Säästä lämpöä: Käytä 15 euroa, niin saat tuplasti enemmän takaisin!

Paljon lämmitykseen kuluvaa rahaa virtaa suoraan ovista ja ikkunoista ulos, jos tiivisteet eivät ole tiiviitä. Siksi ne kannattaa vaihtaa. Tähän kuluu 15 euroa ja yksi työtunti ikkunaa kohden.

Sinulla voi olla melko nykyaikaiset energiaikkunat ja hyvin eristetty ulko-ovi. Jos tiivisteet eivät kuitenkaan ole täysin tiiviit, kylmä ulkoilma pääsee vapaasti taloosi ja lämmitetty (ja kallis) sisäilma pääsee kulkemaan vastakkaiseen suuntaan – suoraan harakoille.

Vuotaviin tiivisteisiin voi olla monta eri syytä. Jopa paras ja kallein tiiviste menettää ajan myötä elastisuutensa kulumisen sekä sään ja tuulen vaikutuksesta. Sama tapahtuu – ja niin käy usein – jos tiivisteeseen jää maalia oven tai ikkunan maalaamisen yhteydessä.

Testaa tiivistettä

Voit testata elastisuuden tiivistettä painamalla. Jos tiiviste palautuu nopeasti muotoonsa, se toimii hyvin. Jos palautumisessa kestää sen sijaan jonkin aikaa, tämä on merkki siitä, että tiiviste ei ole enää uudenveroinen.

Valitse oikeanlainen tiiviste

Väärän tiivisteen valinta on myös yleinen syy vuotavaan tiivisteeseen. Tiivisteen valinta menee helposti pieleen, sillä tiivistetyyppejä on lukuisia erilaisia.

Tästä näet, miten löydät ikkunoihin ja oviin sopivan tiivisteen sekä miten tiiviste asennetaan oikein – vaihe vaiheelta:
Löydä oikea tiiviste

Ole tarkkana asennuksessa

Lopuksi on jäljellä itse asennus. Tiivisteen on tietenkin oltava oikeanlainen, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla.

Käytä lämpökameraa

Jos tiivisteet ovat erittäin huonot, tämä on helppo havaita vain pitämällä kättä ikkunan tai oven edessä. Jos asia ei ole aivan näin selvä, voit saada paremman kuvan asiasta lämpökameralla.

Tällaisella kameralla voi paljastua myös muita paikkoja, joissa lämpö haihtuu talosta, esimerkiksi ikkunoiden huonon eristyksen takia. Voit myös selvittää lattialämmityksen letkujen tai lämmityskaapeleiden sijainnin.

Lämpökamera on kallis ostos, mutta sen voi vuokrata useammasta paikasta. Täältä voit lukea lisää lämpökameran toiminnasta, mittaustulosten tulkinnasta ja kameran hinnasta:
Säästä energiaa lämpökuvauksella

    Muut lukevat juuri nyt …