kostuttaa ennen liimaamista. PU-liimalla voi liimata puuta myös muihin materiaaleihin kuten metalliin.

    Muut lukevat juuri nyt …