Löydä oikea tiiviste

Tiivisteet voivat tuntua pieneltä sivuseikalta, mutta niillä on iso vaikutus talon energiankulutukseen. Kuluneet tiivisteet kannattaa vaihtaa uusiin, sillä se on helppoa ja halpaa. Vaikeinta on löytää tiiviste, joka sopii oven tai ikkunan huullokseen.

Tiivisteet

Tiivisteiden värit, muodot, koot ja materiaalit vaihtelevat. Myös hinnoissa on isoja eroja.

Tiivisteiden arvo on noussut viime vuosina. Ne eivät enää ole hätäratkaisu huonosti tehdylle puusepäntyölle ja vinoon vääntyneille oville ja ikkunoille. Pehmeät tiivistelistat ovat nykyään luonnollinen, itsenäinen ja välttämätön osa energiatehokasta ja äänieristettyä kotia, olipa sitten kyseessä uudisrakennus tai vanhan talon saattaminen ajan tasalle.

Vaikka ikkunoiden ja ovien puuosat olisi höylätty todella hienosti, puu ei koskaan asetu puuta vasten yhtä tiiviisti kuin kumipintaa vasten. Kaksikymmentä vuotta sitten hyvä puuhuullos riitti pitämään talon mukavan tiiviinä, mutta nykyajan tiiviyttä ja energianhukkaa koskevat ohjeet ja määräykset ovat paljon aiempaa tiukempia.

Nykyajan ikkunat ja ulko-ovet on varustettu niin syvällä huulloksella, että niihin jää tilaa joustavalle tiivisteelle. Jos puolestaan haluaa saattaa vanhemman talon lämmityskulut nykyajan tasolle, kannattaa aloittaa ovien ja ikkunoiden tiivistämisestä.

Huippuhyvä investointi

Arvioidaan, että 1960-luvun talon lämmöstä karkaa ulos jopa 40 % pelkästään epätiiviyksien ja rakojen kautta. Ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen käytetyn ra-hasumman tienaa usein takaisin nopeammin kuin lämmityskuluja pystyy millään muulla keinoin pudottamaan.

Sijoituksesta saattaa tulla tuottava jo muutamassa viikossa. Tämän jälkeen tiivisteet tuottavat tuloa joka päivä. Lisä- etuna saa paremman huoneilman ja lämpimämmän ja vähemmän vetoisan kodin. Itse voi päättää, miten ja mistä huoneisiin hankitaan raitista ilmaa.

Tiivisteitä on erivärisiä, -muotoisia ja kokoisia, myös materiaalit ja hinnat vaihtelevat paljon. Pehmeät, itsekiinnittyvät tiivisteet tunnetaan ehkä parhaiten. Näistä on vain valittava malli, joka on kooltaan sopiva ja kestää tarpeeksi kauan hintaan ja vaivannäköön nähden.

Monet tarpeet ratkeavat parhaiten uudemmilla tiivistemalleilla, jotka saatetaan naulata tai työntää uraan. Myös näihin tuotteisiin kannattaa tutustua. Niitä nimittäin käytetään useimmissa uusissa ikkunoissa ja ovissa. Näillä tiivisteillä vanhoista ikkunoista ja ovista saa yhtä tiiviit kuin uusista.

MIHIN TIIVISTEITÄ KÄYTETÄÄN?

OVET JA LIUKUOVET. Ulko-oven tiivisteet maksavat itsensä nopeasti takaisin. Myös vanhat liukuoven tiivisteet kannattaa vaihtaa uusiin, vaikka oven ja karmin väliin jäisi vaihdon jälkeen pieni rako.

IKKUNAT. Lämmin ilma vuotaa ulos kuluneiden tiivisteiden vierestä ja läpi. Sen lisäksi kylmä ilma virtaa sisään vanhojen tiivisteiden takia ja aiheuttaa vedon tunnetta.

KATTOLUUKKU. Kylmälle ullakolle vievä kattoluukku pitää tiivistää tehokkaasti, jotta välikatolta ei virtaa kylmää ilmaa alla oleviin huoneisiin.

Miten tiivisteitä käytetään?

Rautakaupan tiivistevalikoima saattaa tuntua jopa liian monipuoliselta. Ostoksille kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja käyttää sitä apuna uuden tiivisteen valinnassa. Tiivisteiden muoto ja koko vaihtelevat, ja ne voi kiinnittää neljällä eri tavalla:

Liimatausta: Itsestään liimautuvan tiivisteen voi kiinnittää puuhun, metalliin ja muoviin. Liimataustatiivisteet ovat yleisiä, ja niitä on helppo käyttää.

Hakaset: Käyttö mahdollista vain puuikkunoissa. Hieman hankala tapa.

Liima: Vaatii harjoittelua ja erikoisliimaa, mutta sopii kaikille alustoille.

Jyrsityt urat: Käyttö mahdollista lähinnä vanhoissa ovissa ja ikkunoissa. Sopivia tiivisteitä voi olla vaikea löytää.

Tärkeää tiivisteistä!

