Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Löydä oikea tiiviste

Tulosta Tallenna artikkeli Sinun pitää kirjautua sisään, jotta voit tallentaa artikkeleita

Tiivisteet voivat tuntua pieneltä sivuseikalta, mutta niillä on iso vaikutus talon energiankulutukseen. Kuluneet tiivisteet kannattaa vaihtaa uusiin, sillä se on helppoa ja halpaa. Vaikeinta on löytää tiiviste, joka sopii oven tai ikkunan huullokseen.

Tiivisteet

VALINNANVARAA: Tiivisteiden värit, muodot, koot ja materiaalit vaihtelevat. Myös hinnoissa on isoja eroja.

MIHIN TIIVISTEITÄ KÄYTETÄÄN?

OVET JA LIUKUOVET. Ulko-oven tiivisteet maksavat itsensä nopeasti takaisin. Myös vanhat liukuoven tiivisteet kannattaa vaihtaa uusiin, vaikka oven ja karmin väliin jäisi vaihdon jälkeen pieni rako.

IKKUNAT. Lämmin ilma vuotaa ulos kuluneiden tiivisteiden vierestä ja läpi. Sen lisäksi kylmä ilma virtaa sisään vanhojen tiivisteiden takia ja aiheuttaa vedon tunnetta.

KATTOLUUKKU. Kylmälle ullakolle vievä kattoluukku pitää tiivistää tehokkaasti, jotta välikatolta ei virtaa kylmää ilmaa alla oleviin huoneisiin.

Miten tiivisteitä käytetään?

Rautakaupan tiivistevalikoima saattaa tuntua jopa liian monipuoliselta. Ostoksille kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja käyttää sitä apuna uuden tiivisteen valinnassa. Tiivisteiden muoto ja koko vaihtelevat, ja ne voi kiinnittää neljällä eri tavalla:

Liimatausta: Itsestään liimautuvan tiivisteen voi kiinnittää puuhun, metalliin ja muoviin. Liimataustatiivisteet ovat yleisiä, ja niitä on helppo käyttää.

Hakaset: Käyttö mahdollista vain puuikkunoissa. Hieman hankala tapa.

Liima: Vaatii harjoittelua ja erikoisliimaa, mutta sopii kaikille alustoille.

Jyrsityt urat: Käyttö mahdollista lähinnä vanhoissa ovissa ja ikkunoissa. Sopivia tiivisteitä voi olla vaikea löytää.

Tärkeää tiivisteistä!

Pehmeitä tiivisteitä ei saa maalata. Parhaassa tapauksessa maali irtoaa lähes välittömästi. Jos maali tarttuu tiivisteeseen, tiiviste jäykistyy. Se huonontaa tiivisteen eristyskykyä ja kestävyyttä.

LUE LISÄÄ: Olemme koonneet tänne kaikki tiivisteitä koskevat jutut.

Erityistä tiivisteistä

Tiivisteet säilyvät notkeina ja hyvässä kunnossa, kun niiden ulkoja sisäpuolelle sivellään juoksevaa silikonia 3–4 kertaa vuodessa. Älä levitä silikonia puupinnoille, jotta voit maalata puun myöhemmin. Juoksevaa silikonia myydään rautaja verkkokaupoissa.

Erilaisia tiivisteitä

POLYURETAANITIIVISTE. Nelikulmainen tiiviste, joka on tehty polyuretaanista. Pitää pölyn pois laatikoista, mutta ei ole tarpeeksi tiivis ikkunoille ja oville. Sopii myös uloimman lämpölasin tiivisteeksi. Tiivisteessä on liimatausta.

EPDM-VAAHTOMUOVITIIVISTE. Yleisin tiivistetyyppi vanhojen ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen. Markkinoilla on paljon erikokoisia ja -muotoisia tiivisteitä, joiden joukosta löytyy lähes jokaiseen tilanteeseen sopiva malli.

SILIKONITIIVISTEET ja muut pehmeät materiaalit. Tiivisteessä on yleensä D:n tai O:n muotoinen kuori. Ei vaahtoydintä. Sopii isojen, 1–7 milliä leveiden rakojen tiivistämiseen. Varsin kalliita. Haastavien ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen.

Q-LON (MUOVI). Tähän ryhmään kuuluu erilaisia muovitiivisteitä. Q-lon-tiivisteissä on pehmeä vaahtosisus, jonka päällä on ohut kuori ja kova muovilista. Käytetään sellaisten uusien ovien ja ikkunoiden tiivisteinä, joissa on muovilistan mentävä tila.

JÄYKÄT EPDM-TIIVISTEET. Jäykät EPDM- ja PVC-tiivisteet eivät peitä rakoja tiiviisti. Tiivisteet ovat kuitenkin leveitä, sopivat isoihin rakoihin ja kestävät kovaa kulutusta. Käytetään isojen ovien, autotallin ovien ja liukuovien tiivistämiseen.

YHDISTELMÄTIIVISTEET. Kovaan puu- tai metallilistaan kiinnitettu pehmeä tiiviste peittää raot, jotka ovat liian leveitä tai epäsäännöllisiä yhdelle tiivisteelle. Lista kiinnitetään karmiin, ja tiiviste peittää listan viereen jäävän raon.

Tiivisteen muoto

I-profiili. Suorakaiteen muotoinen. Vain halpoja PU-tiivisteitä.

E-profiili. Yleinen EPDM-vaahtomuovitiivisteissä ja lasilistoissa.

P-profiili. Kapeille 1–5 millin raoille. Tehdään EPDM:stä ja silikonista.

D-profiili. Keskikokoisille raoille. Tehdään silikonista.

O-profiili. Tehdään silikonista. Sopii leveille, esimerkiksi 1–7 ja 1–10 millin raoille.

V-profiili. Yleinen jäykissä tiivisteissä, jotka kestävät kovaa kulutusta.

Tiivisteen koko

Tiivisteen pakkauksessa kerrotaan yleensä, millaiseen rakoon tiiviste on tarkoitettu. Jos pakkauksessa lukee, että tiiviste sopii 2–4 millin rakoon, rako saa olla kapeimmillaan kaksimillinen ja leveimmillään nelimillinen.

Tiivisteen pitää sopia sopia ikkunan tai oven huullokseen. Valitse mahdollisimman paksu tiiviste, joka mahtuu huullokseen kokoon puristettuna.

Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.

Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä

password_reset.form.password_is_changed

Tilauksesi
Tilaus
Luo Profiili
Olet ostamassa seuraavan käyttöoikeuden:
Artikkeli: Löydä oikea tiiviste
Kokonaishinta: null euroa
Enemmän vähemmällä?
Saat käyttöösi 1000 rakennusohjetta ja digitaalisen sisällön hintaan vain 2,50 euroa
    • Käyttöoikeus yli 1000 digitaaliseen rakennusohjeeseen
    • Tilauksen voi lakkauttaa koska vain.
    • Tutustumistarjouksen jälkeen tilaus jatkuu kestotilauksena hintaan 9,95 euroa/kk.
Ensimmäinen kuukausi vain 2,50 euroa
Syötä etunimesi
Syötä sukunimesi
Tarkista sähköpostiosoite
Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä
Näytä
signup.credentials_form.terms_error
Takaisin
Kirjaudu sisään
Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä
Takaisin