Tiivisteet

VALINNANVARAA: Tiivisteiden värit, muodot, koot ja materiaalit vaihtelevat. Myös hinnoissa on isoja eroja.

Miten tiivisteitä käytetään?

Rautakaupan tiivistevalikoima saattaa tuntua jopa liian monipuoliselta. Ostoksille kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja käyttää sitä apuna uuden tiivisteen valinnassa. Tiivisteiden muoto ja koko vaihtelevat, ja ne voi kiinnittää neljällä eri tavalla:

Liimatausta: Itsestään liimautuvan tiivisteen voi kiinnittää puuhun, metalliin ja muoviin. Liimataustatiivisteet ovat yleisiä, ja niitä on helppo käyttää.

Hakaset: Käyttö mahdollista vain puuikkunoissa. Hieman hankala tapa.

Liima: Vaatii harjoittelua ja erikoisliimaa, mutta sopii kaikille alustoille.

Jyrsityt urat: Käyttö mahdollista lähinnä vanhoissa ovissa ja ikkunoissa. Sopivia tiivisteitä voi olla vaikea löytää.

Tärkeää tiivisteistä!

Pehmeitä tiivisteitä ei saa maalata. Parhaassa tapauksessa maali irtoaa lähes välittömästi. Jos maali tarttuu tiivisteeseen, tiiviste jäykistyy. Se huonontaa tiivisteen eristyskykyä ja kestävyyttä.

LUE LISÄÄ: Olemme koonneet tänne kaikki tiivisteitä koskevat jutut.

Erityistä tiivisteistä

Tiivisteet säilyvät notkeina ja hyvässä kunnossa, kun niiden ulkoja sisäpuolelle sivellään juoksevaa silikonia 3–4 kertaa vuodessa. Älä levitä silikonia puupinnoille, jotta voit maalata puun myöhemmin. Juoksevaa silikonia myydään rautaja verkkokaupoissa.

Erilaisia tiivisteitä

POLYURETAANITIIVISTE. Nelikulmainen tiiviste, joka on tehty polyuretaanista. Pitää pölyn pois laatikoista, mutta ei ole tarpeeksi tiivis ikkunoille ja oville. Sopii myös uloimman lämpölasin tiivisteeksi. Tiivisteessä on liimatausta.

EPDM-VAAHTOMUOVITIIVISTE. Yleisin tiivistetyyppi vanhojen ikkunoiden ja ovien tiivistämiseen. Markkinoilla on paljon erikokoisia ja -muotoisia tiivisteitä, joiden joukosta löytyy lähes jokaiseen tilanteeseen sopiva malli.

SILIKONITIIVISTEET ja muut pehmeät materiaalit. Tiivisteessä on yleensä D:n tai O:n muotoinen kuori. Ei vaahtoydintä. Sopii isojen, 1–7 milliä leveiden rakojen tiivistämiseen. Varsin kalliita. Haastavien ovien ja ikkunoiden tiivistämiseen.

Q-LON (MUOVI). Tähän ryhmään kuuluu erilaisia muovitiivisteitä. Q-lon-tiivisteissä on pehmeä vaahtosisus, jonka päällä on ohut kuori ja kova muovilista. Käytetään sellaisten uusien ovien ja ikkunoiden tiivisteinä, joissa on muovilistan mentävä tila.

JÄYKÄT EPDM-TIIVISTEET. Jäykät EPDM- ja PVC-tiivisteet eivät peitä rakoja tiiviisti. Tiivisteet ovat kuitenkin leveitä, sopivat isoihin rakoihin ja kestävät kovaa kulutusta. Käytetään isojen ovien, autotallin ovien ja liukuovien tiivistämiseen.

YHDISTELMÄTIIVISTEET. Kovaan puu- tai metallilistaan kiinnitettu pehmeä tiiviste peittää raot, jotka ovat liian leveitä tai epäsäännöllisiä yhdelle tiivisteelle. Lista kiinnitetään karmiin, ja tiiviste peittää listan viereen jäävän raon.

Tiivisteen koko

Tiivisteen pakkauksessa kerrotaan yleensä, millaiseen rakoon tiiviste on tarkoitettu. Jos pakkauksessa lukee, että tiiviste sopii 2–4 millin rakoon, rako saa olla kapeimmillaan kaksimillinen ja leveimmillään nelimillinen.

Tiivisteen pitää sopia sopia ikkunan tai oven huullokseen. Valitse mahdollisimman paksu tiiviste, joka mahtuu huullokseen kokoon puristettuna.