Puuliima: Valitse oikea puuliima

TOIMITUS SUOSITTELEE: Väkivahva asennusliima

Tärkeää!

Avaamaton PVAc-liimapakkaus pysyy kunnossa pari vuotta. Käytön jälkeen pakkaus suljetaan tiiviisti ja säilytetään viileässä tilassa, jossa ei ole pakkasta. Talviliima on poikkeus, sillä se kestää kovaakin pakkasta. PU-liima kovettuu lämpimässä ja kosteassa. Liima säilytetään viileässä ja tiiviisti suljettuna.

Erityistä

Noin puolet puuliiman tilavuudesta on vettä. Siksi on tärkeää, että liimattavat esineet painetaan lujasti yhteen liiman kuivumisen eli veden haihtumisen ajaksi.

LUE LISÄÄ: Liima

Kosteudenkestävyys

Puuliimat jaotellaan sen mukaan, kuinka hyvin ne kestävät kosteutta. Yleensä polyuretaani- eli PUliimat ovat kestävämpiä kuin polyvinyyliasetaatti- eli PVAcliimat, joiden kestävyys vaihtelee. Parhaatkaan liimat eivät kestä loputtomiin taivasalla.

D1: Sisätiloihin, joiden lämpötila nousee vain harvoin ja lyhyeksi ajaksi yli viidenkymmenen asteen. Puun kosteusprosentti alle 15. Esimerkiksi kalusteasennuksiin.

D2: Suhteellisen kosteisiin sisätiloihin, joissa on vettä vain harvoin. Puun kosteusprosentti saa olla korkeintaan 18. Esimerkiksi kalusteiden kokoamiseen tiloissa, joiden lämpötila pysyy tasaisena.

D3: Kosteisiin sisätiloihin ja paikkoihin, joissa on usein vettä. Sopii keittiön pöytälevyyn ja kylpyhuoneen kalusteisiin. Ulkona suojaisiin paikkoihin.

D4: Sisälle usein kastuviin paikkoihin. Ulkona taivasalle, jos pinta suojataan tarpeeksi hyvin. Ikkunan- ja ovenkarmeihin, pihakalusteisiin sekä puurakenteisiin ja kalusteisiin, jotka joutuvat tekemisiin kosteuden kanssa.

PVAc JA PU: Kaksi perustyyppiä

Puuliiman kaksi perustyyppiä ovat polyvinyyliasetaattiliimat (PVAc) ja polyuretaaniliimat (PU). Puun kosteusprosentti ratkaisee, kumpaa tyyppiä kannattaa käyttää.

PVAc-liimaa eli valkoista puuliimaa käytetään vain puun liimaamiseen. Puun kosteuden pitää olla 7–15 prosenttia.

PU-liima (tai PUR-liima) sopii puuhun, jonka kosteusprosentti on 12–20. Jos puun kosteusprosentti on alle 12, puu pitää kostuttaa ennen liimaamista. PU-liimalla voi liimata puuta myös muihin materiaaleihin kuten metalliin.