Pehmeitä tiivisteitä ei saa maalata. Parhaassa tapauksessa maali irtoaa lähes välittömästi. Jos maali tarttuu tiivisteeseen, tiiviste jäykistyy. Se huonontaa tiivisteen eristyskykyä ja kestävyyttä.

LUE LISÄÄ: Olemme koonneet tänne kaikki tiivisteitä koskevat jutut.

Erityistä tiivisteistä

Tiivisteet säilyvät notkeina ja hyvässä kunnossa, kun niiden ulkoja sisäpuolelle sivellään juoksevaa silikonia 3–4 kertaa vuodessa. Älä levitä silikonia puupinnoille, jotta voit maalata puun myöhemmin. Juoksevaa silikonia myydään rautaja verkkokaupoissa.

Erilaisia tiivisteitä

POLYURETAANITIIVISTE. Nelikulmainen tiiviste, joka on tehty polyuretaanista. Pitää pölyn pois laatikoista, mutta ei ole tarpeeksi tiivis ikkunoille ja oville. Sopii myös uloimman lämpölasin tiivisteeksi. Tiivisteessä on liimatausta.

EPDM-VAAHTOMUOVITIIVISTE. Yleisin tiivistetyyppi vanhojen ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen. Markkinoilla on paljon erikokoisia ja -muotoisia tiivisteitä, joiden joukosta löytyy lähes jokaiseen tilanteeseen sopiva malli.

SILIKONITIIVISTEET ja muut pehmeät materiaalit. Tiivisteessä on yleensä D:n tai O:n muotoinen kuori. Ei vaahtoydintä. Sopii isojen, 1–7 milliä leveiden rakojen tiivistämiseen. Varsin kalliita. Haastavien ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen.

Q-LON (MUOVI). Tähän ryhmään kuuluu erilaisia muovitiivisteitä. Q-lon-tiivisteissä on pehmeä vaahtosisus, jonka päällä on ohut kuori ja kova muovilista. Käytetään sellaisten uusien ovien ja ikkunoiden tiivisteinä, joissa on muovilistan mentävä tila.

JÄYKÄT EPDM-TIIVISTEET. Jäykät EPDM- ja PVC-tiivisteet eivät peitä rakoja tiiviisti. Tiivisteet ovat kuitenkin leveitä, sopivat isoihin rakoihin ja kestävät kovaa kulutusta. Käytetään isojen ovien, autotallin ovien ja liukuovien tiivistämiseen.

YHDISTELMÄTIIVISTEET. Kovaan puu- tai metallilistaan kiinnitettu pehmeä tiiviste peittää raot, jotka ovat liian leveitä tai epäsäännöllisiä yhdelle tiivisteelle. Lista kiinnitetään karmiin, ja tiiviste peittää listan viereen jäävän raon.

Tiivisteen muoto

Tiivisteiden muoto valitaan sen mukaan, miten iso rako niiden pitää täyttää ja miten tiiviste kiinnitetään.

Perinteiset profilit on nimetty profilia muistuttavan kirjaimen mukaan. Usein tosin sanotaan, että järjestys I, E, P, D ja O mukailee vain rakokoon kasvua. Muoto liittyy yhtä paljon myös materiaaliin, sen leviämiseen ja kiinnitystapaan.

Useimmat pehmeät tiivisteet saa itse-kiiinnittyvällä pinnalla, josta irrotetaan suojamuovi ennen kuin tiiviste kiinnite-tään paikalleen. Valittavana ovat E, P, D ja Omega (O-tiivisteessä on tasainen pohja) rakokoon mukaan.

Tiivisteen saa vankemmin kiinni niittaamalla. Tällöin vaihtoehtoina ovat vain E- ja P-profilit.

Nykyaikaiset tiivisteet nykyaikaisissa ikkunoissa ja ovissa on valmistettu useista materiaaleista, joissa kova osa voidaan niitata tai työntää uraan ja pehmeä osa varmistaa tiiviyden. Ne ovat kalliimpia mutta paljon helpompia asentaa ja vaihtaa.

I-profiili. Suorakaiteen muotoinen. Vain halpoja PU-tiivisteitä.

E-profiili. Yleinen EPDM-vaahtomuovitiivisteissä ja lasilistoissa.

P-profiili. Kapeille 1–5 millin raoille. Tehdään EPDM:stä ja silikonista.

D-profiili. Keskikokoisille raoille. Tehdään silikonista.

O-profiili. Tehdään silikonista. Sopii leveille, esimerkiksi 1–7 ja 1–10 millin raoille.

V-profiili. Yleinen jäykissä tiivisteissä, jotka kestävät kovaa kulutusta.

Tiivisteen koko

Tiivisteen pakkauksessa kerrotaan yleensä, millaiseen rakoon tiiviste on tarkoitettu. Jos pakkauksessa lukee, että tiiviste sopii 2–4 millin rakoon, rako saa olla kapeimmillaan kaksimillinen ja leveimmillään nelimillinen.

Tiivisteen pitää sopia sopia ikkunan tai oven huullokseen. Valitse mahdollisimman paksu tiiviste, joka mahtuu huullokseen kokoon puristettuna.

Valitse oikea tiivistenauha

Valitse oikea tiivistenauha

Lisää samasta aiheesta Tiivisteet