Tuuletusikkuna tuulettaa vuoden ympäri

Ihminen sairastuu ilman raitista ilmaa, ja sama koskee taloa. Harva jaksaa tuulettaa taloa tarpeeksi usein ikkunoita avaamalla. Ratkaisu on ikkuna, joka tuulettaa itsestää, ilman mekaniikkaa ja elektroniikkaa.

Tässä näytetään, miten nerokas tuuletusikkuna auttaa saamaan hyvän sisäilman ikkunaa avaamatta.

Se toimii, vaikka tekniikka on satoja vuosia vanha.

Tuuletatko taloasi päivittäin läpivedolla useampaan kertaan? Onko talossasi koneellinen tai tarpeeksi tehokas painovoimainen ilmastointi? Useimmissa vanhoissa taloissa ei ole. Sisäilma on tunkkaista varsinkin talvella, kun lämpö yritetään pitää sisällä kaikin keinoin.

Entäpä makuuhuoneen ja olohuoneen lämpötila? Karkaako lämpö harakoille vanhoista ikkunoista, vai ovatko ikkunat niin energiatehokkaat, että talo tuntuu kuumana kesäpäivänä pätsiltä?

Itsestään tuulettava ikkuna on vanha keksintö, joka otettiin käyttöön alunperin vuonna 1762 Pietarin talvipalatsissa. Ikkunan toiminta ei perustu mekanismeihin vaan siihen, että lämpö nousee aina ylöspäin.

Halvempi kuin ilmastointikone

Jos suunnittelet ikkunoiden vaihtamista, voit harkita yhden tai kahden itsestään tuulettuvan ikkunan asentamista olohuoneeseen ja makuuhuoneeseen. Ne pitävät huoneilman hyvänä kesät talvet eivätkä päästä huonetta kylmenemään tai kuumenemaan liikaa. Itsestään toimiva ilmanvaihto hukkaa vähemmän lämpöä kuin talon tuulettaminen läpivedolla.

Tuuletusikkunat maksavat enemmän kuin tavalliset energiansäästöikkunat. Hintaero voi olla satoja euroja, mutta tuulettuva ikkuna tulee silti halvemmaksi kuin koneellinen ilmastointi tai talon peruskorjaaminen kosteuden aiheuttaman homevaurion takia.

Normaali (kevät ja syksy):

Raitis ilma virtaa ikkunan sisään alaosassa olevan venttiilin kautta. Sisältä karkaava lämpö lämmittää kylmää ulkoilmaa ikkunan sisällä yhdessä auringon säteiden kanssa. Lämmin ilma nousee tunnetusti ylöspäin, joten se virtaa sisälle ikkunan yläosassa olevan venttiilin kautta.

Talvi (alle 10 astetta):

Ikkunan läpi ei vedä. Venttiilin kautta tuleva ilmavirta on sen verran heikko, että ikkuna ehtii lämmittää raittiin ilman kunnolla. Fraunhofer-Gesellschaft-tutkimuslaitoksen mukaan vedon tunne loppuu 60 sentin päässä ikkunasta.

Kesä (yli 16 astetta):

Raitis ilma saa virrata suoraan sisään ikkunan yläosassa olevan raitisilmaventtiin läpi. Ikkunan sisällä oleva ilma jäähdyttää ilmaa ja johtaa sen takaisin ulos.

Vahamoottori sulkee venttiilin

Ikkunan yläosassa oleva pieni vahamoottori laajenee ja supistuu lämpötilan mukaan. Kesäpäivänä vaha laajenee ja sulkee venttiilin, joka suuntaa lämpimän ilman sisälle. Sitä ei tarvita auringon kuumentamassa talossa, joten venttiili työntää kuuman ilman ulos. Samalla moottori avaa raitis­ ilmaventtiilin, jotta ulkoilma pääsee puhaltamaan suoraan taloon lämmittämättä sitä ikkunan sisällä. Kun lämpötila laskee uudestaan alle 16 asteen, venttiili avautuu uudestaan ja päästää lasien välissä olevan lämpimän ilman taloon.

    Lisää samasta aiheesta Ikkunat